211

Професора

преди 2 години

Никой човек ,уважаващ сам себе си , знанията и уменията няма да работи на долни частници за минимална заплата ,и то на длъжност в която ,в друга държава си имат някакъв минимум за заплащане и не всеки е специалист в това.Ще останат само малцинства в бг ,въпреки че и те вече не са толкова глупави да бачкат за минимално заплащане.

210

Г-н Никой

преди 2 години

Такива хора да не могат да си позволят елементарни неща, срам и позор. Също така повечето от специалистите в тези области са в пред пенсионна възраст. Кой ще ги замести, на фона на образователната, демографската и всички други кризи. Никой. Ще го закъсаме много здраво. И всичко това заради шепа алчни крадци, които крадат като за последно от всяка възможна поръчка, проект и т.н. Те ни бъркат в джоба и визмат това, за което работим. Всеки иска парче от баницата, и накрая за тоя, който я меси ***

209

Г-н Никой

преди 2 години

Във всяка една цивилизована държава доктори и инженери се издигат на пиадестал. В момента, в който започнеш такава професия си си оправил живота. Тук заплащането е по-малко от на общ работник(говоря за хора със 5+ години стаж) , с цялото ми уважение към тях и с ясната представа, че всеки, който работи е ценен за обществото и заслужава достойно заплащане. Хора дали 6+ години от живота си в яко учене(десетки хиляди часове, пари, лишения и т.н.), преминали през цедка 10 от 100, накрая си е унижение

208

УхТи

преди 2 години

Та става омагьосан кръг - тука се пренасят работа свързана я със много съпорт (80% тикети / 20% нов код) я с нещо друго кофти както писах. Това автоматично изисква ниско-платена и не чак толкова квалифицирана работна ръка. И кадърните бягат на запад където се пишат истински важните неща. Липсата на кадърни хора ни създава такъв профил, че работодателите си викат нищо друго освен "мръс.но производство" не може тука и те така омагьосан кръг.Няма място за кадърни - джуниър/регуляр и бригадир тва е!

207

Бах Ти

преди 2 години

Защото една от м.р.ъсните тайни на ИТ бизнеса е, че тука се изнася "мръсното производство" - в тукашните private outsource и офисчета се пренася всякаква монотонна, ниско-квалифицирана работа дето на запада не искат да я вършат. Нещо свързано с писане на много документация и т.н. или любимото ми - интеграция. Пишеш лепило код да се опиташ на направиш нещо читаво от лай.няните им компоненти.

206

ЕхТи

преди 2 години

АйТи е най-голямата прецаквация на макро-ниво. Индивидуално да - много хора са добре. Единствената надежда е, че тече някакъв трансфер на технологии - тукашните колеги научават нещо, я процеси, я технологии и се докосват до сериозни продукти. И един ден надеждада е да се отцепят и създадат собствена фирма за БГ продукти... ама едва ли. Защото?

205

ЕйТи

преди 2 години

И още - много интересно е как точно се движи счетоводството на една локална АйТи фирма. Колко струва това което създават БГ програмистите? Ами точно колкото заплатата, тока, водата и нема на сградата. Значи създава се локална фирма "Е-Бан Софутер България" която е подизпълнител на оригиналната фирма "Е-Бан Софтуер САЩ". Та каквото се произведе тук - наобратно от чужбина текат пари ама точно колко за заплати. Накрая като дръпнем чертата - няма печалба - няма какво да се плаща на държавата.

204

АйТи

преди 2 години

И понеже аутсорс стана *** дума и никой не ще да работи в чисто аутсорс "предприятие" - много фирми се изхитриха и се пишат "продуктови". Тези "продуктови" фирми с офиси тук са всъшнност т.нар. private outsource демек наемат 200 човека пул от програмисти тука да им помагат по проекти движени в локации в Германия, САЩ и т.н. Днеска помагаш на едни утре на други вътре в компанията (обикновенно големи компании). Айде да не изброявам кои са такива че ще се шашнете...

203

АйТи

преди 2 години

Прав е колегата, че няма АйТи индустрия у нас - всичко е ишлеме. В превод - няма оригинален БГ продукт, с изключение на 1 фирма за която знам, няма нещо което да сме измислили - език, компилатор, платформа, продукт дето да е като Windows примерно и да носи милиарди. Всичко а АУТСОРС.

202

Анонимен

преди 2 години

205 много си важен и много неосъзнат. Една държава не е ИТ и кол центрове. Достойно заплащане на вкички, защото една стачка на почистващите фирми и ще видиш какво значи криза. Стига с това, че всеки трябва да е шеф на бюро, чистене, майстори, хлебари хора с тежка работа за 500-600 лв.

201

Анонимен

преди 2 години

Глупости на търкалета. Има недостиг на коректни работодатели и на държава, която да въведе минимална ставка на час по браншове и да следи за коректни условия на труд. Хората от чужбина ще се върнат масово, защото те са там само заради работата. В Германия 11.11 Е на час за чистачка, нето ако е с доход до 450 Е, може и като втора работа. Моя позната големи приказки каква заплата дава. Реалността 10 часа на ден и събота 700 лв. със зор в София. База за милиони. И после реве нама кой да и работи.

200

Пешев

преди 2 години

и още по-хроничен ще става. българските фирми и институции са трагични... нещо като в "братска" Русия

199

Човек

преди 2 години

Аз емигрирах защото за мафиоти и ** не исках да работя.И до ден днешен като ходя по морето,не си взимаме почти хотели.Плащам за стаи на частни къщи.Ако ще и Шератон да мога да си позволя.Предпочитам да ги давам на хора които с честен труд си изкарват хляба.На онези с ланците пари не давам.

198

Човек

преди 2 години

Тези с бизнесите ги знам много добре.Колкото аз лично познавам като цяло,един почти не е почнал честно и със заеми .Братчедката са гъбави с пари,ама навремето на мъжа и му помогнаха от София хора от сенчестите среди.Пари праха.Един срещу нас майка му го прати в Москва да учи,той изпадна от ученето и доведе мафиотска дъщеря.После участва в голямата далавера с олиото през 90те.После с бензинджийската мафия.2 покушения преживя.Майка му с 59левки вървеше да раздава за здраве.Параклис щял да дигне..

197

Човек

преди 2 години

2000 година в София-цех за ал.дограми,отивам на интервю.И тоя като почна-ама ти сега ще искаш уикенди в провинцията при вашите,после тук се работи със стотна от милиметъра,това не е сирене да то теглиш на кантара.Всяка грешка в троен размер се удържа..слушах го 15 минути..и като го почнах..и още 3ма си тръгнаха с мен,като ги видяха що за стока са.И всичкия за 400 лв заплата.Имало хора,си чакали там заплатите от над година.Двама бяха,скандал им направиха.На гара Искър това.

196

Човек

преди 2 години

Навремето моя братовчедка ,бизнесменка сравнявайки цените в бг и тук в Норвегия ми рече-ами като е толкова скъпо,защо не се приберете тук?!Понеже не искам гадни частници да ме шлякат за жълти стотинки и рекох .Да им блъскам за 150-200 лв.Ами ние нашите в склада,толкова даваме.Бях на зор навремето,не ме взе във фирмата си .И по-добре.След 20 години навън-направил съм правилния избор.

195

Човек

преди 2 години

Кой е луд да ви бачка за 500-600 лв бе кожодери?Всеки нормален човек си взима куфарчето,събира живота си в него и навън!Чакайте някой тесен специалист да ви стои за 700 лв заплата в бг да речем.Като на запад ще взима 10 пъти повече.Иначе чувам мучене и квичене че на запад нашенеца чистил ***.И миел чинии.Е ми,пред очите са ми.С чистене на *** хората имат къщи,апартаменти,а някои и наематели дори.И с по две коли.Тази с патриотизма и родолюбието свърши.Гладна мечка хоро не играе.

194

Споровете са ненужни

преди 2 години

Служителите са повече от работодателите. Служителите намаляват...и определят правилата на играта. Има "работодатели", които твърдят, че имат бизнес 30 години и немогат да плащат заплата повече от 650 лв. При това че се хвали, че без него ще затворят Лукойл. Сега се оплаква, че дошли софийските фирми и давали 3К и нагоре, а той не можел да се вреди за служители....Смешковци!Нищо лично, просто бизнес!

193

Анонимен

преди 2 години

- Шефе, вдигни ми заплатата, не мога да се оженя.- Няма да ти я вдигна, един ден ще ми бъдеш благодарен.

192

driver in UК

преди 2 години

"Хаха, тъпите англичани", каза нашенец, на когото заплатата му ще свърши в сряда!