20

до 6

преди 1 година

Конкурсите (не само в БАН, но и в университетите!), се обявяват формално и са насочени към един конкретен човек, по една проста причина няма желаещи да се конкурират за даденото място. А това се дължи на малкото желаещи и можещи да се занимават с наука в България, както и на липсата на състезателен елемент (заложено в самите закони за научно израстване).

19

наука?

преди 1 година

принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност на висшите училища Изразът от тази статия би звучал нормално навсякъде из Европа, но не и тук. В *** научни изследвания и университет са взаимоизключващи се понятия. За съжаление...

18

ЕПУ

преди 1 година

Апропо, какво става с последния писък на университетската мода, прочутия и много амбициозен Европейският политехнически университет с палавата си абревиатура ЕПУ? Нещо не се чува някой нобелист да се е пръкнал оттам. Крайно време е и той да стане изследователски

17

университети ли?

преди 1 година

На кривата ракета космоса й пречи БАН е трън в очите на много университетски (и не само) кръгове! Ако си представим, че БАН изведнъж изчезне, то в България ще плувне такава невиждана университетска псевдо-научна посредственост, че досегашната ни чалгаризация ще изглежда като невинно бебенце. Многобройните ни университети са доходоносен мафиотски бизнес, щом нито намаляват, нито се сливат при намаляващото ни население (и особено младежи на студентска възраст)

16

университети ли?

преди 1 година

Могат ли уважаемите университети да обяснят защо сами не могат да си организират научни центрове, които поне малко да се доближават до тези на БАН? Не говорим да са Харвард, просто да са поне на нивото на БАН. Така може да има евентуално и нещо като здравословна конкуренция. За какво отиват чудовищните суми които университетите получават, в сравнение с тези за БАН от една страна са тлъстите държавни субсидии, от друга постъпленията от студентски такси. Отделно имат и финансирания по Европейски проекти и Фонд Научни Изследвания.

15

Неизвестен

преди 1 година

До На вниманието на МОН, и в други ВУЗ-ве е така. И в Стопанска академия се привличат служители за докторанти

14

До 6

преди 1 година

В университетите нищо дори не е започвало по отношение на реформи. Ръководствата им са 100% сплав между мафиоти и комунистически остатъци. Университетското лоби е това, което натвори сега действащите закони в областта на науката и научното израстване. Въпросните закони позволяват всяко магаре да стане професор, и всеки университет да бъде наш роден Харвард. И нищо за привличане на кадърни студенти с потенциал за научно развитие.

13

До 6 - БАН ли пречи

преди 1 година

Ако в момента просто се закрие БАН (а не да се дореформира, както е редно), считайте че с всякакви остатъци от наука в България е приключено. Не всички в БАН са читави, но там са отделните водещи учени и лаборатории в България. Тогава със сигурност ще ни изпревари и Афганистан - държава, прочута в цял свят като лидер с "необразованието" и "ненауката" си. И казвам дореформира, защото в БАН все пак нещо беше започнато и направено през годините, но си остана недовършено. В университетите нищо дори

12

Котка

преди 1 година

До ? Изобщо нямаш идея какви специалисти има в Тракийския. Нищо общо с издуханите ви сф- мозъци.

11

ХаХаХаАААААААААА

преди 1 година

Смях. Какви изследвания!? Дайте им резултатите, да ги видим! Още повече, че парите които получават са държавни. Имаме право да знаем какви са тези резултати.

10

най-много спам

преди 1 година

"Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература." ------- По това ли си мерим науката? ... аз го разбирам така: най-много научен спам.

9

Поредната

преди 1 година

Дупка за източване на пари чрез нищо правещите. Какъв видим резултат са дали.... Или той е невидим за нас неакадемичните!?

8

VladTepes

преди 1 година

Несправедливо е пренебрегната НСА с важни фундаментални изследвания за значението на алкохолната подготовка в спорта както и за влиянието на чалгата върху спортистите.

7

Анонимен

преди 1 година

До 2. Наблюденията ти са от 80-те години на миналия век, най-късно. Отдавна вече навсякъде се влиза, ако криво-ляво можеш да си напишеш името. Особено в такива измислени университети като Тракийския и пр. Тези "наукометрични данни" са пълна шашмалогия.

6

Това е добър похват

преди 1 година

за пренасочване на научно-изследователската дейност към висшите училища и университетите, а БАН да остане само като научно-информационен център, както беше предложила една дама преди 10-12 години. Така ще е възможно бъдещите учени да се избират сред най-успешните студенти, ако те пожелаят да се занимават с наука. Да им се даде възможност след магистратурата направо да започнат докторантура, като по тези начин се пресече порочната практика на БАН да обявя конкурси с предварително известен изход.

5

Кольо

преди 1 година

БРАВОС! А защо унсс още не е станал? ако не го включат значи всички чалгаджийки и спортисти не могат да са от изследователски университет!

4

На вниманието на МОН

преди 1 година

В Икономически Университет Варна значителна част от конкурсите за докторанти се печелят от служители в университета. Така освен заплатата, те получават и стипендия. И се чудя защо ИУ не е сред изследователските университети? След като дори и служителите се занимават с научни изследвания?

3

Анонимен

преди 1 година

Студентките бая дебелички ...

2

Анонимен

преди 1 година

Много по-добри са от Софийските шуробаджанешки приюти в които се влиза само по партийна или корупционна линия . хаха

1

?

преди 1 година

Нали видяхме класацията?! СУ удари 1200 място, а ТУ-София е след 1500... надолу сами се сетете тези изследователски унита къде се намират. Срам.