70

Иванов

преди 1 година

Аз не разбрах къде е циркът,само че виждам че цяла година уж християнска и православна Русия не спира да бомби Украйна че вече и храмовете разрушава,това са сатани отвсякъде,и затова прошка не трябва да има към русия

69

Анонимен

преди 1 година

Киевската митрополия всъщност става една от обикновените епархии на Московската патриаршия, когато през 1722 г. Петър Велики назначава(?!?) Варлаам (Вонятович) в ранг на архиепископ, а не на митрополит.

68

Анонимен

преди 1 година

От 988 Киевската Митрополия на държавата Рус (известна като Рутения на запад, Русия в Константинопол) е под патриаршията на Константинопол. По това време Московия е още под управлението на Златната Орда. През 1448 г. Съборът на Московските епископи, без съгласието на Вселенския Патриарх в Константинопол, назначава Рязанския епископ Иона за митрополит на Киев. През 1685 започва анексацията на Киевската метрополия от Московската. Рус по това време вече е изчезнала от картата. През 1721 Иван Грозни преименува Московиското княжество, но превежда името от византийските книги грешно и я нарича Росси

67

todor

преди 1 година

Руснаци и Украинци са безбожници,никой не зачита църквата,а само имитират уважение!!!Даже и Путин с презрение се кръсти!!!

66

Анонимен

преди 1 година

до 88: Това, което си написал, не е дори на нивото на седянка пред блока или дискусия в кръчмата. Дори не ми звучи на нещо, което си прочел някъде и възроизвеждаш тук, защото при пропагандните писаници се скрива истината, подменяйки се с лукава неистина, а ти си написал откровена лъжа. Предполагам, че или сам си сглобил тази глупост, или си чел някъде нещо, но не си го разбрал и запомнил добре, и тук си постнал някаква чутовна глупотевина. Най-хубавото (за теб) е, че писаницата ти е анонимна.

65

Анонимен

преди 1 година

Центърът на православието в държавата Рус (Украина, Балторус/Белорус, Литовското Княжество) е бил Киев, Московското, по това време, не е било част от тази държава. както пише в статията, центърът се мести в Моска през 17 век, НО! Вселенският Владика не признава този акт на Московската Патриаршия -т.е. тя, в този вид не е официална част от Вселенската Църква а е нещо като секта. Това не и пречи да е с претенции за наследник на Римската Империя...да, абсурдно но това е официална идеология там.

64

Анонимен

преди 1 година

Посрещат укрите Великден спокойно и пак изстреляха снаряди в църквата на Донецк, убиха жена, раниха 7. Дяволски изчадия.

63

юбералес

преди 1 година

''взривена от отстъпващата Червена армия през септември 1941г.'' - без коментар

62

Най-добре

преди 1 година

приемете КАТОЛИЦИЗМА, като по този начин ще направите мръсно на руснаците и ще докажете вярност към господарите си, а ще си имате и "независима" църква в която и Зеленски няма да вярва.

61

Анонимен

преди 1 година

На евреин църкви не му трябват.

60

Анонимен

преди 1 година

Крайно време е московците да забравят за бившата колония Украйна и да се приберат в исконните си блата където им е мястото.

59

До Васил

преди 1 година

Васе, Васееей, пий си самогона и недей да се занимаваш с неща, от които не разбираш. Явно е, че спечели 20 копейки от коментарчето си, но все пак - струва ли си!?!??!

58

Подкрепям

преди 1 година

Христос Воскресе! И. Украйна ще Възкръсне, а руша не ще! Слава на Героите!!!

57

Наглост

преди 1 година

Наглеят си руските таракани, лъжейки как украинците обстрелвали собствените си територии! Преди Путин да пусне ордите си да грабят , убиват и мародерстват, не си спомням да е имало да е имало артилерия из Украйна!

56

Анонимен

преди 1 година

Абе, някой видя ли Зеленски да влиза в църква и да се моли? Не че може да го видим де, нали е евреин! Обаче насъска християни срещу християни антихристчето наркоманясало. И да не забравите да ву дадете каквото иска ей! И после да се прекръстите като добри християни.

55

Анонимен

преди 1 година

72, само да питам, в страната на великия ти задокеатски господар не се ли убиват жени и деца? Или викаш там е друго. Там децата убиват деца директно в класните стаи, деца застрелват учителите си за една забележка, баща изнасилва дъщеря си, но това е хуманно и демократично. Еваларка пич. Добре са ти изкъпали мозъка, чистак нов е вече, да знаеш.

54

Анонимен

преди 1 година

Не се посвенихте от нищо свято и на празника го ударихте на пропаганда, вие журналята на хранилка!!!! Впрочем нормално, то за вас няма нищо свято, освен зелените шумолящи банкноти...Умнокрасивитета доволно чете за храбрия шивач от укромайната си който бил боец и не искал да ходи в московски църкви...и ето Зеленската администрация е отнела църквите от грабливите нокти на Руската православна....какъв подвиг...за съжаление обаче никой укропитек няма да възкръсне

53

Анонимен

преди 1 година

Всъщност нали ни заливахте с пропаганда как Украйна празнува Великден преди седмица, демек католическия такъв! Уж беше цяляла Украйна. Та даже тука някакви псевдо българи крещяха по форумите как трябвало да се откажем от православието и да сме станали католици! А сега изведнъж колко много православни били! Ехо, пропагандата, стиковайте се бе. Или поне си четете пасквилите дето пускате, да не ставате за смях.

52

Анонимен

преди 1 година

В какви московски църкви искате да ходини? Всички украинци сте сатанисти. Не ви е мястото в нормална църква, само ще я оскверните с присъствието си.

51

Анонимен

преди 1 година

Църквите трябва да се разрушат и на тяхно място да се построят красиви молове казина или жилища за хората айде стига с тия християни с тия простотии и не знам какви там