55

Адвокат

преди 2 години

Целта на това предложение е да накарат хората да плащат дйнък в рху земята до живот. Първо много от панелките са с учредено право на строеж, което означава, че ако сградата се срути, собствениците имат право да я построят наново и пак да е тяхна. Където няма учредено право на строеж, държавата да дари него, не земята. Така ще могат да си изградят сградата отново (ако има нужда) и няма да плащат данъци за земята. Освен това никой не може да дарява насила. Дарението изисква да бъде прието.

54

Желяз каменноff

преди 2 години

Тея не са добре с главата.нали тогава собствениците ще плащат и данак земя и данък апартамент .тва му се казва обирджийство завинаги терористичен акт

53

Реалист

преди 2 години

В София , панелните гета са строени върху частни ниви . Общината е невъзможно да подарява чужда частна земя , която никога не е отчуждавана .

52

До Леко запознат

преди 2 години

ВЕрно леко си запознат. А като за начало отпочни със съсобствеността, идеалните части и ред други разни, относно терена/стъпката под блока...

51

Анонимен

преди 2 години

До АнонимеНПридобиването по давност става с Нотариален акт и се прави "Обстоятелствена проверка", което ще излезе по-скъпо отколкото някакъв указ, че се даряват иделните части от земята, с който указ при последваща продажба нотариусите да имат право директно да описват земята като продаваема недвижима вещ (идеална част към апартамента)

50

собственик на панел

преди 2 години

До: номер 40 (ЯВНО ИЗХОДА Е ЕДИН) Явно живееш някъде в облаците. Изобщо не знаеш за какво говориш.Именно старите панелки са строени по противоземетръсните правила, говоря сравнително стари. Нашият блок в София има противоземетръсни шайби и след пернишкото земетресение не е мръднал, дори едно счупено стъкълце няма!А бая ни разлюля тогава, за малко щях да падна от леглото!!! И съм на първия етаж, дето люлее най-слабо!!!!Виж за новите сгради нямам представа как ги строят...

49

Анонимен

преди 2 години

До АнонимеН Това изобщо не е вярно, защото идеалната част към определена вещ не може да бъде закупена отделно, а само заедно със самата вещ към която е прилежаща (припадаща или както и да е описано в акта за собственост), така че тезата не е възможна ;)

48

Леко запознат

преди 2 години

Обаче това са откровени лъжи, защото всеки собственик, освен право на собственост на апартаментите в панелите, задължително има и право на строеж, т.е. ако падне или се събори сградата, то собственикът има право да построи точно толкова, колкото е имал и преди това... Земята, която ще притежават не им дава кой знае колко повече права, но ще им генерира ежегодни задължения за данък.

47

архитект

преди 2 години

Които панелки са зле поддържани и падат и е невъзможно да се ремонтират , от тях трябва да бъдат изведени собствениците и да се настаняват някъде. Да не говорим за обезщетенията. Това може да стане единствено със държавно решение. Такива опасни панелки освен във бивши общежития на гастарбайтери не знам да има. Всеки собственик се грижи за собствеността си. Поне в България. За чужбина не знам.

46

Fax

преди 2 години

Първо да им паднат цените на тези обелки, пък тогава ще мислим и за вдигане на нови.

45

Анонимен

преди 2 години

До архитект ПРАВ СИ, ама все пак има много зле поддържани и много стари сгради, които би трябвало в близко бъдеще да бъдат съборени и разчистени.

44

архитект

преди 2 години

При добра експлоатация панелките имат живот над 100 /сто/ години. Някой явно има интерес да ги събори само дето няма начин. Или има ама не е препоръчителен. А собствеността върху терена на който са построени панелките няма особено значение, защото е разпределена върху много собственици.

43

АнонимеН

преди 2 години

ИЗОБЩО НЕ СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ ПРИ АВАРИЯ А СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА ТЯХ СИ , ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ТОЧНО КАТО СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯТА! ЕЛЕМЕНТАРНА ПОПРАВКА В ЗАКОНА Е НУЖНА, ЧЕ И ЗА ОБЩИНСКИ ЗЕМИ НА КОИТО ИМА ПОСТРОЕНИ ПОДОБНИ СГРАДИ ВАЖИ ДА СЕ ПРИДОБИВАТ ПО ДАВНОСТ. В МОМЕНТА ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА ПРИДОБИВАНЕ ПО ДАВНОСТ НА ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ!

42

Всичко старее

преди 2 години

Сградите също имат живот, хората мнозинството са също са безпарични сноби. Времето лекува и оправя всичко искат или не старите сгради ще рухнат със или без земетресение. ТЕЗИ ВЪРТЕЛЕЖКИ за ДОКУМЕНТИ И СОБСТВЕНОСТ ама АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ РЕШАВАТ, Трябва здрава икономика растящи доходи и ново строителство а НЕ С ГЛУПОСТИ дА НИ заминават.

41

До такива

преди 2 години

До Край Тебе ДА те забраним като се правиш на много отворен?

40

Край

преди 2 години

Това може да стане НО със забрана за ограждане. Забрана за запазване на паркоместа със щайги и щанги. Забрана за паркиране в зелени площи.И да това може да стане НО няма да стане защото българите не се управляват - те са неуправляеми.

39

Анонимен

преди 2 години

Това сега конкретен парцел ли означаеа че ще купя или идеална част като от дворно място? Щото ако е второто и блока се срути не означава че мога да строя, а трябва да чакам всички останали съсобственици да се натуткат

38

ЯВНО ИЗХОДА Е ЕДИН

преди 2 години

Едно силно земетресение и сме готови. Всички негодни стари сгради тухли или панелки като се срутят от това неизбежно природно бедствие ще се реши от самосебе си цял куп проблеми и ще се разчисти терен за нови модерни сгради.

37

Св

преди 2 години

При всяка сделка с имота (дарение, прехвърляне, покупко-продажба) се попълват едни данни за качеството на имота (конструкция, подобрения и т.н.), освен това се актуализира и данъчната оценка към днешна дата. Има жилища (даже повечето панелни), които не са прехвърляни и се водят на родители, баби дядовци още, на старите цени. Съответно данъкът не е актуализиран. Като се пипне нотариалния акт и се добави земята, ще хвръкнат данъците, заедно с данъчната оценка на целия апартамент.

36

Жоро

преди 2 години

Напълно съм съгласен с коментар #33