4

Продължение

преди 3 години

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът здрав.

3

Продължение

преди 3 години

Хорото,се играе само от мъже във водата,осветява от свещеник или свещеници,осветява се и църковен кръст и икона,след което се хвърля кръста във водата и който извади пръв кръста от водата,ще е е жив,здрав,радостен през следващата годинаПразникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените мръсни дни. Отбелязва се от православния канон с празниче

2

Анонимен

преди 3 години

Мъжкото хоро е стар български обичай на Йордановден,Богоявление и е преклонение към предците и съхранение на многовековната ни традиция. Хорото е демонстрация на сила и мъжество на здрави и горди мъже обединени в братска верига, хванати за ръце пеещи народни песни.Това са българските юнаци, които пазят духа на България и християнските обичаи.Смята се още за ден на светлината и просвещението.Счита се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос И не е съвеменен,както някои лъжат нагло тук!

1

Спасиха удавник!

преди 3 години

Как се спасява удавник бе, Красимире??? Защо ще го спасяваш, след като се е удавил??? Няма ли най-после да се доизучите, че тогава да се правите на журналисти?!