21

ЧИТАТЕЛ

преди 3 години

Стари соц методи. Всички знаят, че не действат.Който иска професия, плаща добра такса. Държавата няма думата.В момента имаме 2.5 пъти повече студенти, от соца.Обаче ~ 15% работят това, кето са учили.Т.е. университетите дават дипломи, но не и професия,изключая 3-4- такива в София. Останалото е за балъци, които търсят дипломи.

20

Анонимен

преди 3 години

Браво!Някой откри топлата вода!Вземайте пример от Казахстан!!По времето на Тодор Живков как беше -учиш и отиваш по разпределение за 3 години.Ако откажеш-мама и татковъзстановяват парите за обучението ти на държавата.

19

Анонимен

преди 3 години

И за какво да работи у нас и да мизерства , това ли е отношението кьм младите бьлгари от страна на дьржавата Вместо да се сьздават програми за - обезпечаването им вьв чужбина след като завьршат

18

absurd

преди 3 години

добър ден бе,много трудно бе да се сетите.Е аз на големия му го платих ,остана му една магистратура,после да излиза навън.Сега вземете помислете с време за спорта ,4е малкия е футболист и му пла6там всичко ,после и той навън

17

ГосТ

преди 3 години

Тоест, най добре мотивираните да бягат още като студенти. В цивилизацията образованието е безплатно, а продуктите от първа необходимост като в България. Единственият проблем е наема, но има общежития.

16

ГосТ

преди 3 години

Пълни глупости. Къде го има т'ва ве ?

15

1234

преди 3 години

Дюбрютрю! Рано или късно соца ще се върне, сега е на 50 процента. Всички фирми получават субсидии и помощи, държавата се грижи за всички прослоки образованието е безплатно

14

Анонимен

преди 3 години

След ВУЗ няма работа и заплащането е много ниско. Трябва държавата да открива работни места с високи заплати както е парламента напр. Това е проблема а те постоянно го изместват с някакви други проблеми за такси, пазар и т.н.

13

Анонимен

преди 3 години

Държавата се провали с ВУЗ и ВУЗ трябва да се закрият и фирмите ще назначават професорите и обучават пазарно.

12

Алооо

преди 3 години

Държавата да признава висшето образование за трудов стаж, както е в много държави.Да не се правят на побъркани.

11

сЕФ

преди 3 години

БРАВО, много добра идея!!! Крайно време е държавата да започне да задържа кадрите по този начин!!!!

10

някой

преди 3 години

Има ли още някой да ме убеждава още, че в България вече нямало комунизъм???!!!

9

Анонимен

преди 3 години

Добре е но ако заплатата е 10 бона на месец и договора за 5 год. като частника не може да уволнява. Също и студентът има право да си избира специалност и предмети като има конкуренция между професорите а не както сега те или държавата казват какво ще учи.

8

щек

преди 3 години

Не мисля, че ще има кой знае какъв ефект. Така или иначе навън без опит, а директно от университета е доста трудно да си намери работа човек (хубава и по специалността). Така ще натрупат 5 години опит и излизат на световния пазар на труда.

7

SS

преди 3 години

добре, но като ще плаща държавата (т.е., всички ние), то да се предвиди в договорите и съответно подсигуряване - напр. САМО срещу имотни ипотеки на родителите на студента. Ако студентът не е добросъвестен и вземе, че офейка - да се действа по бързата процедура както с длъжник на държавата

6

Анонимен

преди 3 години

Единственият проблем е колко научени ще излязат, че да могат да работят... Да не стане така, че да сключиш договор за 5 години, а после да не става нищо от него, но да не можеш да го уволниш...

5

Браво ,бе

преди 3 години

Държавата да плаща за кадрите на ЧАСТНИЦИ,а после същите тези"работодатели"плащат данък,колкото чистачка в училище-10% .

4

чичо

преди 3 години

Колко от днешното милениум и Гугъл поколение ще спазят договорите според вас и ще бъдат коректни ,в това е въпросът?

3

Анонимен

преди 3 години

За лекари, мед. сестри, преподаватели реда трябва да е както сега във военните училища(не като режим и порядки, разбира се).Държавата да поеме такси, учебници, настаняване, джобни -срещу което след завършването разпределение и определен срок за държавна работа.

2

Трябва

преди 3 години

Работодателите да сключват договори със студентите и те да им плащат обучението.Проблемът си е техен.Държавата да плаща само на лекари и учители,които ще работят в държавни и общински болници и училища.