66

евЗЕНи

преди 15 години

Не беше ли само в началото на думата, mein Freund ?

65

до 64

преди 15 години

специално в немския, приятелю, едно време ни учиха че "st" се чете като щ

64

евЗЕНи

преди 15 години

Именно. Човек може лесно да се научи да ЧЕТЕ. Което е различно от това да РАЗБИРА.По отношението към Латиницата - повечето езици, които я ползват имат промени в основните букви. Само за Английски не се сещам, но всички останали имат. Причината е, че азбуката им е била наложена с религиозните книги без да се съобразява с уникалната фонетика за всеки един език. Ние сме имали малко повече късмет и за това можем да пишем "щ" само, докато един немскоговорящ трябва да пише "scht".А дали може Българският успешно да се пише на латиница поне по форумите е друг въпрос. По-важен е обаче въпросът с промяната на самия език (а не изписването му) - при всеки допир с Българската медия - ТВ, вестници, радио - потръпвам от неграмотността и нивото на чуждици. А пък разните ТВ "шоута" ...

63

преди 15 години

Вече споменах, че е достатъчно да е средно интелигентен и да има желание МОЖЕ. Особено ако има някакъв запас от български думи! Замисли се, че голяма част от буквите са еднакви, например А,Е,К,М,Т. Други пък са с друго значение, например В е W, Р е П итн. Какво са 30 букви в сравнение с китайските йероглифи? Който няма проблем със собствения си език, няма проблем и с чуждия! Това е истината.

62

преди 15 години

Това, че малко народи ползват кирилицата не е причина да се отказваме от нея, защото тя е наистина най-подходяща за нашия славянски език. Звукове като "ж","ч","щ" не могат да се изпишат на латиница без разни точки или запетайки под или над буквата.Аз лично никога не чета коментарите на латиница, защото не ми се пули в евентуални простотии. А всеки средно интелигентен западноевропеец се научава наистина за максимум 2 часа да чете на кирилица, стига да желае и малко от малко да разбира написаното. Това, че унгарски или полски са на латиница не означава, че някой им разбира написаното!

61

osmi

преди 15 години

TI MANIAK LI SI VE ? TAZI DARJAVA SE UPRAVLIAVA OT TURCI A TI GOVORISH ZA SVETA..

60

do 52

преди 15 години

много ми е интересно как се е научил да чете и пише на кирилица за по-малко от два часа,или е някакъв гений или нещо послъгваш.

59

зъбатия

преди 15 години

Ние ще управляваме света!

58

преди 15 години

ще видите бг-евро през крив макарон, ама с много клизма

57

преди 15 години

kav slavqnin we ti ne si slavqnin ti si bylgarini samo bylgarin kato tee sram da se nare4esh bylgarin hodi pri4islqvai se slavqnin i nam si kav ... AZ SAM BYLGARIN ne slavqnin ne turk ne... bulgar bulgar...!

56

преди 15 години

Ти си една кьорава овца !!!

55

евЗЕНи

преди 15 години

На няколкото постинга наместващи славянството - повечето славянски държави не ползват кирилица. А от тези които ползват - всички имат по някоя промяна. Не бъркайте това как избора на религията е наложила азбуката в дадена държава (т.е. Католици - латиница), с това дали тя е славянска или не. И отново - да не бъркаме Глаголица и Кирилица!

54

eвЗЕНи

преди 15 години

Много се радвам за Мадарския конник!Аз живея в чужбина и често ми се налага с разговор с по-начетени люде (което верно не се случва често тук :-), да се опитвам да обеснявам за кирилицата. Понеже те са прави да посочат, че Кирилицата е копирана Гръцката азбука - всеки който е запознат с последната е наясно с това. Имам приятел от Аржентина, който се научи да чете на Български за 10 минути опирайки се главно на нея.Криворазбраната ни гордост се базира на Глаголицата, която е славянско творение (макар се също с доста заемствания), но не е отцеляла дълго.Както винаги Истината винаги има субективен характер, а обективно погледната може и да не ни хареса.

53

....

преди 15 години

MAJA TI AKO E OT GORNO-NANADOLNISTE,MOJE DA SE NAU4I ZA DVA 4ASA.SAMO STE MAHNE DIALEKTA,NO AKO E IRLANDEC ,GORKO MU S KIRILICATA-.

52

Някой

преди 15 години

Аз не мисля, че кирилицата е пречка за комуникация, както беше писал някой по-долу. Мъжът ми се научи да чете и пише на кирилица за по-малко от два часа. Пречката за комуникация е различната култура на хората, но не кирилицата. Всичко което притежаваме, като кирилицата, историята, природата ни прави уникални и интересни за останалия свят. Това, което отблъсква е грубостта, буклука и простотията на народа. Лично мнение.

51

Даола

преди 15 години

Мадарският конник ,въпреки че е сътворен в по-ново време, идва от дълбоката тракийска древност.Това е български образ на Тракийкия конник - хероса. По нашите земи са намерени стотици каменни плочки с този образ - в няколко основни варианта - но винаги с конник, който гордо развява пелерина.Тракийският конник най-общо е символ на избавлението - траките са вярвали дълбоко, че в най-тежките моменти, след кървави стълкновения, той ще се яви изневиделица да донесе добра вест и мир. Тракийките са вярвали, че падналите им в боя синове ще се завърнат един ден - невидими за останалите, но от пълт и кръв за тях - това е Тракийският конник.

50

SHE

преди 15 години

DA, MISLQT KIRILICATA ZA RUSKA, BLAGODARENIE NA TAKIVA KATO TEB, KOITO Q OTHVYRLQT I Q UMALOVAJAVAT. aZ SYSHTO SYM JIVQLA, RABOTILA I UCHILA V ZAPADNA EVROPA, I KAKVO OT TOVA? - VYRNAH SE... A TI TOLKOVA KATO MRAZISH KIRILICATA I VSICHKI SLAVQNI DA TE PITAM KO PRAVISH V BG? IDI SI V CHUJBINA, NIKOJ NE TE KARA DA SI SEDISH TUK. KATO 1 ISTINSKI BYLGARIN (OPRED. ZA BYLGARIN= CHOVEK, RODEN, UCHESHT, RABOTESHT, S POSTOQNEN STATUT NA GRAJDANIN NA REPUBLIKA BYLGARIQ) TRQBVA DA STOISH ZAD CENNOSTITE NA STRANATA I DA SE STREMISH DA GI OPAZISH I SYHRANISH, A NE DA GI RAZRUSHAVASH, PYK BILO I NA DUMI... TO VSICHKO OT DUMITE POCHVA.VEROQTNO NQMA DA SRESHTNEM PO- GOLQM BYLGARIN OT TEB :-) POKLON :d:d:d:d:d:d SIGURNO MOGO TVOI BLIZKI I POZNATI TE CENQT TOCHNO ZA TOVA, CHE SI EDIN ISTINSI BYLGARIN :d:d:d:d

49

sa6o

преди 15 години

Ei,pi4 da te hvane dano edin amerikanski negar s 25sm. i da te opravi *** ,za da zaobi4a6 o6te pove4e vsi4ki zapadnqci i amerikanci plitkoumno ,dolno k.p.l.

48

преди 15 години

много *** хора има в БГ. А на онзи дето се мисли за някакъв западняк и обижда всички славяни и нашата писменост да му майна.

47

pomislete

преди 15 години

bojeee ujas,kfi simvoli be q se poglednete vijte po ulicite po televiziiite kakvo davat pffuuuuu,lepnete cicite na nqkoq pevica ili xuq DETO GO QDETE, na sergei i kompania!!eto vi sinvol!!pak aide az si pia namoreto via vikaite BSP!!pak posle pitaite zakfo si4ko e po 4ujbina da jiveeee bab mara i dqdo gogo det mre ama na partiata ne izneverqva!!jalkiste eiiii