77

Шишо

преди 10 месеца

Аз се досещам само за едно нещо, което със сигурност е измислено от гърците. Това е подлостта. Математическите "открития" на древногръцките философи са били прилагани в строителството от други народи, хиляди години по-рано.

76

ПорЦелан

преди 10 месеца

Едно време беше много популярна Ябланишката халва, преди да направят магистралата, беше задължително да се спре в центъра на Ябланица и да се купи халва. След това изчезна, после пак се появи, вече произведена в Хасково. Веднъж попаднах в арабска сладкарница в Назарет, Израел. Там имаше 50 вида сусамова халва с най-различни форми и вкусове и аз изведнъж разбрах че майстора който е правил ябланишката халва са го изгонили за тотална некадърност от подобно място.

75

Анонимен

преди 10 месеца

Не купувам нищо Гръцко!

74

Анонимен

преди 10 месеца

Като се замисли човек, захарта е дошла по тия земи около 8 век (плюс-минус някое и друго столетие). А това си е основна съставка. От друга страна пък разни продукти, които сега използваме масово като ориз, картофи, домати, чушки и подобни идват доста по-късно, та кво им е оставало на хората преди това, освен да ръфат тесто с ядки и захар. Ся остава да разберем на кой му е хрумнало да разточи тестото на тънки кори (вероятно тогава е било с цел съхранение като юфка), и ще разберем къде е измислена

73

Наблюдател

преди 10 месеца

Докато огърците окрадоха къде каквото видяха и го приписаха на себе си, ние все още четем комунистическите учебници пълни с небивалици. България била създадена от българите, обаче била славянска страна, а траките вече били изчезнали като вид и затова нямаме нищо в наследство от тях.

72

Неутрален

преди 10 месеца

На мене ми през ***!

71

Реалист

преди 10 месеца

И аз се смях от сърце когато видях в Лид.л гръцко кафе смляно за джезве. Поровете се в историята на кафето и бързо ще установите, че арабите първи са направили тази напитка популярна. Не случайно класическата технология е приготвяне върху нагорещен пясък. По времето на древните гърци(които нямат нищо общо със съвременните) свойствата на кафето още не са били открити. За патенти да не говорим. :))

70

Анонимен

преди 10 месеца

Според ортодоксалните равинистични възгледи - гърците (данайците) са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет.

69

Анонимен

преди 10 месеца

"Стархувам се от данайците, дори когато носят подаръци" - думи на жреца Лаокоон, когато вижда троянския кой - Вергилий - "Енеида",.. А днес: стахувам се от Гръцката Баклава, затова ям само Иранска и Турска!

68

Айде сега

преди 10 месеца

Баклавата е българска - викаме й тригуна.Ако някой има претенции да я регистрира към графа материално културно наследство, с цел наддаване на живо тегло към ЮНЕСКО.Сега сериозна: стига вече с тая балканска мъка, нищо не принадлежи на никой, само се възползваме от благата, но те не стават наши, още по-малко само и единствено наши.

67

Анонимен

преди 10 месеца

7) Херодот I-57Атиняните са пеласки, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците. 8) Херодот I-58 Гърците се превръщат от малко племенце във вличтелен народ, защото са асимилирали много други хора. 9) Страбон VII-7 Данай доведе хората си от Египет. 10) Плиний VII-LVI-195-197 Данай дойде от Египет. 11) Херодот IV-190- Гърците имат същите погребални ритуали както и африканските номади. 13 Страбон V4-2 Данай се установи в Аргос и издаде закон, с който пелазгите стават данайци

66

Анонимен

преди 10 месеца

Гръцка баклава не хапвам, но турска обожавам!

65

12345

преди 10 месеца

Доколкото знам баклавата е сирийски десерт, който турците правят популярен. То и шам фъстъка не е турски, но го отглеждат и там, както и в САЩ и Австралия.

64

Анонимен

преди 10 месеца

А сега да Ви дам латински извори да се пообразовате малко" 1) Херодот I-56- Йонийците са пелазги по произход. 2) Херодот VIII-44, II-56-Това, което днес е Гърция някога се наричаше Пелазгия. 3)Плиний IV-III 8-iv- Старото име на Пелопонез бе Пелаския. 4) Плиний IV-V-19-vi- Аркадия бе наречена в древността Пелазгия. 5) Страбон V-2-3-Пелазгите са древен народ, живял на територията на цяла Гърция. 6) Херодот I-57 Пелазгийският език не е в никакъв случай гръцки.

63

Анонимен

преди 10 месеца

Колко благородни са били гърците в миналото знаем от латинската поговорка - Timeo Danaos et dona ferenges - Боя се от данайците дори когато поднасят подаръци.

62

....

преди 10 месеца

Това е лесно! Арабска е :)

61

Анонимен

преди 10 месеца

Не беше ли Херодот, който каза, че Данайците идвате от Египед? Не беше ли Омир, който нарече Зевс белазгийски Бог? Не взехте ли назаем от дедите на Арес, Атина, Дионис? Не бяха ли траките Орфей, Музей, Евмолп, които ви дадоха на вас Гърците кулрура? Не беше ли дъщерята на Белазкийският Цар Ати "Дъщерята на Ати - АтиНа" произхода на името на столицата Атина? Вие Гърците ни дължите дълбоко преклонение за това, че Тервел ви избави от арабите, докато вие се криехте зад стените на Констинопол!

60

Щерю

преди 10 месеца

Спорът за баклавата явно бакалавър не може да разреши - а само шеф магистър...

59

Анонимен

преди 10 месеца

Турци има от оня ден, а гърците са една от най-древните нации- стотици години преди арабите. Естествено, че е гръцка. А персите, иначе казано днешните иранци са чули за баклава 5 века след гърците.

58

Анонимен

преди 10 месеца

А колкото до Баклавата - тя е ИРАНСКА и понеже е вкусна и през Мала азия прескача на Балканите и навсякъде по света. Така че "ПАТЕНТЪТ НА БАКЛАВАТА Е НА ДЕДИТЕ НА ИРАНСКИТЕ ГОТВАЧИ", а това че ще го препишат на Гърците е паричен проблем на клетките в днешните човешки безмозъци! Та то ще излезе, че и Овцете по Балканите са напридошли от пустините на Етиопия заедно с овчарите на Данай, за да има Кисело Мляко и Родопско Сиренце?