29

Анонимен

преди 3 години

Eдна западна поговорка в пернишки вариант звучи "Berry the L-bars".Толкова с пернишкото сурвакане.

28

ГРАД КОЗЛОДУЙ

преди 3 години

днес е международния ден на БЛАГОДАРНОСТА

27

Анонимен

преди 3 години

Традициите са затова да бъдат променяни, анулирани или създавани. С вековете много са изчезнали, други са се появили, непрекъснатият процес на промяна е единственият константен закон на битието. Така че няма страшно - с маски или без маски - все тая - нищо не е вечно.

26

българин

преди 3 години

Еми какво реват против обичая Сурва?!Нали всички са маскирани, опасани със звънци и дрънчат-звънят та всеки да стои от тях на разстояние? И са на открито! Значи всички мерки се спазват! Дори по време на чумните епидемии го е имало този обичай!А знаете ли какви са мерките в Сърбия? Там заведенията, ресторанти, барове и т.н. работят до 20:00h вечерта, но работят, не са напълно затворени, а моловете (наречени търговски центрове) работят до 21:00h. А за маските е като у нас.

25

Lan

преди 3 години

29, как можа да събереш толкова неграмотност на едно място...

24

Анонимен

преди 3 години

Любопитен съм, колко от сурвакарите знаят че "Сурва" и "Хелоин" са един и същ келтски ритуал, останал по нашите земи от времето, когато келтите са имали държава тук?

23

Анонимен

преди 3 години

Че какво е Перник без Сурва? Нека поне в селата да се зарадват хората!

22

Балкантурист

преди 3 години

"Вековната " традиция в Калофер от 1990г насам беше спазена.

21

Анонимен

преди 3 години

С винкел ли ще сурвакате ?

20

Анонимен

преди 3 години

Когато не спазваш мерките не си поемаш сам риска, производителю на маски, а рискуваш и много други животи, защото може да ги заразиш, където отидеш. Не може да гледаш само себе си - собственото си здраве, собствения си бизнес интерес , собствения си живот и после да излезеш и да кажеш ама то в България няма общество и държава!!

19

Анонимен

преди 3 години

Този да го сурвакат всеки ден по тъпата тимберица, дано му дойде ума..На дървените шопи само макетата могат да им съперничат по тъпо упорство.

18

!!!

преди 3 години

До До!!!Типично - само нападки, без нито един довод. Защо греша? Какво в мисленето ми по тази тема е неправилно?

17

Анонимен

преди 3 години

Защо всички се преструвате, че ви пука не мога да разбера :)))))

16

!!!

преди 3 години

До До!!!Ти го наричаш злоба и простотия, аз - логика и прагматизъм. Тези хора после нали ще се приберат при семействата си - при децата си, при родителите си. И после ще има пак "Ама защо не разхлабват мерките?"

15

Анонимен

преди 3 години

На този като му види човек мутрата и му става ясно какво се случва във вакуума между ушите му.

14

Анонимен

преди 3 години

Абе нямате здравна система, хората умират по стълбите, нямате работещи институции, взимате най-ниските доходи в цялата Европа, че и отвъд, а сте ми седнали да ми се правите на патриоти за някакви обичаи за които на никой почти не му пука.

13

ГосТ

преди 3 години

Това са антихора, не антибългари. християнството и демокрацията на простолюдието с днешна дата обединени като християндемократическа партия е най голямата еврейска хитрост.

12

!!!

преди 3 години

До До!!!Добре съм, да. Това е традиция, не еднодневен тренд. Няма да изчезне тази традиция, ако една година не се случи. Бъркам ли някъде? Но на *** кой пък ще му каже какво може да прави и какво не!

11

Стар набор

преди 3 години

до Антибългарите> Празнувате чужди не български празници като Хелуин, св. Валентин ( а не Трифон Зарезан на тази дата), а сте против Сурва, Кукери, Йордановден - български традиции от столетия назад. Бългаският дух няма да се запази с Хелуин, а с почитане на българските традиции и празници.

10

До!!!

преди 3 години

Гаанчееее, добре ли сте?