41

Mихаил

преди 16 години

Когато е живял Св. Валентин и се е борил с/у езичниците за Христовата вяра , не е имало нито Американци , нито Католици , а само истински християни . " Една неразделна Христова църква "

40

MAXIM

преди 16 години

Навръх Свети Валентин Владика Анатемоса Деня на влюбените.Какъв е този празник на влюбените?! Та това е Ден на разврата, възмути се навръх Свети Валентин Неврокопският митрополит Натанаил. Подобни тържества е имало само в Содом и Гомор, но и двата града загинаха, припомни владиката на всички, които вчера си разменяха любовни честитки. В православието няма ден на влюбените. Измислени светии на този ден не признаваме, отсече дядо Натанаил. Според него Исус Христос ни е завещал да обичаме враговете си, а не да се влюбваме в тях. Обществото ни обаче копирало всичко отрицателно и загърбвало моралните ценности.Църквата проповядва, а не налага, но не може да остане безучастна към такова явление. Защо с празници като Деня на влюбените да се разбива националното здраве на българския народ. Радостта не е в яденето и в плътските удоволствия, заяви митрополитът. Вж. > Standartnews , Feb. 15 2008Ето от такива ненормални и луди православни фанатици като Натанаил , хората се отвратиха от Църквата.... Той не хвърля кръста на Йордановден , гаси Благодатния огън на Великден и не го дава на хората , луд, та луд...и доносник , с най-голямото досие в БПЦ ...С най- дебелото досие и е съветник на цар Симеон II по духовните въпроси..Ужас ! Заедно с доц. д-р Иван Желев, директор на Дирекция Вероизповедания на Министерския съвет и председател на УС на Ефория "Зограф".> също агент на ДС.

39

Пак аз

преди 16 години

За да не каже някой нещо се поправям за правописната грешка. Пише се "лозари" Обърках се в бързината. Все пак никой не е съвършен:)

38

Един православен бъл

преди 16 години

Абе умници, как не се намери някой от вас, който да е запознат с това какво чества на тази дата всеки истински православен християнин и българин. На този ден БПЦ почита паметта на св. Константин Кирил Филосов, една блестяща фигура допринесла с огромно значение за нашата писменост и цивилизация. Той издъхва в Рим на този ден преди 1139 гони. Свети Валентин е католически празник изкревен от американската комерсиална култура. С други думи, нищо обшо с нас. Не мога да повярвам колко безрезервно и лекомислено съвременните българи възприемат всяка дошла от другата страна на океана, колкото и глупава и кичозна да е тя. Колкото до св. Трифон Зарезан, него отбелязвае на 1 февруари и маркар покровител на лузарите не е нормално да свързваме името на един християнски светец с алкохолизма и ниските страсти.

37

inkognito

преди 16 години

AZ SI PRAZNUVAM VSI4KO KOT MI PADNE,NASTROENIE DA IMA!!!

36

s.b.

преди 16 години

Всеки да си празнува каквото иска. Глупаво е в 21 век да се коментира дали трябва да се празнува Св. Валентин или Трифон Зарезан. Лично аз съвсем наскоро разбрах, че лозята се трябва да се подрязват. Затова си празнувам Св. Валентин - Това е един от най - хубавите празници. Е разбира се и Трифон Зарезан го уважих

35

Angel

преди 16 години

Брой 5421 Година XV , Standartnews * Feb. 12 2008 Църквата изгуби младите и лозаритеEпископ Йоан БогословСамо "католически" ли е празникът на Любовта, след като ранният христянски свещеномъченик Св. Валентин се е борил срещу езичеството и е умрял за Христа на 14 февруари 269 г., по времето на император Марк Клавдий II? Тогава Църквата не е била нито Западна, нито Източна, а само Христова, древна и неразделна. Ако и днес тя беше само Христова, едва ли на празник хора и Църква щяха да се разминават. Пътищата към Бога може да са различни. Ако Църквата настоява само за един, рискува да изгуби приобщаването към нея на много човешки души, особено на младите. Младите хора живеят в сложен и динамичен свят. В него догмите не са уместни, старите средства на общуване не са достатъчни, старите понятия са неразбираеми. И Църквата, и младите хора имат нужда от ежедневен живителен диалог на колкото се може по-общ език, за да съществуват пълноценно. Той може да започне и от един празник на Св. Валентин. Бог е Любов, но днес сякаш ни е страх да говорим открито за любовта, да благословим Любовта на младите и да им поговорим за Любовта като отговорност пред Бога. А Христос, оставяйки ни Божествената си любов, най-напред ни заръча: "Любов да имате помежду си..."

34

преди 16 години

Правилно, Православната църква не признава никой освен собствените си канони за жалост не си признава че си ги е написала както и е удобно

33

:)))

преди 16 години

Празнувам и двата празника. Какво е живота без вино и любов? :)))

32

Didonata

преди 16 години

Всеки да празнува каквото му е на сърце. Дали ще е Валентин, или Трифон, вино ще се лее.

31

преди 16 години

Забравих да кажа, че Русия в по - голямата си част е старостилна православна държава, едва ли ще приеме тъй нар. мощи на тъй, нар. католически светец.

30

преди 16 години

Само да вметна, че православната църква счита католическата за вид ерес. Има ОГРОМНИ различия в разбиранията им, така че стига с тези глупости.

29

преди 16 години

"idvat dnite kogato tezi dve crakvi pak shte sa zaedno"Те да бяха само тези двете :) Християнството е разделено на около 8 големи групи, които в по-голямата си част са взаимно отричащи се.Например в Дания (и цялото скандинавие), където се намирам, повечето хора са протестанти лутерани и св. Валентин не се празнува.Протестантството по принцип не признава светците, защото хората трябва да се молят единствено и само на бог.п.с. - аз съм пълен атеист, но довечера ще отпразнувам Трифон Зарезан, защото съм влюбен във виното :)

28

Valentin

преди 16 години

Информацията Ви е много неточна и бъка от грешки...Не е папа Хеласиус , а папа Геласий II , Мощите на светеца са близо до Рим в > гр. Терни , а в Испания има само подарена частица ... Скрити мощи на Св. Валентин има и в църквата Св. Петка на Рупите , донесени са от Рим или Русия от храма "Христос Спасител" и са подарени на игумена на Роженския манастир епископ Йоан Богослов / личен приятел на Ванга и неин таен изповедник / за това , че при срещите си в Рим / Секретният архив на Ватикана /с кардинали от " Опус Дей " им е препоръчал да дадат мощи на Св. Валентин в най- големият храм " Христос Спасител " Москва ,Русия. Патриарх Алексий II e приел мощите с почести и голяма радост ....

27

ra4ko

преди 16 години

така, православните не празнуваме Св. Валентин, а Св. Трифон-Зарезан беше на 1-ви. Каква е тази цялата шумотевица днес??

26

преди 16 години

Не бива да заклеймяваме бълг. светци и вяра и да се опитваме да ги очерним заради не зрялото поведения на някои свещеници.

25

Мариян

преди 16 години

Аз днеска ще си пийна,моята най голяма любов е чашката и хубавото уиски. Да, така е когато си самотен твой верен приятел е алкохола.

24

преди 16 години

DEN NA VLUBENITE V ALKOHOLA

23

Дядо Мраз

преди 16 години

Верче, Бълкарската православна църква е ***, особенно изродено същество, което не знае то самото какво представлява. И в доказателство прилагам следното, Тя не знае кой календар да използва за своите празници - Юлиянския или Грегорианския, използва ги и двата смесено, с надеждата нещо да се получи, но се получава нищо. Пример Коледа в БГ се празнува на 24 и 25 декември, като в католичесткия свят, но не и на 6 и7 януари, както в останалия православен свят. За разлика от това обаче, Великден го празнуваме в БГ заедно с останалите православни държави, а не с католическите. За това и някои празници се честват по 2 пъти, с разлика от 12-13-14 дни един от друг. Моето мнение, че църквата яко се е омешала, и няма скоро да се оправи. И друго - по православному днес е Свети Трифон, а да ви е честито и наздраве

22

Иво

преди 16 години

Вино да се лее, песен да се пее и любовта да живее . . . Честит празник на всички :):):)