97

ХИХИ

преди 1 година

До не знамГрамотни, ама друг път!?!?!?След като водещи и репортери в медии поставят едно досадно звучащо "Ъ" след думи в м.р.,ед.ч./министър"Ъ", модел"Ъ"....../Не ходят ли на специално обучение по правоговор?

96

L.

преди 1 година

А "Ретро музей" как ви звучи?

95

Millennium

преди 1 година

Изгубени из преводните лабиринти: "Мемориален паметник"? (Паметен паметник) --- Всички паметници са мемориални. 'Паметник' идва от 'памет', 'мемориал' също. Какъв друг може да е паметникът, освен мемориален? //// "Пилотен проект"? Е, вярно е, че се пише "Пайлът проджект", но да се превежда по този начин е повече от смешно. Всъщност, "пайлът проджект/програм" на български е "експериментален проект/експериментална програма". Нито самолети има, нито - пилоти.

94

Millennium

преди 1 година

"Реформите у нас се изхабиха, преди да са се случили", казва социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. /// Ах, този български език. Ах, този джаз. Реформите не се "случват". Те се правят, извършват, провеждат, осъществяват, реализират и пр.

93

Оберщурмбанфюрер

преди 1 година

'През първата половина на миналия век' да се чете "през първата половина на 80-те години. Извинявам се за досадната грешка.

92

не знам

преди 1 година

Кой е грамотен, но като гледам как по медиите се произнасят думи които нямат нищо общо с истинската дума напр. - преценя като правилната дума е преценяВА и от тук нататък съм без коментар.

91

Оберщурмбанфюрер

преди 1 година

До ЧЪРЧИЛ --- Не, не трябва да се премахва! След деветиЙ, когато неграмотните криминални взеха властта, се наложи да "изпростяват" азбуката и да премахват букви, тъй като въпросните говеддаари бяха природно неспособни да възприемат. Същите се подписваха, като плюнчиха палците на ръцете си. Е, и аз съм против думи, като "вкъщи", "вляво", вдясно", "предвид" да се пишат слято, но "учените" от БАН решиха наречията да се пишат по този начин.

90

Анонимен

преди 1 година

До ЧЪРЧИЛ "Архаизъм" и "отживелица" са синоними. Означават едно и също. Явно не само пълният член Ви е проблем.

89

Анонимен

преди 1 година

До комунистите Правилно е "ЖивотЪТ щял да ги научи".

88

ЧЪРЧИЛ

преди 1 година

Пълният член е архаизъм и отживелица. Трябва да се премахне.

87

Пардон!

преди 1 година

Следната статистика - изборите нямат общо - ми е изведена като страничен наблюдател върху устен и писмен български език, използван от партийни представители и техни фенове по телевизии, форуми или социални мрежи - от грамотност към неграмотност: 1. БСП 2. Български възход 3. Демократична България 4. ГЕРБ 5. ДПС 6. ИТН 7. ПП 8. Атака 9. Мутри вън и пр. на Мая Манолова 10. Възраждане Дори русофилите на Малинов са преди Възраждане, но поради нищожността им не ги броя. За ВМРО нямам спомен как е

86

Данчето

преди 1 година

До Незнакомов Благодаря Ви и за втория светъл лъч за деня! Ето че и аз направих една грешка в предишния ми поуст - написах "первия" вместо "първия". Моля да ми простите!

85

Анонимен

преди 1 година

"Българино, знай своя род и език" - Паисий.

84

Данчето

преди 1 година

До Незнакомов Въпросите Ви към "СИГУРЕН СЪМ" са с исключително висока трудност. Не го разстройвайте така човека. Благодаря Ви за первия светъл лъч за деня! Lol...

83

Анонимен

преди 1 година

полету, вървът, назнаян, дуе се, разобуруден, недвижимости, смехувам. малка частица от коментарите тук всеки Божи ден.. За членовете да не говорим - на българинЪТ му дай да е голям и дебел пълнио Член. изотзадзе винаги :)

82

Анонимен

преди 1 година

Има един професор по литература, който е редовен участник в едно предаване за културата. За 10 минути повтаря пет пъти и така нататък. Къде и защо нататък не се разбира обикновено. Вие искате обикновения електорат да е по-грамотен. Е , няма как да стане.

81

Анонимен

преди 1 година

Сайтът, защо думата пoдлог се заменя с звездички? Пoдлогът е част на изречението, а не е подлoга.

80

tipo

преди 1 година

Оставам изумена от самостоятелната употреба на Й все по-често.

79

За подсъзнанието

преди 1 година

Човек позсъзнателно запомня правописа на думите, когато чете книги. Четящите поколения от миналото правят значително по-малко грешки от младите. Младите, които четат книги, са от четящи семейства. Най-голяма трагедия в правописа е поколението на родените през 1972 - 1980 г. и от 90-те насам.

78

Анонимен

преди 1 година

Пълният член не се отнася за прякорите, защото те са като собствени имена - не се променят. Например Герака не се членува, защото е прякор. "Вождът" ще се членува, ако е нарицатилно име, но ако е нечий прякор - не. Пешо Вожда. Черепа като прякор на Божков не се членува. Но ако не се отнася за човек, а за предмет - членува се: "черепът падна от статива".