Снимка: Bulgaria ON AIR

"По пернишките села обичаят Сурва ще бъде спазен. Ще се спази традицията при всички епидемични мерки, със спазване на разстояние. Хората ще излязат с маски и ще я имаме традицията с дрънкането на звънците", каза за "България сутрин" производителят на маски Людмил Йорданов и допълни: "Ще опитаме да изгоним злото с тази традиция".

Той изтъкна, че това е хилядолетен български обичай и точно заради злото се слагат страховитите маски.

"Пазители на тази традиция и те вярват, затова искат да защитят този празник. Ще се почете както и Йордановден. Една традиция трябва да остане жива. Трябва да се учат децата от малки, да им се показва", допълни той за Bulgaria ON AIR.

"Подкрепям това, което се случи в Калофер. Всеки сам си поема риска, въпреки забраната", посочи Людмил Йорданов.

Според него маските, които той и фамилията му изработват, могат да станат част и от интериора на дома.

"Много е трудно, когато трябва да се разделим с някоя маска. Миналата година имахме изложба в галерия, тази година трябваше да съм гъвкав и затова подредихме маските си в нашия дом - изложба вкъщи. Създадохме и сурвакарска група", каза още той.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 1 месец

Eдна западна поговорка в пернишки вариант звучи "Berry the L-bars".
Толкова с пернишкото сурвакане.

33

ГРАД КОЗЛОДУЙ

преди 1 месец

днес е международния ден на БЛАГОДАРНОСТА

32

Анонимен

преди 1 месец

Традициите са затова да бъдат променяни, анулирани или създавани. С вековете много са изчезнали, други са се появили, непрекъснатият процес на промяна е единственият константен закон на битието. Така че няма страшно - с маски или без маски - все тая - нищо не е вечно.