80

Анонимен

преди 3 години

Искам да кажа, че животът на мнозинството от хората изобщо не е бил богат, както го описват някои по-долу. Да не забравяме, че в началото на ХХ в. над 90% от населението на България е било селско. Но така е било по целия свят, не само у нас.

79

Анонимен

преди 3 години

Колкото за яйцата обикновено са ги използвали за размяна при търговците, защото не са имали пари. С тях са купували сол, захар, олио и разни други стоки.

78

Анонимен

преди 3 години

Едно време старите хора на село когато трябваше да се обядва казваха: "Няма ли ядем хляб?" Този израз показва, че навремето хлябът е бил основна храна. Така твърдяха и баба ми и дядо ми. Хляб, лук, чесън, бобена чорбица понякога, някой зеленчук. Туршия през зимата. Месо - само на празници. Изяждало се е бързо, а което е оставало се е раздавало на комшиите, защото не е могло да се съхранява дълго. После те като заколят, също раздават. Всички пости са се спазвали. Говоря за живота на село.

77

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен.....го имаше при к.м-унягите ....И това ли,к.м-унягите , цензурирате ,другари демократи ?

76

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен Че то ,това де, с агнетата ,прасета ,зимнината ,суджуци ,муджуци ,буркани , консерви с месо ,лук ,чушки ,пресни пити ,домашни баници ,го имаше и при *** . Пък и ръчният труд беше по малко . А сега де ! Какво излиза ?..... Е! .... Сега им забраниха да гледат по няколко прасета ,телета повече пилета и кокошки . Що ли тъй ? Сигурно се грижат за здравето ни ? И затова ядем ,,прясно ,,месо от Испания ,Франция ,Германия ,че и домати от Йордания вкараха . Голяма грижа !

75

Тука ли сте бе....

преди 3 години

Хората бедни с много животни и много произведена храна което според днешни стандарти е чист чорбаджилък.На всеки празник са колели по 2,3 агнеЯта Огромни хамбари и кошлета с жито всяка къща.Сушени нанизи плитки чесън,лук,чушки,сухи домати орехи,грозде накачвали в зимника на студено и е траело до пролет.Всичко ръчен труд.С жетварки събирано вършеяно мляно на каменни воденициРабота от ранни петли до тъмно.Жените са гледали и Копринени буби.Хранени с черница. Мъжете занаятчийствоРъчен труд достойно

74

Анонимен

преди 3 години

Северната България винаги е била богатият край Грозде Пъпеши,ДиниТиквиДоматиПиперки всяка къща са гледали по една свинкя стадо агнета и Биволи Бволско мляко Биволско масло Овче сирене овче мляко.Кокошки патици и мисири не са се броели за покъщнина.Яйца бол.Месото е био на всяка маса.съхнанявано дълго в дърво качетаЗаравяло се на дълбоко в зимника на студено да трае.Житото е било чисто и без ГМО примес в малки добиви и качеството на квасен хляб да опечеш е било майка плаче.Целият квартал е ухаел.

73

Анонимен

преди 3 години

До АнонименХм, аз пък откатно минах на карниворната диета холестерола ми падна няколко пъти, дори е под долната граница. Което има и логично обяснение. Холестеролът от храната не се обработва от тялото.

72

Анонимен

преди 3 години

Боза?

71

До 75

преди 3 години

Моята храна *** върху твоята,що си мислиш че можеш да даваш наклон кой какво да яде,ако искаш паси трева докато хванеш листни въшки,все ми е тая.Между другото и мсветята и марулите са жив организъм,докато не огладнееш.....

70

Анонимен

преди 3 години

До ПравославенВегетарианското меню е много по-здравословно и по-хуманно, аз откакто станах вегетарианец и кръвното налягане и холестерола ми са в норма, вашите писания са напипали нещо, но не са могли да го разберат правилно, не е нормално да се храним от трупове на други живи същества,

69

Анонимен

преди 3 години

Навремето са правели шира - това е гроздов сок, който се пресича с хардал,за да не се развали и се съхранява на студено. В ширата са слагали грозде и така то се запазвало чак до нова година. От месото пък са правели бахур - много силно осолено месо ,за да отлежи без да се развали.А от тикви и захарна тръстика са варели петмез . Е, какво знаете вие

68

Анонимен

преди 3 години

Истинска храна имахме до 1989 г. , сега всичко е менте и порногграфия

67

Анонимен

преди 3 години

Каква е била храната на българите едно време: на пролет и през лятото- коприва, киселец, лапад, лук, моркови, чесън,гъби, краставици, дини, пъпеши, плодове, на есен - зеле, ***, грозде, през зимата - кисело зеле със свинско, леща, булгур, каши, лук, праз лук, чесън. В началото на деветнайсти век идват от Америка картофи, фасул, чушки, тикви, царевица, домати и така. Плюс мляко, сирене, свинско, сланина; пилешко и т.н. И много хляб

66

гарга

преди 3 години

До Кармен ЗлатареваКато човек, който е виждал какво се измисляше в института по месоппромишленост в София 80-те години, мога само да кажа "блажени са вероющите."

65

гарга

преди 3 години

До Анонимен 69колко кебапчета и салам си ял преди 1944г?

64

Анонимен

преди 3 години

Храната беше царска до към 70-години. След това силен регрес, а от 90-та година леш.....Давам всички видове днешни луканки за кебапчета и салам от преди 1944г....

63

Анонимен

преди 3 години

5% са яли хубаво месце и са пили скъпи вина, останалите са ровили вкалта за коренчета и някоя изтървана пара.

62

Анонимен

преди 3 години

До Кармен ЗлатареваБратле, ако знаеш какво се слагаше 96-97-*** в млякото, щеше да искаш, да се бесят хора ...

61

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 63Много богата. Муска,а баклава, пълнени щушки, кьопулу (или квото е там), тапладжани, супа и сръбска скара! А и шопска салата!