Всяко кисело мляко (йогурт), за да е такова, трябва задължително да съдържа 2 вида бактерии- Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Казва се "булгарикус", защото така я нарича д-р Стамен Григоров, когато я открива през 1905г. И така се именува до 2014г, когато по някаква причина се променя на Лактобацилус делбруекий, а "булгарикус" се избутва някъде накрая като пояснение за подклас.Така че, малко май сме позакъсняли .
Отврат е предлагането в щандовете. Как няма да е с 0,40 литър краве мляко ,хората си изклаха кравите. Как не измислиха някакъв грип и на кравите и останалото да я разфасоват. Не е кьсно, тия сьс едрите субсидии ще плащат. Как не, няма пазар.
Кой ТЪ+ПАК продаде лиценза за производство на сирене с Лактобацилус Булгарикум на Гърците?!? Какъв лиценз, какви маслини?!?!?!! Гърците и турците правят бяло сирене от векове! Англичаните например правят същото бяло сирене Луенслидеил също от векове! Можеш ли да лицензирал/патентоваш виното или киселото зеле?!?!?!?!?
Попаднах на интересна статия в която е описано, че и силистренски суджук произведен по специална рецепта за хипертоници, също било защитено наименование.
До верноПод "частни" имах предвид малки производители, които работят само с поръчка от хора като мен, които ценят качеството, а не от търговски вериги!Извадил си ми думите от контекста!
До AN Коментар 16Може, недовиждам! Но, има прясно и узряло сирене! Нали така? Не искам да споря!По родопите може да се нагледаш на такова! Италианската прясна моцерела от биволско мляко да не би да е по-хубава?
До Г.Т. " добри мандри, частни" - то държавни нема! бих казал супер мандри, без мляко произвеждат сирене!
Кой ТЪ+ПАК продаде лиценза за производство на сирене с Лактобацилус Булгарикум на Гърците?!? Те продават Наше сирене с име фета гръцко, и са известни в цял свят с това. В белият свят. Въпросът е кой вече милионер е продал това на Гърците? Гърция държи патента за лактобацилус БУЛГАРИКУМ ...КАК кой защо...в мъглата се "берът" тухли. Жалко за България.
прости хора, осъзнавате, че снимката няма общо със статията, нали? Просто са взели една снимка от интернет, а не е снимата пред комисията, която е изпратила запитването, че да коментирате. просто си представям на какви други неща се хващате
Мойто е защитено ! Всяка седмица един работлив младеж ми носи по 6 литра чисто ,приятно ,вкусно домашно мляко. 3 литра квася ,3 литра оставям пресно...Така повече от 6 години !
Хайде сега да попитам на номер 8 Г.Т., кой му е сложил минус? По структурата на сиренето си личи, че е домашно или поне правено от някой, който разбира, а не на поточна линия!
Нито сиренето е сирене нито луканката е луканка.Като искам сирене си взимам гръцко фета и знам ,че е сирене от мляко хората го имат от години и е качествено.Нашите всеки път са с различно качество и солено . Луканка и кашкавал пи същия начин.
И само да спомена, имаме си добри мандри, частни! Работят на дребно и предимно за хора, които ги познават и още от Април месец взимат поръчки за Септември! Всяка година си купувам овче сирене в тенекия по 8 бучки по килограм! Вече 5 години, тоя тебешир дето го продават по веригите ... (повръщаща емотикона).И пак да кажа, наздраве!
Япония Япония винаги е зачитала България но да видим и другите страни дсли знаят че йогурт е бълг кисело мляко не мислят че е гръцко какео повече да кажа нямаме политика дори за млякото какео остава за друга политика за България
Малиииййй ... това на снимката ако му нарежеш един истински български розов домат току-що откъснат около него колко рИкия изпива!Ай, наздраве!
В Япония най предпочитано е българското кисело мляко. И си пише на него. Хората си плащат и патент и купуват закваска от Елби. А млякото е определено по добро от това тук,защото е от истинско мляко и не е блъскано с нишесте и стрептококи.
Какви защитени наименования гледали ли сте кулинарни предавания там има гръцки юогурд някъде видели ли сте бълг кисело мляко Не всичките кулинарни предавания няма нищо българско дори и ошав няма а ястия със сишени дливи зеле и свинско готвеше пра баба ми както и ястия с патешко дето сега го превъзнасят особенно патешки кюфтета хранила съм се добре де обаче няма бълг ястия по тези канали
БГ кисело мляко и бяло сирене да са защитен наименования за произход