59

Анонимен

преди 9 месеца

Делото на македонската революция сполетя тежка загуба: особено Гарванов беше една умерена личност, благороден характер и идеалист. Гарванов е малко познат в Европа, но в последно време той действително имаше повече влияние от Сарафов; след смъртта на Делчев и Груев той беше действителния водач на Македонската организация."

58

Анонимен

преди 9 месеца

"ТЕМПС" ОТ 15 ДЕКЕМВРИ 1907 Г. ПИШЕ:"Паница е стар член на четата на Сандански, която сееше терор в своя район и вършеше много злодеяния. Сандански беше разгърнал дейност по-скоро като разбойник, отколкото като революционер и никога не се е подчинявал на инструкциите на Вътрешната организация. Убийството на двамата млади водачи е дело, подбудено от Сандански, за когото са добре дошли всички средства, за да запази авторитета си.

57

Анонимен

преди 9 месеца

ИЗВАДКИ ОТ ВЕСТНИК "ИЛИНДЕН" ОТ 1907 / 1908 Г., СОФИЯ.ЕДНО ПОДЛО УБИЙСТВО.( 2, Годишнина I, 1 декември 1907 г.)

56

Анонимен

преди 9 месеца

Честит празник Илинден на всички македонци и българи!

55

Анонимен

преди 9 месеца

Гарванов и Сарафов повярваха на подлия интригант и му дадоха цялата необходима помощ, за да стигне до вътрешността. Доверието им стигна дотам, че те не повярваха даже на бившите другари на Паница и не ги послушаха, когато те го описваха като една не съвсем безупречни личност и настояваха да не му се оказва никаква помощ. Тази доверчивост стана причина за гибелта на Гарванов и Сарафов."

54

Анонимен

преди 9 месеца

Паница действаше по строго премислен план, съставен от Сандански, вероятно със съгласието и съдействието на известни хора тук. Той е искал да оплете своите жертви и да им се представи като приятел и пратеник на мира и така, след като е спечелил доверието им да им вземе също и живота.Това му се отдава. Доверчиви до крайност и обсебени особено сил-но от желанието за вътрешен мир,

53

Анонимен

преди 9 месеца

и да върне отново Серски окръг към останалите 5 окръга на организацията. (Течението на Сандански обхваща само този окръг и една, две околии на Струмишки окръг - приблизително една пета от територията на цялата организация.) Г-н Пенчев каза на Паница, че организацията има представителство, към което той трябва да се обърне. Той му уреди среща с Гарванов и се положи началото на преговорите за една мирна политика.

52

Анонимен

преди 9 месеца

Това съображение именно караше покойниците да бъдат особено внимателни и недоверчиви спрямо намеренията на подлите врагове. В този момент на очакване и надежди се появи именно Паница. Той влезе във връзка най-напред с нашия редактор, г-н Пенчев, на когото заяви, че идва по поръчение на Даев и на всички, недоволни от диктатурата на Сандански, и желае или да бъде разпределен в друг един окръг, или да се завърне обратно с цел, заедно със своите събратя да надвие фанатизма на Сандански

51

Анонимен

преди 9 месеца

Скъпите покойници подозираха съдбата, която им се готвеше, но не вярваха, че Сандански така скоро ще се реши на една толкова рискована игра. Те не повярваха даже и тогава, когато фактите започнаха да говорят сами по себе си. Предстоеше генерален конгрес на организацията, на който трябваше да вземат участие и привържениците на Сандански и там все още се смяташе, че би могло да се стигне до разбирателство с тези фанатизирани, безскрупулни хора, които бяха се превърнали в оръдие на чужди течения сред нас.

50

Анонимен

преди 9 месеца

Начело на това течение застана Сандански; в действителност обаче той се остави да му влияят различни външни елементи тук, в свободна България. Осъзнаващи своята незначителност и лишени от всякакви симпатии и подкрепа от страна на обществеността тук и населението във вътрешността, ръководителите на това течение прибягнаха към кинжала и куршума. Неотдавнашното убийство е върхът на тези подли заговори. Убийството е планирано още отдавна.

49

Анонимен

преди 9 месеца

ЕДНО ПОДЛО УБИЙСТВО.Завчера бяха убити от престъпна ръка двамата представители на Вътрешната организация - Гарванов и Сарафов. Подробности от това убийство са познати на читателите от съобщенията, излезнали в ежедневниците. Ние сме в състояние да изнесем още подробности, които сигурно няма да бъдат безинтересни за широката общественост. След въстанието в организацията започна да се формира едно особено течение, което в името на известни принципни разлики се стреми към това, да наложи чисто ли

48

В.

преди 9 месеца

ЕДНО ПОДЛО УБИЙСТВО.Завчера бяха убити от престъпна ръка двамата представители на Вътрешната организация - Гарванов и Сарафов. Подробности от това убийство са познати на читателите от съобщенията, излезнали в ежедневниците. Ние сме в състояние да изнесем още подробности, които сигурно няма да бъдат безинтересни за широката общественост. След въстанието в организацията започна да се формира едно особено течение, което в името на известни принципни разлики се стреми към това, да наложи чисто личностна амбиция. Начело на това течение застана Сандански; в действителност обаче той се остави да

47

Лаврентий Берия

преди 9 месеца

До Корекция: - по важно е, да не подразним Москва като сменим и втората русофилска окова - З-ти Март - с нещо типично българско! Я 24 Май, я 6 Септември?! Че, току виж българина взел да придобие гордост и самочувствие - толкова ненужна и вредна за руското лоби в България! За теб вече е късно, но младите примерно!

46

Лаврентий Берия

преди 9 месеца

До Бонго Бонго - отговора Уважаеми Бонго е в Райхщадското споразумение, предшестващо Руско-турската война. Между Русия в лицето на Александър II с външен министър Горчаков и Австро-Унгария в лицето на Франц Йосиф с външен министър Дюла Андраши. Предвижда Русия да получи Бесарабия /по късно ще даде на румънците в замяна нашата Южна Добруджа/ а Австо-Унгария - Босна и Херцаговина. И да не позволи създаване на голяма славянска държава. Много неудобно за русофилите, но исторически факт.

45

Анонимен

преди 9 месеца

До Анонимен 43 - не, пич?! Тея за какво са с пушки? Според идейния ви "татко" те трябваше да водят преговори, не да носят пушки? За койо посолство става дума? Пасолствато ли? Дето го води Тьотя Митрофановна, нали!

44

ww

преди 9 месеца

Знамето на въстанието не е трикольор, но такова е и на априлското и други въстания. Южна България - тогава Румелия също няма триколор още.

43

Анонимен

преди 9 месеца

трябва да забранят и този празник - той е противоречие с посолството

42

Бай Чеп

преди 9 месеца

До Бонго Бонго: Ако не сте Сър Пичук, на въпросите си може би ще намерите отговор в това, което написах до въпросния господин - "До Сър Пичук (20). Нищо лично, но все пак не разчитайте само на това, което Ви разказват

41

Анонимен

преди 9 месеца

Да се чества Илинденско-Преображенското въстание е все едно да честваш Атентатите от 11 Септември.

40

Историк

преди 9 месеца

Това не е празник изобщо