42

Анонимен

преди 1 година

А защо избирателите от САЩ доставят на ЕС втечнен газ на цени 5 пъти по високи от цената на газа на тяхната борса Henry Hub? Навярно защото могат да си го позволят. Никой не им е виновен на ЕС за неудачния модел на уж "пазар" на газ, създаден в коридорите на Брюксел. Докато не отменят цялото законодателство за сектор енергетика европейците бял ден няма да видят....Каква икономика ще правим с неясни, непрозрачни и непредвидими цени на енергоносителите. Данни поне във война не ни вкарат, дано...

41

Бъдещето на мира

преди 1 година

Колкото и да се инатят управляващите в ЕС избирателите ще ги накарат да започнат да мислят и да действа за да спре войната в Украйна. Много наблюдатели коментират бъдещето на войната, но избягват да коментират бъдещето на мира. А известно е, че всяка война завършва с мирен договор. Украйна не може да спечели тази война. Това е все едно Мексико да спечели война с САЩ и да си върне Тексас и Калифорния.Колкото по-рано започнат да преговарят за мир, толкова по-малко ще загубят.

40

българина

преди 1 година

до 5 г съм казвал много пъти, германия ще прилича на гето. Немски икономисти не руски направиха сметката, срещу 20 млрд евро за газ, правят добавена стойност за 1 трлн евро краен продукт. Този марж се затвори, по точно сащ и юдеите им го затвориха. Ювелирна акция на цру и мосад... сега ше печатат пари и произвеждат *** с висока себестойност

39

Анонимен

преди 1 година

Аз живея в Германия, Германия просто няма алтернатива в следващите 5 години да купува Руска газ или да се деиндустриализира!Даже да оставим домакинствата, цялата индустрия тук е базирана на модела на евтина енергия! Каквото и да произвеждаш при такива високи цени кой ще го купува на световния пазар?? Промишлените цени на производството се евеличиха с 50% сега!! Взели са заем сига за 200 милиарда помощи за високите сметки, а след 3 месеца?? Като няма никаква газ?? Ще горят пари?

38

Дд

преди 1 година

В Бг хората не осъзнават колко е зависима Западна Европа от газа.Живея. в Холандия.Може би 80%от домакинствата са на газ-парно,т вода, котлони...До преди година беше и евтино и супер удобно.Да не говорим за промишлеността...Сори Украйна,но да студувам и плащам всичко двойно(тройно) не е решение...А за стреса от днес има газ утре не се знае-мерси.Дгд Америка не ние

37

Анонимен

преди 1 година

Това е никой в Европа ( най малко Германия) няма план как ще се реши енергийната криза без Руска енергия или как Украйна ще победи една ядрена сила без трета световна! Само повтарят мантра Украъна ще спечлш! Като религиозни фанатици дето викат Араху Акбар преди да извършат самоуб йство!

36

Анонимен

преди 1 година

А нито един не може да отговори на каква цена купуваме втечнена газ? Макрон ревеше скоро, че е на 4 пъти по скъпа от цената на газта в САЩ! Буквално ревеше!

35

Анонимен

преди 1 година

Тука изброяват страните в света, които продават газ..хубаво, но конкретно пак не мажете да отговорите! Конкретно Катар отказа да продаде втечнена газ на ЕС, защото има договори с Азия до 2025.. Корабите които кражат са самоедна минимална част от капацитета който идва през тръба! Те кръжат защота терминалите намат такъв капацитет за разтоварване даже затези недостатъчни количестна ( проблем), и хранилищата нямат достатъчно капацитет защото не са създадени да съхраняват газ за години!

34

Антонии

преди 1 година

Втечнен газ може да идва от няколко страни. На първо място най големия производител на този газ е САЩ, после Катар, обединените арабски Емирства, Алжир, Норвегия, Израел азерски газ и тн. Европа е пренаситена в момента с танкери с газ. Ес бързо се научи от грешките с Русия. Скоро ще дойде ден в които Русия ще се моли на колене на Ес да си продава газта и петрола, но мандалото хлопна за руснаците.

33

Do 32 до 30

преди 1 година

А ти от къде знаеш, че са от русия доставките? В момента над 80 танкера чакат да се освободи място да ги разтварят. А Русия няма терминали за втечнен газ. Може да потърсиш сам маршрутите на корабите. Цяло лято помпят газ на 20% щото разбираш ли турбината. А тръбите ги взривиха. Та от къде идвал руския газ викаш?

32

До 30

преди 1 година

Това са зените на руската газ..а дрега газ? Откъде и на какво цена купува Европа?

31

До 30

преди 1 година

А от къде идва газа- от много места.>>>>От 4 коментара пишеш и не можеш да отговориш от кои места???

30

Анонимен

преди 1 година

Мълчанието на Германия и ЕС за това кой и гръмна газопровода и оглушително! И означава само едно- не е Русия, а някой партнйор!!

29

do 28 До 27

преди 1 година

Цените ти ги казах по-долу. А от къде идва газа- от много места. Това е руската пропаганда, че нямало. Има. Въпрос на време е да се пренастроят доставките. Русия последните години се доказа като НЕнадежден доставчик, които ни спряха газа, като не спазиха договорите. Отделно, че преди 10тина години пак имаше криза, която удобно я забравяте.

28

Анонимен

преди 1 година

Капацитета на хранилищата е максимум до Декимвршли..а после? Никой не знае..особено Германия..

27

До 27

преди 1 година

А от къде е купена тази газ? Пак не може да отговориш а? Само американската мантра, че газ има! А не може да кажеш от къде, какъв договор има, на какво цена??

26

do 24

преди 1 година

Уж никой не знае, а в момента има газ, която не може да бъде съхранена защото хранилищата са пълни. Това е руската мантра - да всява страх, че били единствени. Не са. И газ има и петрол има.

25

До Българин

преди 1 година

Да, СП 1 и 2 сапостроени по желание на Германия! Не на Русия..Меркел разбираше, че влизането на Украйна в Нато е червена линия и ще доведе во война, затова Германия блокираше влизането на Украйна! Просто трябваше да кажат истината, че няма отворени врати длза Нато, а някои страни слагат вето и Украйна да си остане неутрална! Нямаше да има война..

24

Българин

преди 1 година

Меркел беше истински политик. Защо Русия впрегна голяма част от строителната си флотилия и премести тръбополагащ кораб от другия край на света специално за строителството на СП2? Плюс това, че му направи доста модификации. Защото Меркел беше поела ангажимент пред Путин, че въпреки санкциите на САЩ, тръбата трябва да се завърши. Без такава "мъжка" дума, няма как да се мобилизират тези ресурси.

23

Анонимен

преди 1 година

Никой в ЕС НЕЗНАЕ от къде ще купуваме газ? Особено в ГерманияАма никой! От Русия не е разрешено, Катар и САЩ казаха че нямат достатъчни или имат догавор с други до 2025..Какво остава? Айде де, мълчат като тикви, само повтарят мантрата Русия ще загуби..