112

G

преди 2 години

В Дания хората не живеят на кредити, а ако са на такива, често са без лихва или е малка и не живеят за да си платят кредита. Да, продуктите са скъпи и няма разнообразие, но и заплатата е добра. Една от най-късите работни седмици е именно в Дания-37 часа, отпуската е платена и е 6 седмици. Държавата е супер уредена и красива. Лятото е от 3 до 4 седмици и всяка година през различен месец. Данъците са големи, тази заплата не съм сигурна дали е преди или след данъци, ако е след-тогава е на някое IT

111

До 120

преди 3 години

Хората щяха да ти повярват за цените, ако го нямаше интернет хахаха.

110

Анонимен

преди 3 години

13 години в ЕС и заплата от 442 евро

109

Анонимен

преди 3 години

За да ви оправя самочувствието: Малък пример на цени в Дания: Нов модел маратонки Адидас в Дания: 600 евро, у нас: 300 лв. Бургер в Макдоналдс: 12 евро / 4.5 лв. За другото да не говорим. Най високата планина там: 336 метра, у нас знаете. Не си мислете, че им е по- добре и не се поддавайте на нихилизма. България е хубава страна и е наша, а не на някой и не живеем на кредит.

108

Анонимен

преди 3 години

Незнам как по покупателна способност сме 2 пъти по- зле, като заплатите пак са им х10, а стоките в магазина са на същите цени, да не кажа че за повечето стоки са в тяхна полза, сиреч по-евтини. Вярно услугите и данъците са по- големец, ама там ясно се вижда, дори с просто око, за какво отиват парите.

107

Факт

преди 3 години

В Румъния 700 евро, а в България 442 евро, а преди мутродемократите да завземат властта през 2009 година бяхме по-добре от Румъния, а сега сме два пъти по-зле.

106

Емо

преди 3 години

А че сме тръгнали от БАНКРУТИРАЛИ КОМУНИСТИ никой не споменава. Затова трябва да си извървим пътя постепенно... НЯМА КАКВО ДА СЕ ЧУДИМ.

105

Анонимен

преди 3 години

Този тип сравнения в абсолютни стойности са напълно безсмислени: сравняват се покупателни способности, не конкретните заплати!Ако го направим така - пак сме на опашката, но разликата вече не е 10 пъти а наполовина по-малка. Това е реалното положение.

104

Анонимен

преди 3 години

БВП- то на Дания е 3-4 пъти по-голямо от нашето, като население сме почти равни, а средната заплата е около 10 пъти по-голяма.

103

До питанката

преди 3 години

За доходите се гледа брутния продукт обаче на глава от населението, при положение, че два милиона пенсионери едва оцеляват с пенсия от около 500 лв., в България има десетина милиардери, така че не ми говори как се смята. БВП- то на България е достатъчно за по-добър стандарт на живот, но парите отиват при едни и същи, заради корупция.

102

питанката

преди 3 години

Тоя род статии са като махленските клюки! Защо не започнете от брутният вътрешен продукт на страната и тогава да коментирате доходите на населението. Дали имаме производството и развитието на Дания, Швейцария и Белгия, че се редим за доходи на хората. Водещо е какво произвеждаме, а не какви са ни заплатите.

101

Колев Тодор

преди 3 години

Кога ще ги стигнем.........албанците

100

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 106Глупости говориш, НСИ изчисляват правилно стойностите, не като първокласници. От техните сметки зависи цялата държава, не са за чесане на езици по коментарите

99

Анонимен

преди 3 години

До юбералес 107В случая точно медианата е по-релевантна. Означава, че половината хора вземат по-малко от нея, а другата половина повече. Средна без да се изчистят данните може да излезе, че някой с много ниска заплата или някой с много висока ще измести в грешна посока. Освен това има различни "средни" стойности, всяка с различно отколонение и дефекти.

98

Анонимен

преди 3 години

Евростат явно не взимат данни от НСИ, където средната заплата е 1400 лв. което си е 700 евро. Или НСИ лъже, което е малко вероятно, защото техните данни се ползват за бюджета, а такова разминаване означава, че отдавна да сме фалирали. Или Евростат интерпретират само избрани данни

97

мазепа

преди 3 години

Затова трябва да приемем Русия и Беларус в ЕС, че да не сме все последни.

96

юбералес

преди 3 години

Това ''медианата'' заплата си е чиста манипулация на обществото. Има минимална и средна заплата.

95

Анонимен

преди 3 години

А Бочко се фука, че средната заплата в България била 1350 лева. само дето я смята като средна аритметична. Навсякъде по света ползват медианата за средна заплата, само тук мутрите ни лъжат и 80те% им вярват. Даже и Евростат ни се подиграва.

94

Стоян

преди 3 години

В Дания не е имало комунизъм и ТКЗС та като у нас. Те не са били окупирани от СССР

93

Един

преди 3 години

У нас средната брутна е официално над 700 евро . Неофициално сложи още поне 100-200 евро (заради сивият сектор) отгоре и става 800-900 евро. Сега тези с ниски заплати или неправещите разлика между брутна и нетна ще ми сложат минус, а тези с добри заплати и разбиращи разликата ще ми сложат плюс. Нека да видим кои са повечето ;).