Само да прпомня на всички любители на опазването на традициите, в това число и на кулинарните, че според нашият източноправославен християнски канон, на Великден се коли кокошка и това е първият прием на месо след четиридесетдневният период на Великите Пости и е най-леко. А агне се коли за Гергьовден, който е чак през месец Май (6-ти Май, ако някой не знае). До тогава е грехота. Агънцата са все още много малки.Туй са все пак отколешни традиции, от едни времена, когато не е имало турски внос.
...че тук за козето/ярешко/ месо коментират хора, дето не разбират или са жертва на предразсъдаци и гевезелъци. Лично аз не съм усетил неприятна миризма нито в козето, нито в агнешкото месо. Но ако има нещо подобно, то рецептите предлагат много начини да се отстранят миризмите. Изпитани са през вековете от готвачите на царе и патриарси. Всяко месо, приготвено с търпение и майсторлък, е вкусно. Баба имаше един лаф "къпан заек", когато го сготви друг. Яжте всичко.
Не че се заяждам, ама 20кг си е жива коза... И аз подкрепям човека- ярешкото месо го ядат само по западналите провинции и е отвратително. Козата се гледа за мляко.
Начиии... черен пипер, сол, чесън и розмарин имам. Но агнешки бут нямам. Не ми се дават 20 лв. за кило смесено с кокаляци.
Освен да повърна от коза, друго няма да стане. Само козе сирене и то френско, защото си има майсторлък да се махне вонята на коза.
Купувам парче свински врат от месарницата. Около 10лв. на килограм е. Взимам от една малка месарница на път за вилата- цените нормални, а месото разкошно от месокомбинат в Кътина. Прясно и качествено, сравнимо с това от Бредас. Мариновам за 3 дни със соев сос, мед, горчица, зехтин, подправки на вкус в плик за мариноване. Слагам цялото парче около 1.5-2кг в Air Fryer първо на 200 градуса. После намалявам на 150. Става брутална домашна шунка. А който иска, нека си хапва салам Орехите за 20лв./кг
Аз бих те попитал защо си купуваш фалшив салам, който струва над двойно на качествено свинско месо от магазина? Сам не можеш ли да си направиш шунка? Нямаш пари за агнешко, а имаш за фалшив салам за сума пари?! Винаги съм казвал- пари имате, акъл нямате.
Заекът е страхотен. Агнешко купуваме по-скоро заради празника, иначе не обичаме много, много. Иначе правим телешко, свинско. На вилата съседът през 2 къщи гледа зайчета и ни дава 2-3 пъти годишно. Е наистина си прав, че такава вкусотия няма, особено ако е приготвено на селска пещ.
Купих от една отбрана ферма агнешко за 22лв./кг. Българско- разкошно и прясно. Бута го мариновам с провансалски подправки поне 3 дни. След което бавно печен или на пещ (не знам дали ще ми се пали тази година), или на фурна. Първо на 200 градуса, после смъквам на 140-150 и така поне 4 часа. Топи се в устата. Взел съм и агнешки рак- там с хрупкава коричка и отново провансалски билки.
Ако агнешкото Ви е скъпо пробвайте със заек .Заешкото е добра алтернатива и е в пъти по-полезно и за мен лично вкусно .Един цял заек в големите вериги излиза до 15 лева ,ако е внос от Испания даже може и по ниска цена .Овкусява се със сол,масло,черен ,червен пипер,пълните го с заешките дреболии,ориз и праз или пресен лук,зашивате и печете под фолио,после запичате докато се зачерви,и ще си оближете пръстите .Ние имаме и възможност за агнешко но купихме 2 заека на страхотна цена .
Опитайте тоя номер:Направете марината от бяло вино, подправките и билките и оставете известно време месото да поеме. При печенето поливайте месото с бульон и марината за да е сочно. Накрая запечете да се получи коричката. Пробвахме и рецепта месото върху плато от зеленийки, аспержи, спанак и лопуш. Не е лошо.
на картинката е трапезата докато Борисов управляваше, сега сме модерни, айти 5-та индустриална революция , храна-мираж
Даже няма да излизам да се редя да чакам ред за пенсията в пощата. Ще си релоудвам тази картинка цял Великден. Благодаря ви, днес.бг.
Програма за изтезания на хора под егидата на Главният Прокурор Иван Гешев - използват полицаи, прокурори, съдии, мутри - програма за изтезания "Перник"!
Рецептата Dnes: Агнешки бут с подправки за Великден