56

невинни в калта

преди 3 години

60% от пенсиите се субсидират. Осигуровките са от 20 години насам. Осигуряващият се по таванът, за 20 години е внесъл 30 хиляди, с лихвите 40-50 хил. Достатъчни за 400 лева за 10 години. Тоест сега с максимална пенсия човек, пенсиониран сега, го субсидират с 800 лева, с 67%. Ако се е пенсионирал преди 20 години, го субсидират със 100%. В Германия пенсионните фондове имат под 7% от БВП, България над 12,5% от БВП. Австрия 6%, Унгария 4,3%, Полша 9%, Pension fund assets to GDP - Country rankings

55

Анонимен

преди 3 години

НОИ иска да гепи парите на пенсионните фондове, това е замисъла. Кога НОИ е дал отчет кой какви пари има там. Ехеее......

54

хх

преди 3 години

Нейков, ти опорпасти пенсионната система в страната и хора с цял 40 години трудов стаж и платени осигуровки и свалихте пинсиите до някакви жълти стотинки и зарадиш това сега никой от младите хора не иска да се осигурява на реалните доходи, защото не ясно кога на власт ще дойдат такива *** като тебе и каква пенсия ще взимат. *** ***.Такава скапана държава като нашата няма никъде другаде по света. Нито пенсинната система, нито здравната са читави. Това са системи за ограбване на хората.

53

Анонимен

преди 3 години

Създаването на т.н. втора пенсия, във вида в който е, за лица, на които по-голяма част от трудовия стаж е преминал при други условия е възмутително. Да, идеята е добра, но за всички, които започват трудовия си стаж сега и могат да изберат дали искат, или не, да имат т.н. втора пенсия. Реално родените 1960 - 1965 година бяхме принудени да вземем не информерано решение, при неясни условия и малки суми в т.н. втори пенсии. За това е виновен Калфин, който изцвъка това недоразумение....и избяга в ЕП.

52

Анонимен

преди 3 години

НОИ иска да източи частните пенсионни фондове, елементарно.

51

Не е време за

преди 3 години

Оставка, как мислите?

50

Анонимен

преди 3 години

Крайно време е да престане да се прави социална политика с парите на съвестните внисители, като се издържат ***, мнимите телкаджии и онези дето цял живот не са си дали труд да внесат и стотинка в НОИ, но сега смело протестират за увеличение на пенсията.Искам незабавно въвеждане на лични партиди и всеки да взема само и единсвено каквото си е спестил. Всичко друго е чист грабеж и паразитиране.

49

anonimen2

преди 3 години

KAK I look DA SE POPITA - ZASHTO vtora kategoria trud SE prznava samo sled 2000 GODINA az imam 2 ra kategoria trud 15 GODINI PREDI TOVA I to tejak trud NALI I NIE SME HORA rodeni PREDI TOVA Lou IZMISLI TOZI zakon !! S koi I logo DA SE KONSULTIRAM Che vtora kategoria trud NE SE prznava sled 2000 GODINA NALI I I NIE SME HORA!!!?

48

Анонимен

преди 3 години

Принципно това ДЗПО намали размера на осигурителните вноски в НОИ, което доведе до по-ниски пвнсии. Сега като започнат да се пенсионират хора правили вноски в ДЗПО, изведнъж ще стане ясно, че ще са с по-малки пвнсии, отколкото ако го нямаше това ДЗПО.

47

Анонимен

преди 3 години

Размерът на сумата от осигурителните вноски за пенсия в НОИ е все още по-голям от парите за пенсии. Много хора бъркат социалните плащания, които са задължение на бюджета, с пенсиите. Примерно минималната пенсия е частично социално плащане в размер на доплащането над изчислената пенсия. Пенсиите по ТЕЛК са си социално плащане. Отделно, че на НОИ е възложено да плаща милиарди за пенсии, които не са за сметка на НОИ, а за сметка на бюджета.

46

Анонимен

преди 3 години

В ДЗПО, няма кой да налее още толкова пари, колкото вие внасяте като собствени осигуровки нали?Ама не мислите, че даването на 5 милиарда лева на година за пенсии извън пенсионните вноски, намалява разходите от бюджета за всичко друго което се сетите - пътища, тротоари, детски (за всички, не само за мангао), по-добър транспорт, инфраструктура, инвестиции в каквото се сетите.Бугарина е андрешко, общото (въпреки, че и от него е взето) не го интересува, той си гледа само до входната вратичка.

45

Анонимен

преди 3 години

Пичове, това, че ако се осигурявате 100% в НОИ, а не 80% в НОИ и 20% в ДЗПО ще получавате по-голяма пенсия е ясно.А това е така, първо защото коефициентът на редукция е 20 % от изчислената ви пенсията изобщо, без да се отчита дали сте се осигурявали известно време само в НОИ (по-старите, които скоро ще се пенсионират всички са така),и второ в НОИ идват ОЩЕ толкова пари, колкото са вашите пенсионни вноски от държавния бюджет, за да могат да раздават този размер на пенсии.

44

Анонимен

преди 3 години

До Без ДЗПОДругарЮ, много правилно сте отбелязали, че хората имат възможност да си прехвърлят партидите от ДЗПО в НОИ, ако решат, че ще получават по-големи пенсии, НО може ли да кажете защо нямат възможност да си прехвърлят осигуряването изцяло в ДЗПО от НОИ???И това е въпреки субсидираното, фалирало НОИ, което черпи пари от държавния бюджет, за да раздава незаслужено големи пенсии!!!ДА, правилно, НЕЗАСЛУЖЕНО ГОЛЕМИ ПЕНСИИ, спрямо процента осигуровки, които са внасяни!

43

Анонимен

преди 3 години

Ако нещо е задължително, бъдете сигурни че не е създадено за ваше добро.

42

ivanov

преди 3 години

В Германия пенсионните фондове имат под 7% от БВП, България над 12,5% от БВП. Австрия 6%, Унгария 4,3%, Полша 9%, Pension fund assets to GDP - Country rankings

41

Анонимен

преди 3 години

При тази осигурителна система вземате две пенсии, които са по-малко от едната пенсия, която щяхте да вземате, ако нямаше втори стълб. Едни пенсионни фондове, които вече държат близо 10 млрд. лв. на българи и са ги вложили бог знае къде и въобще не е ясно дали парите още ги има, залъгват хората с обещания и издържат едни скъпоплатени чиновници с нашите пари, които най-вероятно непрекъснато намаляват.

40

Анонимен

преди 3 години

Този нагло лъже. Осигуряването във втори стълб е свързано с редуцирането на пенсията, която вземате от НОИ. Ако правите осигуровки във втори стълб и при пенсиониране ви раздават по 30 лв. месечно (при това от парите, които сте внасяли) в НОИ ще ви редуцират пенсията с примерно 80 лв. Т. е. ще ви намалят изчислената пенсия с 80 лв., за да получите правото да вземате по 30 лв. от парите, които сами сте спестявали като втора пенсия. Пладнешки грабеж.

39

Без ДЗПО

преди 3 години

До АнонименКойто е *** да стои в ДЗПО, да му се намаля както трябва пенсията.Ако вноската за ДЗПО е 5%, а в НОИ 14,8%, пенсията за съответната година ще се намали с 25%, което е напълно естествено.Ако вноската за ДЗПО е 5%, а в НОИ 12,8%, коефициента за тази година ще се намали с 28%. И накрая се осреднява намаляването.Нейков е пълен лъжец и защитник на измамниците

38

Без ДЗПО

преди 3 години

Нейков, лъжец си ти, долен. Хората много добре знаят НОИ или "частния фонд" ще им плаща повече и като им се даде шанс да се махнат сега, няма да са пак будали да чакат както си изпуснаха шанса бъдещите пенсионерки от 2021

37

ivanov

преди 3 години

"осигуряващото се лице е плащало например 5% във Втория и затова с 20% ще му бъде коригирана пенсията в Първия стълб, за да може то да бъде мотивирано да се върне Първия стълб. Но това лице например се е осигурявало 40 години в Първия стълб, а във Втория само 20" Кой се е осигурявал 40 години, бе Нейков, нали вие го направихте, покажи фиш за заплата преди вас, дали има осигуряване пенсия.