23

бай Тошо

преди 1 година

Никога не съм разбирал метежа в съзнанието, наричано от психиатрията тежка крайно обсесивна психоза да дадеш 15 000 евро на МаУГЛЮВЦИ за да се чепериш по отвесни камънаци ,за да кажат ората качил ... *** кой го грееш ти.

22

Анонимен

преди 1 година

Непал направи пари от тези *** тръгнали нагоре.Ама бил качил *** бил заспал па бил видял окото на ....Абеее MyHьо .....какво си видял.Какво си качил какво си осъзнал истинските хора живеят долу в низините на ниското.Гледат деца ,плащат ипотеки изхранват жени 2,3бр плащат кола на лиз ,Автокаско бензин 3,20лв, хранят механици,доктури,вериги и катаджии.

21

философ

преди 1 година

На Еверест се качват страхливците подсъзнателни самоубийци. Просто ги е страх да си го признаят че го искат и си го търсят,а някой все трябва да им е виновен ,че геройски се били заледили на върхът А къде къде по гордо и достойно е да плюснеш на цимента от некой по висок софийски небостъргач и даомажеш сичко наоколо.Ама няма да има новина,Докато Еверестните страхливци искат да ги дават че са известни самоубийци.

20

Нормален човек

преди 3 години

До Денев"Минготе не е бил на върха, за да се хлъзне на слизане. Неинформирани сте, скрийте се..."Сериозно???? Само на слизане от върхът може да се хлъзнеш, така ли?? Значи и Наско не се е хлъзнал? Може ли толкова да не се мисли като се пише????????

19

Денев

преди 3 години

Минготе не е бил на върха, за да се хлъзне на слизане. Неинформирани сте, скрийте се...

18

шерп

преди 3 години

Ай, стига толкуз съм ви мъкнал багажа нагоре-надолу!Те един път съ качиха на върха и станаха "герои"!Аз вече не помня колко пъти го изкачих и пак с останах шерп!Баста!!!!!Подавам оставка!!!!!

17

Анонимен

преди 3 години

Умишлено престъпление според мен е изключено. Няма мотив, въпросните шерпи от статията са едни от най-елитните алпинисти в света, фирмата организатор е тяхна и обвиненията, че има смърт на клиенти, защото не са си свършили работата, са петно върху собствената им репутация. Явно наистина не са я свършили, защото всички някак пресилено се оправдават.

16

Анонимен

преди 3 години

Стига с тоя Скатов... велик човек бил -- аграр и турист, Сливенско парвеню!

15

Анонимен

преди 3 години

Цялата ситуация е абсурдна като цяло. Това е едно от вай-опасните места на земята с условия, враждебни за живота, и точно това е причината да се ходи там и нищо друго. Не е детска катерушка, която трябва да отговаря на критерии за безопасност. И опасността е и за самите шерпи, които ползват същите въжета. От друга страна е ясно, че са допуснати груби грешки в организацията (прекарването на нощта на открито без палатки при -65 градуса преди трагедията!).

14

Гошо...Тъпото

преди 3 години

На война,като на...война,никой не знае дали ще се върне жив.Изкачването на тези...диви високопланински върхове е...война с природните стихии.Адреналина е голям и всяка...победа го увеличава прогресивно и те кара да повториш пак.Риска е 50 на 50 ако подготовката е на ниво и времето е благоприятно,но при рязко влошаване,шансовете падат още на половина.Осъзнат риск и всеки екстремен катерач сам го поема,за да ни покаже,че човек също може да е...силен,независимо от неограничените сили на природата.

13

Анонимен

преди 3 години

К2 МРАЗИ СОЦИАЛИСТИ

12

Анонимен

преди 3 години

Разни там туристи си повярваха че са голямата работа, ама нещо им излезе крива сметката

11

АнонимеН

преди 3 години

ТАЗИ ТЕМА Е ИЗЧЕРПАНА!!!ОБЯВИХА, ЧЕ ТРЪГНАЛ ДА ИЗКАЧВА ПРЕЗ ЗИМАТА , НЕЩО КОЕТО НЕ СЕ ПРАВИИ ТОЙ И ДРУГАРЧЕТАТА МУ СИ ПЛАТИХА!!!

10

Анонимен

преди 3 години

Скатов ми изглежда добър човек, обаче да обвиняваш шерпите е прекалено :) Непал е с надморска средна височина над 6000 м, те са си свикнали и израснали в този климат, не им трябват кислородни маски :)) Това че има хора които си предизвикват смъртта не е нищо ново, дори и да ги предупреждаваш, те ще си опитат късмета :)

9

Анонимен

преди 3 години

Най-лошото при този сценарии, когато реално се усещаш неспособен и крайно изморен е че продължаваш напред, защото иначе губиш много пари. Няма как да се откажеш и да се върнеш, мислиш си за шанса, който няма да се повтори в следващите години, И за огромната сума пари, които едвам си събрал. Накрая губиш живота си, защото спираш да мислип адекватно на тази височина..

8

Анонимен

преди 3 години

От самото начало не мога да си отговоря на въпроса, защо като е бил преуморен и е имдл лошо предчувствие, не се е отказал? Това не е малодушие, а реална самопреценка. Щеше да е жив и живот и здраве пак пак можеше да се пробва.

7

5

преди 3 години

Нищо не мога да кажа за алпиниста, но не забравяйте че е там по собствена воля и шерпите не са длъжни да му осигуряват важета и палатки това все пак не е екскурзия.

6

Свилен Петков

преди 3 години

Много съм съкрушен от смъртта на този истински българин! Той не се предаде в най- трудния момент. Изпитвал е лошо предчувствие, вероятно е бил изтощен до край ?Наско, ти не можа да изпълниш мечтата на живота си, но ни показа , че няма нищо по - силно от човешкия дух. Твоето име е там на върха , няма да бъдеш забравен!

5

Георги

преди 3 години

Велик човек.. взех си последната му книга. Като се поосвободя ще си я изчета с кеф. Дано повече хора се вдъхновят от примера му. Не говоря да стават вегани или планинари. Скатов преди всичко беше човек със силен дух, добър, който преследва мечтите си. А такива вече почти няма. Повечето са търтеи.. като си мързелив, ставаш и злобен обикновено.

4

Анонимен

преди 3 години

Всеки тръгнал да изкачва тая планина е с пълното съзнание, че вече е с един крак в гроба!Източната философия казва, че ако изкачиш дyха си над самия себе си, няма да имаш нужда да изкачваш никакви върхове! Посто защото никой връх (физически или професионален) не е по-висок от върха, който покоряваш, когато победиш собственото си аз!