222

Анонимен

преди 2 години

ЕВРОСЪЮЗА ДА СПРЕ ДА ТОЛЕРИРА ГАВРАТА НА МАКЕТАТА С БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ КУЛТУРА И ДЪРЖАВНОСТ! МАРШ В СЪРБИЯ ПРЕДАТЕЛИ СЪРБОМАНИ

221

Евала

преди 3 години

Това е начинът. Браво! Трябва да отговаряме с исторически факти. Така и народът на Македония няма да бъде манипулиран.

220

байГанкоЕзиковеда

преди 3 години

Истината е, че бай Ганко като се освобождава от турско, народните му представители гласуват, че официалната форма на бълкгарския език ще е базирана на севроизточните диалекти. Лек реванш за това, че столицата е изместена от Търново в София. Това фактически е самото началото на отделяне на македонската езикова норма от формиращия се български официален език, т.к. Македония остава поробоена и няма как да им наложиш тая новост. Ганко Ганкоо се комунистите и външни сили са ти виновни.

219

анонимен

преди 3 години

одим си по пато. е и в цяло софииско и царибродско и босилеградско па половин бълария ека другата яка , вардарският диалект е към западните бъл диалекти софииско хляб леб и вард също , предно х не се произнася соф ходиме одиме вар да одам

218

Handel

преди 3 години

До БунтатаДа, ама не слагаш в сметката продажните ни политиц. Те паспорти ил мпродаваха с камиони, ако си платят добре и цялата България ще продадат.

217

Handel

преди 3 години

Че "Македония" и "Македонския език" са създадени по заповед на сталин след войната се знае от всички.

216

Съвместна комисия

преди 3 години

Всеки, който се надява, че споровете със скопските кооминтерновци, относно съществуването на македонска държава, език и идентичност ще бъдат разрешени от тази комисия, се заблуждава. Тези въпроси ще отпаднат веднага след въвеждането от NASA на Новия световен ред, когато враговете на България и на Свободния свят ще изчезнат. И не само географската област Македония ще бъде върната на България, но и Западните покрайнини, които са били дадени на Югославия, а не на Сърбия... бг

215

А

преди 3 години

''Йовано, Йованке" на какъв език я пеят, защото и на двата звучи еднакво, а в писмен вид само ''й'' е заменено с ''j'' ..!?

214

Не само

преди 3 години

Езикът, писмеността, а и църквата са им все от нас !

213

Бунтата

преди 3 години

Много внимание им обръщат нашите пишман политици на тези македонци(баш юнаци)!!!!Я ги оставете да си дрънкат и не ги пускайте никафе и ще легнат сами.

212

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 236Виж какво с буквояди като теб не се занимавам. Точно за това говоря- мразя тривиалниченето и блюдолизството. Просто искам да кажа че с тези и техните претенции повече никой не трябва да се занимава., това имам предвид. Никой не говори за физическа разправа. Това да се влачиш по течението пак казвам е най - гадното нещо и псевдомакедонците сега на това разчитат- ЕС да ни изнуди. Вече започнаха, тогава? Да ги прегърна? Изключено! Гледай си работата!

211

Анонимен

преди 3 години

Това за измитането с голямата метла много фашистки ми звучи? Нали не се имаш за последна инстанция, за да предлагаш такива решения? Такива метачи като тебе като изядат два тупаника, знаеш ли колко кротки и либерални стават?

210

Анонимен

преди 3 години

НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК! Точка! Тази комунистическа измишлъотина продължава да битува сред псевдоучените. Рози е поредният след тези, които твърдяха че няма турско робство. Тия неща ги вадят от задниците си за собствена изгода. Жалки продажници. Леле, имат късмет че не зависи от мен! Щях да ги измета с най - голямата метла която мога да намеря и никой повече няма да чуе за тях. Жалка картинка. Отвращават ме.

209

Анонимен

преди 3 години

вместо сърце - да се пише срце; вместо дърво - дрво; вместо кръв - крв; вместо смърт - смрт------- Реално така се произнасят тези думи на македонски и не само - даже в Самоковско, което открай време е българска околия, така се говори. Там въобще не се ползваше Ъ допреди 20 години. Думата път там е пат - одим си по пато. Там няма топла вода, а има жешка вОда, като в Македония. Това, че официална България унищожи западните диалекти чрез системно осмиване, е само минус.

208

Бегали

преди 3 години

До Анонимен 228Вашите и моите предци от Егейска Македония са бягали където могат и колкото могат.В днешна Македония има около 30% от населението са от Егейска Македония. Освен България и Македония има и в Сърбия,Русия,Унгария, Румъния да е и САЩ. Всичко зависело от това колко пари и как са ги местили.Сега тези които са в Македония са Македонци, тези при нас Българи, в Сърбия са Сърби и.т.н Впрочем в това няма нищо лошо,просто са лоялни на държавите в които живеят.

207

Ти майне разбра

преди 3 години

До БравоСпоред този учен българите към края на 19 век, .т.е. след Освобождението нямат собствен език. Всичко е било на руски.Също така българите след Освобождението не се възприемат за българи, а за славяни. И българския език е с около 50 годин по-стар от Македонския. Според този учен македонския е официален език. Така че ако това го изпратят в Македония ,ще бъде от тяхна полза.Всъщност в Македония са на подобно мнение като този учен. Нещо не сте разбрали какво е писал този учен.

206

Голям Юс

преди 3 години

Това, че процесът по налагане на македоския език е завършил 1945 г. се дължи не толкова на започналата учебна година, а на отказа напрактика на първата и на втората комисия по езика към АСНОМ да излязат от рамките на българския език. Трябвало е АСНОМ да свика трета комисия и с дейното участие на Блаже Конески е възприета сръбската азбука на Вук Каражич.

205

Браво

преди 3 години

Господин историк,пращайте тази статия да я четат в Македония,пък дано проумеят кои са и какво е станяло,но дотогава никакви отстъпки за тях.И,между другото ,пратете и в ЕС един доклад да пазберат и те

204

Голям Юс

преди 3 години

Проблемът не е, че езикът е кодифициран от комисия и утвърден с правен акт от правителството. Който твърди това просто налива масло в колелото на македонизма като дава аргументи в подкрепа на тяхната позиция.Проблемът е, че днешният македонски език и азбука са създадени през 1945 г. с грубо отричане на всичко българско и шовинистично налагане на думи и букви от сръбския език, за целите на пропагандата и промиване на мозъците на българите в Македония.

203

Анонимен

преди 3 години

По-долу писах, че съм потомка на преселници, дошли от българско село, което сега е в Северна Гърция. Те говореха македонски диалект. Според моята семейна история излиза, че македонците са българи, щом са бягали към България, не са бягали към сегашната Македония. Заселили са се в тракийската област и местните българи им се смеели на белите носии, наричали ги "бело-дрешковци", ходели с бели носии. Гърците са ги насилвали да говорят гръцки и да имат гръцки имена, дори е имало физическо насилие.