51

Дянков

преди 3 години

проф. Диана Благоева-Стефанова от Института за български език към БАНако знаеш каква 62 номер мотика съм ти приготвили 62 декара картофи

50

ДДРОнег

преди 3 години

За да не се бъркат неграмотниците, нека мн.ч. на думи, завършващи на "й" или "я" също да завършват на "й" - пример- промоция-промоций, полицай-полицай и т.н. :) :) :)

49

учен от БАН

преди 3 години

Трябва да се създаде институт към БАН, да му се отпусне баре едно 100 милиона бюджет като за начало, за да измислят българска дума за "инфлуенсър".Така ги виждам аз нещата.Няма да стане по друг начин.Наука си трябва ей.

48

Анонимен

преди 3 години

"Договорирам" вместо договарям. Ужас!

47

Анонимен

преди 3 години

До българинНе съм и подозирал, че чорап не е българска дума.

46

Между другото

преди 3 години

Мойта нова дума е "журни"нещо като *** но със широко разтворени бузки!

45

българин

преди 3 години

До: Р. (номер 51)И аз така! Направо ми прочете мислите, аз току що писах по същия въпрос, за турцизмите и след това прочетох твоя коментар. Винаги ми е било много интересно как ще осъществи идеята си Волен Сидеров да изтрие турцизмите от българския език? Каква дума например ще измислим за кибрит? Не, не става "драснипалниклечица".Ами чорап? Може би "крачевица" (по аналогия с ръкавица)?

44

българин

преди 3 години

До: номер 54Ами то си пише, не прочете ли всичко написано по темата горе? Още не е измислена такава дума. Ако ти я измислиш, може и да те наградят нещо. Аз за друго си мисля: Понеже ми дойде до гуша от т.нар. "патриоти" и "националисти", дето сега ще се обединяват на изборите, как ще се осъществи идеята на Волен Сидеров да "изчегърта" всички турцизми от българския език? Много, много интересен въпрос!

43

Анонимен

преди 3 години

Та не разбрахме как е българското съответствие на "инфлуенсър".Кажете го, та да се посмеем.

42

Анонимен

преди 3 години

Ами нормално е.Отворен Свят, културен обмен.Светът се развива, трябва да се развива и езикът който го описва.Българският език от времето на Вазов, не е достатъчен да опише съвременния Свят.

41

P.

преди 3 години

До ВанкатаАз обожавам турцизмите, защото това са един вид архаизми и доказателство колко е устойчива нацията ни. До 10 годишна възраст ме гледаше дядо ми, който беше загубил зрението си след операция от катаракт. Това е причината да обичам турцизмите наречени архаизми. Който иска, ще ме разбере.

40

Анонимен

преди 3 години

Дупедавистан сме за това е така.

39

да бе

преди 3 години

До SSТц.Гей е едно, пед-р-ст е съвсем друго.С по-малко от милион годишен доход, какъв гей си? Ти си обикновен пед-р-ст.Има разлика нали?

38

Аз

преди 3 години

Най-често използваната френска дума в българския език е "протеже", а не "мерси"!

37

Ванката

преди 3 години

До ВсезнайкоНе са десетки, а хиляди са турцизмите, за които нямаме аналог. В езика ни са над 15 000, като 3500 се използват почти непрекъснато в разговорния език. В турския език също има много български думи.

36

SS

преди 3 години

Друга чужда дума насилствено наложена в бълг език е гей ! Всъщност в разговорният език винаги се е казвало пед-р-ст. И това е точната дума.Защото човек не казва добре подбран работен екип който повдига силикатна маса ,а сговорна дружина планина повдига.

35

Жо

преди 3 години

Думата "преценям" постепенно замества "преценявам".

34

Анонимен

преди 3 години

Бре , че кога мина новото хилядолетие без да усетя , та преброихте 5-те хил.думи ?! Ам,че по 5 думи на година даже е малко ,ние сме къде-къде по-модерни ! Всъщност ,новите думи в речника ни ги има благодарение на ненаядени и ненализали се списвачи на текстови произведения ,водени от u3вратената мания за "оригиналност"! Което всъщност показва нищо друго , освен ограничен умствен багаж , комбиниран с лакомия ...

33

Всезнайко

преди 3 години

До АнонименА как да наричаме на български думи като памук, чанта и десетки други за които нямаме български аналози?

32

Анонимен

преди 3 години

До ПЕРНИКЗащо си мислиш, че някъде се използват турцизми в България от българите? Няма такова нещо, поне в моя град и съседните градове наоколо не се използват турцизми.