28

Анонимен

преди 1 година

Какво се промени сега? Основното е, че се опитаха безболезнено да върнат базовите принципи на пенсионната ни система, силно нарушени през последните шест години. Леко увеличиха индексацията по видоизмененото швейцарско правило. Махнаха тези 1,35% тежест за годините стаж на всички и върнаха според годината на пенсиониране, което води до по-ниски изчислени пенсии за повече от половината пенсионери. Затова приеха да не се намаляват вече дадени пенсии.

27

Обективен

преди 1 година

Няма богат пенсионер заради пенсията. Даже и тези 1000 човека на тавана от 3400 лева не са богати заради пенсията си. Тук много хора бъркат за това кои пенсии са увеличени. Увеличени са пенсиите на 894 хиляди пенсионери пенсионирали се преди повечко години. На хората на тавана изчислените пенсии им са даже намалени, но повечето поне ще получат пълния размер на пенсията си, а на 1000 човека ще им крадат по-малко от пенсията.

26

По-лесно ще е

преди 1 година

ако се премахне пенсионната система. И всеки да си се грижи сам за старините си. Така няма да има недоволнии изобщо.

25

😐

преди 1 година

Моята не е пипната!

24

Анонимен

преди 1 година

Най-високо увеличение на пенсиите са получили младите пенсионери, ограничавани с тавана. Заради които беше и направена реформата. По някакъв начин са компенсирани, макар и мизерно, и старите пенсионери с таван на пенсиите във времето - продължителен трудов стаж, висок личен коефициент...Но поне разбрахме, че държавата ни е харчила обществените пари за лично обогатяване на набедените ни бизнесмени и политици, че българската икономика без бюджетни пари ще фалира.

23

Анонимен

преди 1 година

Това "увеличение" на пенсиите увеличи разликата между пенсиите- богатите стават още по- богати, бедните още по- бедни поради инфлацията. На едни пенсионери пенсията им бе повишена ТРИ пъти тази година, а на други- само 2 пъти и то минимално. Гавра със старите и бедните хора.

22

Анонимен

преди 1 година

УВЕЛИЧИХА ПЕНСИИТЕ НА БОГАТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ.Минималната пенсия, инвалидните пенсии НЕ са помръднали.Едни пенсионери получават 467 лв., а други- 3400 лв.

21

Анонимен

преди 1 година

До До 22 - Имах предвид разни висши военни, изкарали службата си точно зад бюрото, и в милицията/полицията има такива. А не миньори, летци и подводничари.

20

До 22

преди 1 година

Бъркаш. "Седящите зад бюро" в масовия случай са с пенсии около средните или по-ниски. Високи пенсии получават най-вече хората с високи заплати, а това са предимно шефовете по частните фирми.

19

+-

преди 1 година

Моята пенсия хем е намалена, хем е увеличена, хем е на същият размер. Намалена е изчислената ми пенсия. В същия размер остава като преди това изчислената. Увеличена реалната сума, която получавае заради вдигането на тавана. В крайна сметка получих над 400 лева повече по сметката си.

18

Анонимен

преди 1 година

Едва ли ще изравнят старите с новите пенсии, все пак има разлика в условията за пенсиониране, но могат да увеличат старите, за да не мизерстват хората. Много се мрънка срещу тавана, т.е. срещу високите пенсии с таван. Но такива не вземат само разни седели зад бюра, а и летци и подводничари, много от които си отидоха без време и така и не си видяха пенсиите. А те са си ги изработили. Доста несправедливости има за оправяне, но едва ли ще се оправят някога нещата или поне скоро не се очертава.

17

Обективен

преди 1 година

Принципно във формулата за изчисляване на пенсиите има години стаж, а той е различен според изискванията към момента на пенсиониране. Затова има и някакъв смисъл този "коефициент за тежест на годините стаж" да е различен. Грешката беше, че въведоха коефициент от 1,35 за всички пенсии, а сега връщат старото положение и при преизчислението сега, може би половината пенсии са с изчислен по-нисък размер, който ще е основа и за следващите преизчисления. Сега няма да са по-ниски от досега получаваните.

16

Обективен

преди 1 година

Да не забравяме, че хората се пенсионираха при различни изисквания за стаж и възраст. От преди 1989 година мъжете се пенсионираха на 60 години, а жените на 55. После трябваше стаж и възраст да са общо 100, а сега мъжете се пенсионират на 64 години и 5 месеца, а жените на 61 години и 10 месеца. През 2023 мъжете на 64 години и 6 месеца, а жените на 62 години. Това са много повече години стаж и съответно по-висока пенсия от преди.

15

Обективен

преди 1 година

Очевидно има увеличение на пенсиите от преди повече години, които незаслужено изоставаха от по-новите. Има и премахване на огромната несправедливост с ниския таван на пенсиите. Сега всеки осигурявал се на максимума ще си получи колкото му се полага. Въпреки тези плюсове, така и не решиха кардинално въпроса - всяка година пенсиите да се преизчисляват при еднакви условия и да зависят от годините стаж и личния коефициент, зависещ от размера на осигуровките.

14

Анонимен

преди 1 година

това е поредната подигравка.Някои пенсии са преизчислявани при коефициент на трудовия стаж 1.1, други при коефициент 1.35.Като при тези с 1.1 са начислили и увеличенияз а 2017,2018,2019 г.като са написали, че това е увеличението е направено заради инфлация.В разпорежданията от 24.12.2021 увеличенията за тези 3 години липсваха и обяснението е, че не е имало инфлация.Това са все официални документи на НОИ.Май там цари пълен хаос в програмите. Самият факт, че 1 път признават 3 години, др-път,не

13

Анонимен

преди 1 година

НИКАВО УВЕЛИЧЕНИЕ НЯМАМ!СЕГА СИ ПРОВЕРИХ ПЕНСИЯТА!НЕЩАСТНИЦИ ПАК ИЗЛЪГАХТЕ НАЙ-БЕДНИТЕ ХОРА!ИМАМ 32 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ И СЪМ С 467 ЛВ. МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ !

12

Бай Чеп

преди 1 година

Пенсионер съм от 2018 г. със стаж близо 40 г. Осигурявал съм се на реален доход при пълно работно време. Размерът на пенсията ми през месец септември беше приблително 1,5 х средната пенсия, която е определена сега (725лв.). Според новото пенсионно разпореждане, от 01.10.2022 , след преизчисляването трябва да получавам с около 60 лв. по-малко и затова остава старият размер на пенсията ми!?! Благодаря за "увеличението"!!!!

11

Вихър

преди 1 година

Пак българска работа, свършиха я наполовина, но постоянно се хвалят, колко са велики!!! Кога ще възобновите на хората тежеста на годините трудов стаж, който им отнехте тихомълком с това преизчисляване???

10

стига лъгахте

преди 1 година

Пенсията не ми е мръднала! И тоя месец си е 620лв!?!?!?

9

Анонимен

преди 1 година

Комунистическите партии БСП, ПП и ДБ окрадаха за пореден път бедния народец и по цял ден мазно лъжат, че не са те!