Specialistite da se stegnat i da vi proverat vas vinpromite dali slagate na vinata i rakiite grozde izobshto ili sa sas spirt i esencii .Ti da vidish v magazina vino kabarne 2litra za 2 lv evalaaaa i edin grozdak nqma v nego cqlata sistema ni e takava falshiva
Произвел съм си 400 кг. грозде и съм го изронол чепка по чепка. От него ще си отделя 100 литра вино и ще си сваря 60 литра винена ракия. Когато си направя калкулация на труд и разходи, ракията ми излиза на 10 лева, виното на 4 лева литър. Какво продават в търговските вериги сами си отговорете.
Като погледне човек количествата вино и ракия в магазините, излиза, че територията на България трябвя да е пет пъти по-голяма и всеки, всеки! квадратен сантиметър трябва да е засаден с лозя!Що се не скрият тия спиртаджии, а?Има качествени български вина, но са бутикови количества и почти ги няма в магазините.
Хората се усетиха, че във винпромски цех дето една чепка грозде не влиза, а изкарват вино с цистерни - нещо не е както трябва. И за какво им е на големите производители украински и беларуски зърнен и картофен спирт с цистерни?!
ДЕДО Е НА 92 И НЕ Е ПИПАЛ ОТ ТАЯ СКОРОСМЪРТНИЦА ОТ МАГАЗИНА-ПИЕ САМО ДОМАШАРКА И ТО ПО ПОЛОВИНКА НА ДЕН-ПРЕДИ И Е СТИГАЛ ДО КИЛО.-НА 92 ГОДИН Е ЕЙ-ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ НАЙ МИЛОТО НА ХОРАТА.-ДА ГИ УМОРАТ ТИЕ ГАДОВЕ.МАСТИКАТА ТОПИ ЧАШИТЕ-АКО НЕ ВЯРВАТЕ СЛОЖЕТЕ МАСТИКА В БЯЛА-НЕПРОЗРАЧНА ЧАША-ЗАВОДСКО ПРОИЗВОДСТВО ТОПИ Я КАТО АЦЕТОН.
До ТоталнатаТака, както си описал се прави ракията за продаване.За мене си я правя от тон изчистено грозде с 10 кила захар за старт на ферментацията.Това лято пък смокините дадоха над 300кила плод. Изкарах 23 литра ракия. Пак 10 кила захар.Пак само за лични нужди.
"И най-калпавата заводска ракия е по-добре от най-качествената домашна ракия", смятат още специалистите.Еее няма такива платени манипулатори "Специалисти". Кой ви плати да плашите хората бре ей ? Да съгласен съм че трябва да знаеш от какъв човек купуваш виното или ракията, и да знаеш къде я прави. Но да истипосвате целия отрасъл по такъв начин пред медиите. Кучета продажни. Даа давайте си парите на заводите където от 1 кг. грозде правят по 3 литра вино !
Ферментационни - да. Дестилационни - доста по-късно от вашите 200 века. Прочетете средновековни източници. Напитките са били :Медовина - ферментирал сироп от мед.Оловина - ферментирал извлек от покълнало зърно, т. е. малц - демек бира (ейл). Вино - ферментирал гроздов сок.Ракията е сравнително ново откритие. Със сигурност не 200-та века на Щерю.
Някога наистина е имало жестоки винпромски ракии, *** и тн. и тн.,но да ме кръщават, че ракията ми е по-лоша и от най-долната заводска може да хванат да ме разведат за оная работа.
Добре би било да правиш разлика, между това кога един процес е описан по модерните разбирания за наука, и от кога същия процес се ползва, като познание предавано от поколение на поколение.Повечето ферментационни процеси, се използват от човечеството много преди да ги открие науката.
Защитават правото на българския потребител да си купува бутилка вино за 30 лв., което често се оказва направено от някой винпром от винена ***, спирт, вода и ароматизатор.
Всяка година си правя домашно вино достатъчно до следващата реколка. По-добро е от 90 % от вината на пазара. Излиза ми около 2 лв. литъра, а за да си купя вино с такова качество от пазара струва поне 10 пъти повече.
С минуса. Преди колко време мислиш е измислена дестилацията, че българската рачия е на 20000 години?
Ракия, вино - половината от алкохола у нас е нелегален