0.70лв е цена на търговец на едро. Тою пренася стоката(разходи), плаща бази и заплати. После дребен търговец купува и той и плаща разходи. В цялото стоката е нетрайна и се залага и брак. При 3лв накрая на пазара и гориво по 4лв литъра плюс тол такси и подобни няма как да се изкупи на 1лв. Просто по веригата няма как да си покрият разходите. И с кризата, дето ни е на главата, ще става все по-лошо. И тия неща за цените превозвачите отдавна ги говорят.
При тези цени на горивата какво очакват? Нека имам 200 килограма кайсии 1во качество. Това са 600лв приход. Трябва да ги пренеса примерно на 300км до пазара. Това са към 100-150лв гориво. Остават 450-500лв. Наем на сергия? Непродадени на края на деня и с паднала цена? Нека са 100лв още. Остават 350-400лв приход. Това, ако кайсиите са мое производство. Ако съм ги купил на 1лв, то ще останат 150-200лв приход и това е за 2-3 дни или по 1200-1500лв месечно(ниска заплата).
Да ги сушат и да ги пакетират. Сухи сладки кайсии търпят. Не трябват кой знае какви инвестиции за сушене и пакетиране. Ползва се слънцето за генериране на топъл въздух и сушене.
Глупости. Няма никакъв проблем да си наемеш сергии, магазини, оборудване, да си купиш камиони, да наемеш продавачки, да им плащаш осигуровките и данъците си... Просто преди да продадеш първия килограм, вече си с едни 50-100 бона назад, а сезонът на кайсиите е месец... Ако искаш само разходите да избиеш, ще трябва да продадеш стотици тонове. Това не знам колко декара кайсии са, ама ако имаш да изплащаш и земята и техниката и лихвите, килограм на пазара ще мине 20лв.
Защо не пускат земеделския производител на пазара? Наема сергия и ги продава за отрицателно време за 2 лева примерно. Да видим следващия път дали изкупната цена ще е 70ст. Нали сме пазарна икономика.Но не става, защото последвалат саморазправа няма да бъде наказана от българските институции.
Че те 3/4 от кайсиите се изхвърлят преди да стигнат до консуматора. Ако действително ги вземат за 70ст., 3лв. на пазара си е направо подарък. Някои викат да си ги продават производителите, ама не правят сметка, че тогава ще са по 10лв./кг.
За да не съществува този проблем с производителите, те трябва сами да затворят цикъла- производство, транспорт, магазин, в който ще продават на свои цени. Така няма да се оплакват от цените на изкупвачите на продукцията ви. Ще ви дам пример с млекопроизводителите- много производители на мляко направиха свои мандри и отвориха магазини в София. В тези фирмени магазини цените не са по-ниски от тези, на останалите търговци. Повечето от тези магазини в София са слабо посещавани.
Сто процента да поскъпнат докато стигнат до крайният клиент бива,ама това триста процента да скочат до трапезата на потребителя НЕ бива,за жалост това е практика със всички стоки!
И нямало спекула от търговците. Защо не се правят проверки и не се глобяват със солидни глоби алчните търговци които крадат като надуват цените?
Вносните нямат вкус. Обрани са зелени за да не се ска пят докато ги друсат в тира. Имам 10 дървета с кайсии и праскови едвали някога децата ви ще вкусят истински плод узрял на дървото. Истинските плодове растат и зреят на дърво без пестициди без химия. Тези по пазарите са отровни. Купете от тях и ги занесете в лаборатория за иазследване ще се учудите каква менделеева таблица ина в тях. Аз го направих и се шашнах.
70 ст. изкупуват на едро кайсиите, около 3 лв. е на пазара