30

Христо Чорбаджийски

преди 1 година

Строителя на нашата "иновативна" къща, г-н Галин Ненов, sweet home bulgaria, беше заложил земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър. Сега водим дело срещу него. Не знам как е при другите строители в БГ

29

хъммм

преди 1 година

При нас е същото. Има норми, но и корупцията е на ниво. Кога ще се обследват сградите в България е въпросът? Или ще е като пътищата?

28

Анонимен

преди 1 година

Ердоган симулира активност . След дъжд качулка.

27

, четец

преди 1 година

1977 ни бяха дали ключовете 1972 тухлен и при земетресение в моят роден град ни се напукаха стените. Новото строителство, макар и частично мъкааа. А и комунистите 1988 ни казаха, съединявайте, ако не ще ви го отнемем. Всеки греши, но не дай си Боже да няма земетресение и ако има труса да е лек. Срещу нас се строи ново строителство, дантела хохо, ела и виж, икономии и от 6 т. м. не работят или заминаха в Турция да помагат. Бързаха да печелят, лакоми хора, българите и те.

26

преди 1 година

А в БГ избиването на стени криминално деяние ли е? Застрашаването на живота на десетки живущи наказва ли се с затвор? В БГ арести ще има ли на *** избили стени в жилището си? Заплахи за живота административно нарушение ли е с глоба или е затвор по НПК?

25

Анонимен

преди 1 година

Испанските сеизмолози казаха днес ,че тези два труса били 1000 пъти по-силни от други такива със същия магнитут поради много -по голямото струпване на енергия.Когато турските учени казаха ,че са изчислили мощност колкото 130 атомни бомби,не ми се вярваше,но сега се потвърждава и от други чуждестранни учени.Японците също са казали,че няма как при такава мощност да няма разрушения дори те са строили там.Факт е ,че и някои хитреци са слагали какво ли не в бетона,сега се взимат проби и откриват .

24

Ченгенепарлама

преди 1 година

Ашколсун кьопоолар!

23

Анонимен

преди 1 година

Дано не се наложи да разберем по трудния начин какво е качеството на строителството у нас.

22

баба

преди 1 година

в бг може да арестуват живущите ,но не и стрителите...Н.К.

21

Анонимен

преди 1 година

Ще има изкупителни жертви, за да пренасочат гнева на хората. Изборите са съвсем скоро.

20

Анонимен

преди 1 година

до 6; Външна стена на калкан. Я па що да пара *** и за нея , комшията има ще я ползваме.

19

Анонимен

преди 1 година

Арестуване не означва осъдени.Те сградете са срутени и адвокатите ще лепнат вината на заметресението и тези хора няма да лежат и година в затвора.

18

БОГ ДА НИ ПАЗИ!

преди 1 година

7,8 по Рихтер е УЖАС. Няма как множество сгради да не рухнат, най-малкото понеже при 7,8 има сериозни пропадания на земята, а пропадне ли земята под сградата, всичко рухва. Инак качеството на бетона трябва да се изследва за якост, химически показатели и примеси. С огромно съжаление мога да предположа, че на много места у нас, подобни разрушения ще могат да се видят вероятно и при 6,8 по Рихтер, което е 30 пъти по-слаб трус от 7,8. БОГ ДА НИ ПАЗИ!

17

ЦИМЕНТ и БЕТОН

преди 1 година

Строителите били "виновни". Ок. Ами производителите на цимента и на бетоните?

16

Анонимен

преди 1 година

Такива трябва да се арестуват не след, а преди земетресението.

15

Безсмислици

преди 1 година

Сградите се проектират за 6.5 ако са цивилни и до 7 ако са специални промишлени обекти (например химически завод). При това само ако вълната не е успоредна на стените. Тогава е до 6. А това земетресение е било по-силно. Така че тези арести са като наполеоновото "да се застреля всеки десети".

14

По вовите стандарти

преди 1 година

Вижте как строят небостъргачите и почти всички съвременни сгради. Най здравите сгради се правят с метална конструкция. Тухли и бетон се ползват само за пълнеж и за стени. Включително и плочите на етажите са метална подложка. Специална гофрирана ламарина. Бетона го ползват само за изравняване и няма носеща роля нагоре по етажите. Само в основите се налива много бетон с арматура. Сега и най модерните къщи се строят по същата технология както небостъргачите. Със стоманена конструкция.

13

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 11 - Вярваш ли? Не е първото голяамо замеетресение в Турция и не е, каот да е било тайна, че районът е с такива проблеми.

12

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 4 - Проблемът е, че норамлните хора уж искаме да правим по-правилата, ама така са направени правилата, че да са само за нас и да са гадни, доакто големите играчи, не спазват никакви правила и мачкат всички ни. А си вдигни къща 130 квадрата, без да си на тоя или ония човек ...

11

Анонимен

преди 1 година

Дано поне да следят за спазване на изискванията при следващия строителен бум.