17

Сандо

преди 3 години

ако е следвал право или медицина е нормално да е такаПо принцип легализация в ЕС не е необходима освен ако не искаш да работиш държавна работа ...

16

Въпрос

преди 3 години

Защо въобще трябва да легализира диплома от ЕС? Или не е точно 'магистратура'? Питам защото много нашенци записват достъпни за общата аудитория курсове в топ университети и после се хвалят, че уж били техни възпитаници. А реално не са и имат нещо като сертификат за участие в курс. Все едно записалите езиков курс към ИЧС после да твърдят, че са завършили СУ (не че е изобщо елитен, ама за примера)

15

Анонимен

преди 3 години

Някой спомена за признаване на диплом придобит след успешно завършено следване в чужбина,само след полагане на изпити по предмет или предмети,които са по специалността в български университет.Но и това не е панацея,защото има разлика в начините на обучение и в методиките.А и как ще бъде приравнен изпит по политически науки с тези по икономически?Например за политически и икономически консултанти?

14

bbb

преди 3 години

За проблемите на гражданите в НАЦИД е отговорна бандата на Грашкина! Помагат им и няколко също толкова вредни лелички от МОН - ДИРЕКЦИЯ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!

13

Програмист

преди 3 години

Знам ги тия - идват с лъскави дипломи от запада а едва сричат, а ако се наложи да сметнат процент направо се сбръчкват.При нас дипломи не се искат - практически знания, изпит и тогава можем да говорим за работа. Хартийката стана прекалено евтина и достъпна, а университетите бълват необразовани кадри с диплома, защото с това им е обвързано финансирането. Вграден дефект в системата.

12

Анонимен

преди 3 години

За нотификация на свидетелство ли става дума или за диплома.Никой няма да даде диплома без да има заверени семестри и положени успешно изпити.Съвсем друг е въпроса за признаване на свидетелство за завършен курс на обучение.Има голяма разлика между двете процедури.Например може,чужд гражданин да получи свидетелство,че е посетил остров в България и съответно навсякъде ще му го призбаят,но няма да го нотифицират,защото не е издадено от образователна институция а от туристическа агенция.Та,зависи.

11

Анонимен

преди 3 години

За какво да признават някакви измислени университети като Сорбоната за висше образование? СУ гордо е в топ 1000 на Света. Разбира се след университета в Гана (това не е шега).

10

Анонимен

преди 3 години

Мда, което ми напомня, че не съм си легализирал дипломата от МГУ именно по тази причина... безкрайните главоболия и тичане, една камара пари и нерви.А до момента, вече колко години - може би и десет, никъде не са ми казали и "копче" че не е легализирана. Поглеждат, ако толкова ги интересува: проверяват я в онлайн регистъра(не, не българския) и толкова.

9

Анонимен

преди 3 години

Всъщност журналистите нищо не са направили или нарочно са го направили, но проблема не е в признаването, а в приравняването.Плановете за специалност История на изкуството в България е напълно възможно да се покриват с тези в Сорбоната само наполовина.Така че да не хитреят, тези от Сорбоната, а да държат липсващите им изпити.

8

Анонимен

преди 3 години

Защото Сорбоната е останала само с името си и го е ударила на печалбарство. Един познат лекар, учил нещо си в Сорбоната, не можеше на български да напише едно изречение без груби правописни грешки.

7

Анонимен

преди 3 години

Български абсурт !Хора завършили български университет, най-вероятно СУ , решават, че диплома от Сорбоната не важи в България.Чудо невиждано !Решение на чиновник.Това да не е фалшива новина?

6

Анонимен

преди 3 години

А какъв точно им е проблема? Правят си превод на дипломата и кандидатстват с нея.

5

Анонимен

преди 3 години

Съгласете се, че като не са плащали рушвети в България, няма как да им легализират дипломите за без пари.Така де, това да не ви е някой от 1000-та местни ВУЗ-а, които никой не бръсне и за слива извън България?

4

от_Cидней.Aaвстралия

преди 3 години

Ами дипломите от БГстан признават ли се? Ами не цялостно, пак така частично само, както и обратното. Говоря от личен опит, и то диплома по информациони технологии от един от сериозните университети в София. Но в крайна сметка какво държавите признават не е от значение а какво е умственото покритие върху въпросната хартйка

3

Анонимен

преди 3 години

Изнасяме лекари и внасяме "история на излуствата"..... Хъ?! Големите спасители на България.... БУХАХАХА

2

До 1

преди 3 години

Абсолютно си прав, но няма значение като цяло, това е искал, това е учил. Предполагам е кандидатствал за държавна работа и от там идва проблема. И аз съм учил в чужбина, но отидох веднага в частния бизнес. 14 години откакто съм завършил и никой не ми е искал да легализирам дипломи.

1

Анонимен

преди 3 години

Като ги гледам какви кухи специалности са завършили.... история на изкуството хахахах