27

Анонимен

преди 1 година

Такива сблъсъци показват че влаковете има на къде да се обезопасяват.

26

малко история

преди 1 година

купчинка от слама, запалил я собственоръчно и се обърнал към присъствующите с думите: Тъй трябва да изгори цяла България!" Старецът Андон е разказал това на 20 август и на двама чуждестранни офицери (един немец и един австриец), които гостуваха в неговата къща. В Мелник всичките жители гърци са заминали заедно с гръцката армия, като насила са завлекли със себе си българите, които са останали живи. В Струмица гръцките и турските махали, казармите и обществените сгради са изгорени

25

малко история

преди 1 година

Левуново, неотколе главна квартира на краля Константин. Само една къща е останала неповредена - къщата, която принадлежи на Андон Мицов Пачов, старец на 75 години. Той е бил принуден да се обяви за грък, за да спаси огнището си. Същият тоя старец разказва, че самия крал Константин лично е дал заповед да се разоряват българските села. В деня, когато крал Константин е напускал селото Левуново, в присъствието на гръцките офицери, войници и мнозина любопитни, негово величество е направил с крака си

24

малко история

преди 1 година

83 Г. Билдирев, инспектор на пощите и телеграфите, съобщава с дата 24 август 1913, следните подробности за опустошенията на гърците в областта на Мелник, Петрич и Струмица. Телеграфната линия Джумая - Баня - Мелник - Петрич - Струмица е унищожена от гръцките войски, когато се оттегляли, а така също са развалени всички мостове. Селата, хановете и кантоните представляват страшни развалини. Цялата околност осеяна с лешове на хора и животни. Жална гледка от развалини представя особено селото Ле

23

Всичко е…

преди 1 година

случайност.

22

малко история

преди 1 година

17 Господин Георги П. Сумбли Мегали Анастасова... Драги родители, [...] Ние ходихме в Неврокоп, там също ни чакаха, защото също и там водихме сражение през целия ден и ги преследвахме до едно мястоЕ Те можаха да избягат и ние не успяхме да ги пленим. Ние хванахме само няколко, които убихме, защото такива заповеди имаме. Където се намери българско село, подпалваме го и го изгаряме, за да не може отново да се възроди тази *** българска раса. Сега сме на българската граница, и ако не искат да с

21

малко история

преди 1 година

15 Георги Д. Карка войник 1-ва секция на санитарното отделение, 9-та дивизия в Аргироскастро... 12 юли 1913. Здравей, брате Георги... Знай, че нашата дивизия достигна до реката Нестор, което ще рече старата българска граница, и кралската войска мина тази граница. По заповед на краля, ние изгаряме всичките български села, защото българите са изгорили хубавия град Серес, Нигрита и много гръцки села. Ние се показахме много по-жестоки от българите, ние изнасилихме всичките срещнати млади момичета..

20

малко история

преди 1 година

Малко история от 1913 година : Г-н Сотир Папайону в село Витциано, община Итику, Трикала в Тесалия Река Несто, 12 юли 1913 г. [...] Тук в Броди (Вронду) заловихме 5 българи и едно младо момиче от Сер. Затворихме ги и задържахме в един каракол (полицейски участък). Момичето е убито; българите също се настрадаха: още приживе им извадихме очите. Целувам ви: Кости

19

Анонимен

преди 1 година

Най вероятно е саботаж, както и в БГ. Някой иска да купи на безценица ЖП инфраструктурата на целите Балкани.Не се радвайте на чуждото нещастие,защото ще ни се върне трижди по голямо.И пътниците са хора,като всички останали.БОГ да им е на помощ на пострадалите.А за тези причинили катастрофата милост да няма.

18

Анонимен

преди 1 година

Баси кво нешастие. За съседите в тишина пием Узо, и замезваме с маслини. Тишина.

17

хах

преди 1 година

Какво да очакваш от егитетските тъмни данайци? До другите - какво сега, да ревем за тея, които ни смятат за втора ръка и които идват в Бългрия да "учат" само защото имат пари да си плащат изпитите и да опъват евтини студентки? Е не, благодаря! Каквото повикало такова се обадило!СПОМНЕТЕ си ГРЪЦКИЯТ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 1913 година !

16

баба мара

преди 1 година

господ затяга примката около нас вземете се в ръце и не вършете прос-то-тии

15

Момчил

преди 1 година

Май не си даваш сметка, че хората не са бройка и отношенията между тях не са цифри ! Не разсъждавай като турчин според бройката! Жеста си е жеста и и непомагането на този който ти помага е ясен знак !

14

13

преди 1 година

Тоя па неадекватник. В тия влакове сумарно има 200 човека, дето ще си ги обработят, нямат нужда от помощ. В Турция засегнатите бяха милиони, само починалите са 50 000, това изобщо кухата ти глАва може ли да го проумее.

13

нн

преди 1 година

До номер 9:Тол такси за магистралата между Солун и Атина са поне 40 евро в посока, а алатернативен път може да се каже, че няма. Отделно гориво и други разходи по колата. При нас толкова плащаш за година за цялата пътна мрежа. Затова във влака има 350 човека.

12

Анонимен

преди 1 година

Които се осланят на компютри а не на стрелочници винаги патят. Не че човека не греши но по рядко. Докато при компютрите бъговете са редовни. И тересно никой ли нее забелязал че влаковете са в един коловоз диспечерите спали ли са? Нали има дежурни ръководители движение? Голяма трагедия са тия гърци.

11

До момчил

преди 1 година

Май не си даваш сметка, че тук жертвите ще са към 50, а там - 50 000. Да виждаш някаква разлика? Голям интригант си!

10

999

преди 1 година

Такъв тип сблъсъци в жп трябва да приключат веднъж завинаги с Технически средства и възможности! Бог да ги прости хората, прекалено много жертви - физически и психичиски !

9

Анонимен

преди 1 година

Добре, че нашите влакове се движат с 50 км в час. Лошо за гърците. Бог да им помага.

8

Анонимен

преди 1 година

Във влака е имало 350 пътници , а в нашите влакове обикновено по 35 пътника. За това БДЖ е губещо. През лятото само влаковете до морето са пълни. Трагедия. Бог да прости загиналите.