35

До Нема такава държа

преди 3 години

Абе брат'чет, да не ги бъркаш тия халосните със стоппатроните?

34

Анонимен

преди 3 години

Бог да го прости, и той не оцени уредения живот в България!

33

Нема такава държава

преди 3 години

До Червен баирРазбира се, че на стрелби всички патрони бяха бойни. Говоря ти по време на караул, че само първия беше халосен, за да се избегнат инциденти.

32

Червен баир

преди 3 години

До Няма такава държаваАко си ходил на стрелби,би трябвало да знаеш,че в режим на автоматична стрелба с АК много трудно можеш да "пуснеш" един патрон. На вас са ви давали горен халосен,но ако този халосен зареждаше отново автомата,то е почти сигурно,че ще излезе и някой друг следващ боен,дори и при случайно натискане. Така се обезсмисля използването на халосни. Идеята при халосния е да гръмне и автомата да не продължи. Ако си в бой, ще се наложи повторно зареждане.

31

Нема такава държава

преди 3 години

Големи спецове по АК тука във форума. Явно и вие като Тиквата разбирате от всичко, въпреки че не сте ходили в казарма и АК сте виждали само на снимка. Не ангажирам никой с мнението си. Когато служих аз караул давахме с 4 пълнителя всеки един с 29 бойни и един първи халосен. За дригите поделения и години не знам как е било, но Устава би трябвало да е еднакъв за всички.

30

Анонимен

преди 3 години

Ако искаш да останеш с гръмнат и окървавен фейс ,стреляй с бойни патрони с муфа!)))Автомат и халосни патрони и муфа никога не стреляй срещу човек даже и на майтап!Един така го убиха,скъса се муфата и му направи дупка два пръста в главата!

29

Червен баир

преди 3 години

В началото на 90-те години не съм и чувал за халосни,само трасиращи,но ние си бяхме само с бойни.Но....В караулното не можеше да се влезе със зареден автомат,пълнителят се махаше и след това се правеше контролен "изстрел"на специална стойка с пясък.И всичко това пред погледа на друг човек,обикновенно разводача,сам със заредено оръжие се стоеше само на поста. Ако се спазват правилата такива неща няма как да се случат. Не вярвам в днешно време да няма правила,по скоро не се спазват.

28

Има такъв простак

преди 3 години

ХАОСНИ патрони :) А знаеш ли, че има и стресиращи :) (трасиращи)

27

Анонимен

преди 3 години

До Нема такава държава: На лузъри като тебе все някой друг им е виновен. Тиквата, марулята, кайсията... Кой знае човека какви проблеми си е имал. Може би несподелена любов.

26

Анонимен

преди 3 години

Стават подобни сакатлъци, тавана на караулките е живия пример.

25

Анонимен

преди 3 години

Давали са ви халосни за да не се изпозастреляте, а АК без муфа на автоматичн не може да стреля с халосни. Муфата стеснява цевта за да може да презареди автомата тъй, никак на автоматичен не можеш да стреляш с автомат без презареждане. И не бъркайте първи предупредителе, че е халосни патрон! Бойно дежурство и караул по устав се дават само с бойни патрони. Друг вариант няма.

24

?

преди 3 години

До Нема такава държаваПонеже са глупости, за това на протестите ви въоръжават с яйца!

23

Граничар

преди 3 години

Аве неграмотници нехващали калашници да ви кажа аз дето на границата 25 месеца калашника ме е бил у гзо всеки ден без пропуск...за халосни се слага муфа ,тъй като няма куршум газовете да не излизат всичките през цевта а част от тях да могат да върнат буталото и да се презареди автоматично автомата!Казвам го като за пр0cти ора!

22

Нема такава държава

преди 3 години

До ?Пълни глупости са това. Какви муфи, това да не ти е турски газеняк за 30 лв. ?! Спрете да пишете глупости, като не сте наясно, ами идвайте на протестите вечер да сваляме Тиквата, че не останаха млади хора в тая Кочин@.

21

...

преди 3 години

Аз служих малко преди 2000-та, и тогава използвахме халосни. Дали първия, дали всичките Понякога офицерите на смяна ни даваха само халосни, за да си вържат гащите.Щом се е прострелял при почистване, дори не е задължително да е пострадал от боен патрон. Шомпола причинява по-тежки поражения от упор.

20

?

преди 3 години

До Нема такава държаваЕдин колега ти написа, че за халосните се слага муфа на цевта! На зарите се стреля с халосни, но имат муфи на автоматите.

19

Сата НАТО

преди 3 години

Естествено, че може да се стреля с халосни патрони от АК-47. И то на автоматична.

18

Нема такава държава

преди 3 години

Ако си служил през 90-те може всичките да са били бойни, но след 2000-та поради многото инциденти, всеки първи патрон в пълнителя беше халосен, вероятно и сега е така. И не бъркайте газовото оръжие с Калашников пубери такива. На празничните зари, с бойни патрони ли стрелят според вас, *** ГЕРБ-ерски ?! Всяко бойно оръжие може да стреля с халосни патрони. Ама то от къде толкова акъл в ГЕРБ-ерските ви тикви !

17

Аз

преди 3 години

На караул се дават само бойни патрони.Само един да изстреляш просто така и те чакат после да изпишеш хиляда страници с обяснения.

16

Сата НАТО

преди 3 години

Ако няма умисъл,това ще е най големия карък в армията.------Разбира се, че се е самоубил, как може без да искаш да се гръмнеш с дългоцевно оръжие.Пръснал си е главата най-вероятно и сега сичко е по стените и тавана. Уж в професионалната армия нямаше да има сакатлъци и психарии, а то пак.