14

Аноним

преди 1 година

До АнонимОтново опираме до политиката на Османската империя... Защо християните, не са били допускани свободно до армията и политиката и ? Впрочем прав си, еврей и гърци особено, са били едни от най-заможните хора във Истанбул. Сърби, Българи и Турци най-бедни...

13

До аноним

преди 1 година

Турците са били най-бедни, защото са пращани от война на война. Най-успешните султани по завоевания са били най-мразени от народа, защото мъжете не са се прибирали от фронта. Българите са си гледали земята и са се хранили. Да плащали са данък, като във всяка държава. Ататюрк като обикалял страната в края на империята и виждал хубави къщи, всички били или на арменци, или на евреи. Докато турците се биели на фронта, онези въртели търговията и били пъти по-добре.

12

Аноним

преди 1 година

Толерантност е имало, доста по голяма от тази на Ватикана и Конкуестадорите. Но да казваме че някой хранил Балканските народи във тази империя е смехотворно. Османския Бейлик става империя след като завоюва Балканите! Края на Османската империя идва след като губи Балканите, точка! Последните 30 години, Турция отново е в подем, защото печели все по-голямо влияние на Балканите, след разпада на СССР. Рум милета, винаги е бил е успешният път на онези от Анадола...

11

О, божке

преди 1 година

Само не обвинявай империята в нетолерантност. За 500 години мислиш ли, че ако е искала да помохамеданчи наред е нямало да успее? Не е било цел. Прочети, има история на империята на френски автори. Не ползвай само учебника по история на сендовчетата. А арменците са изпатили, защото подстрекавани от Русия, тръгват да откъсват от държавата и да безчинстват. После Русия ги изоставя. Не виждаш ли, че и до ден днешен такива неща не се допускат - справка Каталуния.

10

АЛЕКСИ ЛАЛАС

преди 1 година

Първия Адмирал == ''Морски Лидер'' на Османските Пустинни Диваци от Средна азия е ГЪРКЪТ :: ХАЙРЕДДИН ПАША !..А МИМАР СИНАН Е 100 ПРОЦЕНТА СЪЩО ГРЪК (РОМИОС) ОТ КЕССАРИА (КАЙЗЕРИ)..БАЩА МУ СЕ Е КАЗВАЛ ХРИСТОС ПАППАС .....ГОЛЕМИЯ РАЗБОЙНИК И ПИРАТ--ПИРРИ РЕЙС И БРАТ МУ ТУГРУТ РЕЙС -- СЪЩО СА НАППОЛОВИНА ГЪРЦИ (РОМИИОС).

9

Аноним

преди 1 година

Малка Българиясе похвали със Кирилицата, със азбука и писменост. 300 милиона души, включително Русия - световна сила, използват Кирилица. И във всяка енциклопедия е записано " Създадена във Първата Българска държава*.С какво се похвали Османската империя, с какво допринесе ? За 500 години Османско, във България 2-3 обекта могат да се видят от това време. Запазени и съхранени от Българската държава. Както и запазихме Турци, Роми, Помаци, Католици и всички други. За разлика от Арменците в Турция

8

Поп Кръстьо Ходжа

преди 1 година

Ах Ганьоооо Ганьооо ... хиляда от вас човек да ви изстиска на 5000 тонна преса, пак няма да излезе акъл колкото на един ряззанн кхууй да се намаже! А бря амжджъкаазлии криводззурлатти балкански, още на следващия ден след изборите, спечелени от Ердоан, ататюркистката пасмина почва да квиччи "Искаме предстрочни избори!" Предстрочни, срочни, отстрочни няма значение - пак Ердоан ще ги спечели. Хайде сега у лево и подсмърчайте по тихичко.

7

Аноним

преди 1 година

Кой кого е хранил и кой е чорбаджията а ? Векове наред християните плащаха по-високи данъци и бяха принудени да се потурчват за да оцеляват. Векове наред Еничарите печелеха най-големите победи на тази империя! Къде са Османските изследователи, писатели, математици, физици, художници, откриватели, химици, и т.н.... Ренесанса го пропуснаха Балканите, заради калпавите султани от татък Босфора. Аа като се замислим май всичко хубаво на тази империя идва от Балканите ? Включително и Ататюрк.

6

О, божке

преди 1 година

Така е анонимнико. Никой не долюбва чорбаджията. Макар да го е хранил, той завижда, че не е бил той чорбаджия. Питай ирландци и англичани. Да не е само тук така. Какви постижения искаш от средновековна държава? Небостъргачи да ти построи. Или молове? Всичко с времето си. Виж сега какви хубави байрактари правят. Цяла Европа пари събира за тях.

5

Аноним

преди 1 година

До О божке,Чак пък хилядолетна традиция на силна държава... посмали малко а ! Няколко века ислямски халифат, който не може да се похвали със каквито и да било успехи за развитието на човечеството За разлика от останалите Европейски империи.Не напразно никой от съседите на Турция, съвсем до скоро не долюбваше тази страна, заради репутацията на Османската империя.

4

До галоша долу

преди 1 година

И какво общо има Израел и арабите с Турция? Не бъркайте турците с арабите. Арабите са много държави, секти, крамоли. Турция не е разграден, арабски двор както си помисли САЩ. Че ще ги разгради като Либия или като Ирак. Това трябва да го знаете. Арабите, от които имам и приятели, нямат национално самосъзнание. Голямата част от тях. Примерно сирийци имат, но иракчани - не. Голяма част държат за Иран. В Турция никой не държи за друг. Има само Турция. И за нея са умира. Не се бяга.

3

Анонимен

преди 1 година

Абе какво става със освободените от САЩ - Афганистан, Либия и Ирак? Защо и в трите има граждански войни и медиите се преструват на ощипани? И защо САЩ бомбардират Сирия и Сомалия през изминалата седмица? Журналистчетата ще си размърдат ли въображението да си заслужат заплатите или можем да ги подменим с един автоматизиран и превеждащ 4-5 сайта гугъл транслейт? Колко журналисти му трябват на днесБГ за да copy/paste-нат 50 статии от транслейта в сайта?

2

О, божке

преди 1 година

Турция не я мислете. Турция я е имало от Малазгърт, до империята, която стига Виена, през Чанаккале, където и пращат австралийци и новозеландци да я довършват, кризите 90-те, до Ердоан. С и без него Турция ще я има, защото има хилядолетна традиция на силна държава и бивша империя. Турция не е хапка за ничия уста. Показа на САЩ, показа на Америка. А вие гледайте малка България, потънала в политическа и икономическа криза как ще оцелее. Турция има 90 милиона да я мислят. Честит ден на победата.

1

Анонимен

преди 1 година

Великия играч Ердоган май е велик само на хартия ше го изритат като куче хахахахахаххахахахахахахаахах