44

Путин не е сбъркал

преди 1 година

Македонските земи по онова време (създаването на азбуката) са били българска територия, а не северномакедонска!

43

Факт

преди 1 година

Путин каза че кирилицата идва от земите на Македония. Да няма довечера един зад врата на резидента?

42

Анонимен

преди 1 година

Магнус Феликс Енодий Древните българи бяха онзи народ, който покрай викингите допринесе най-много за организиране и оформяна на цивилизацията на цяла Източна Европа.

41

Анонимен

преди 1 година

Магнус Феликс Енодий Древните българи бяха онзи народ, който покрай викингите допринесе най-много за организиране и оформяна на цивилизацията на цяла Източна Европа., помнете тези думи и се гордейте. Не се оставяйте да изопачават езика ви на "колежката" да казвате "колегата", езика ни е много богат за разлика от другите.

40

Реалист

преди 1 година

Кирилицата е дала много на света, докато Превратаджията Радев, с парите на Черепа ,ни върна отново комунистите на власт и ни върна вече далеч назад! И авторите сигурно са имали предвид "обединява " стотици милиони, а не "обеднява"! Но преди положение ,че го казва Радев , грешката е вярна!

39

35 до 41

преди 1 година

"вариант е нещо, което е сходно" Да. И е сходно. Не по вид, а по същност, изразява същите звуци, които са мислени за глаголицата. А понятие латиница си го измисляме ние. Писането на чешки, полски, турски, шведски, френски, унгарски и т. н е все "на латиница" - и много малко общо като четене. Интересно е да погледнем към други народи обаче - по-стари като култури: например азбуките на Грузия и техния смисъл.

38

Рундю педерала

преди 1 година

Аз съм продажна натовска шорошпия!

37

Анонимен

преди 1 година

В заглавието си имате грешка в членуването.

36

Pepe

преди 1 година

Рундьo, те твоите съветски приятели викат, че Кирилицата идвала от Македонските земи. Уж приятели пък...

35

до Бунгур

преди 1 година

А Византийците налагат името Кирилица за да си мислят разни хора, че имат нещо общо с това. Иконите с кирилица и Кирил и Методи са поредната манипулация в тази посоко. Тази писменост е създадена след тяхната смърт.

34

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 35 Кирилицата не е вариант. Вариант е нещо което е сходно. Руската азбука е вариант на българската. Латиницата както и кирилицата произлизат от гръцката азбука и не са нейни варианти, а са сродни. Гръцката произлиза от финикийската това не я прави вариант на финикийската.

33

Анонимен

преди 1 година

Кирилицата е резултат на гърчеенето на "българската интелигенция". Факт, А гърците/ ромеите/ византийците са имали интерес от разпространението на тяхната култура сред другите народи и държави. Кирил и Методий са изпълнители на тази имперска политика, което е довело до полза за двете страни.

32

до Бунгур

преди 1 година

Кирилицата е създадена в България, финансирана е от България и то точно за да не се рзпространява създадената от Гърците Глаголица.

31

Анонимен

преди 1 година

Срамно е Президентът на България да говори на нивото на дете в начална степен.

30

Анонимен

преди 1 година

Кирилицата е дело на учениците на Кирил и Методий, А КРАДИЛИЦАТА ???

29

Анонимен

преди 1 година

Кирилицата е вариант на гръцко писмо. Приносът е в създаване на глаголицата, първо, като писмо, отразяващо звуковата система на славянските говори и второ, преводът и разпространеието на светите книги на славянски език. Приносът основно е в СЪЗДАВАНЕ НА НЕБИТОВ език и неговото широко разпространение, създаване на думи, изразяващи сложни понятия За да се направи една книга е трябвало да се убият няколко агнета, това е било много скъпоструващо действие, водещо до силна съпротива.

28

Кур

преди 1 година

Тоз няма ли да мре вече...

27

Бунгур

преди 1 година

Славянската писменост е поръчана от ВеликоМоравския княз Ростислав.Братята Константин и Михаил са гърци. Българските владетели позволяват на учениците на Константин и Михаил да започнат да разпостраняват Славянската писменост по нашите земи и да ни ограмотяват. Къде е България в създаването на Славянската писменост?Кирилицата е дело на учениците на Кирил и Методий и се разпространява по нашите земи.

26

Анонимен

преди 1 година

Като е ценна защо има държавни институции които се излагат и си пишат по униформите на латиница? Например полицията и не е само там е този срам. В другите държави си пишат на собствения език или на два езика. Срам сте долни чуждопоклонници. В Русия всяка компания за да работи трябва да е изписано името на кирилица а в България не. После защо чужденците си мислят като видят кирилицата че това е руска азбука. В собствената ни държава нашите управляващи се подиграват с народа си.

25

Анонимен

преди 1 година

Зеления чорап говори на шитезик в собствената страна .Срам че гласувах за шит чорап