Без домашно производство и зимнина българинът не би могъл да оцелее. Това е и едно от обясненията за търпимостта ни. Значи, нашите старци на село си произвеждат около 60-70% от храната. Биха могли дори да вдигнат процента, но няма такава нужда, пенсиите им са около средните. Разбира се, ако не произвеждаха и разчитаха само на пенсии щяха буквално да мизеруват, а пенсиите са им някъде по средата за БГ. Но на човек му се изправят косите като си даде сметка как живеят други с минимални доходи.
Има една група изветрели глави - аристократи ли са, парвенюта ли - не знам как да ги нарека. За тях правенето на туршийки е един вид селска и недостойна работа, с която образованият гражданин не можел да си цапа ръцете и да си губи времето. Съжалявам ги такива индивиди.Друг пък тръби, че му било икономическо неизгодно да си губи времето за приготвяне на зимнина. Абе, Байчо, ще го спестиш това време, за да изкараш някой лев отгоре и после ще го дадеш за лекарства. Халал да ти е.
До хахахЧушкопека е велика мисъл! По два чувала пиперки опуквах и дори не ги стерилизирах,нито белих,от чушкопека - директно в буркана,една лъжичка сол,един аспирин и капачките,а от горещината,сами се стерилизираха,без варене!
До На казанаВ ракията може да сложиш ,може и да не сложиш захар,ферментацията се получва и от самите плодове,без да има захар.
Това е една прекрасна българска традиция,а и храната е чиста,без химикали и консерванти,цяла зима има разнообразна храна - кеф ти сладко,кеф ти лютеница,зеленчици или апетитка,кеф ти компоти или месо в буркани,кеф ти гъби или пък суджуци и филе,сланина,а киселото зеле съдържа витамин С, изобщо разнообразие!
Компоти от дибрв узряли плодове от градината вместо "свежи" гумени плодове, брани зелени. Туршии без подобрители вместо "свежи" зеленчуци без вкус. Ракия от грозде или плодове, вместо ракия от нагазина, в която няма и грам от грозде/плодове. От зимнина винаги е имало смисъл, както едно време когато имахме пари, а в магазините имаше всичко и беше евтино, но особено сега, когато нямаме пари, а в магазина е скъпо и некачествено.
До АнонименТи кво си мислиш, че в домашната ракия не се слага захар ли? Малей, само кореняк софиянци сте се събрали тука. . .
До Анонимен 53Икономически неизгодно ти е а? Само дето като лопне голямата криза подготвилите се хоращ е оцелеят много по-лесно а ти и семейството ще си ядете патъците.
Само оня,който не е живял сред западняци може да ги надценява толкова много.Държавите им са уредени ,но те са в много отношения по недодялани от нас.С буркани или без тях.Да не забравяме,че имат фирми,които съществуват от век и повече с огромен опит и традиции.А соцът срина всичко добро,което беше създадено до 9септември..Различните условия и борбата за оцеляване определят начина на живот.
Генерациите са различни. Аз буркани не правя, защото ми е икономически неизгодно. Нашите правиха до последно, навик - Н-то поколение софиянци. Разликата беше, че я правеха вътре на ток. Новостоличаните палеха огън пред блока и пречеха (цапаха) на всички.Та драма няма. Важното е да не пречиш на околните. Вече огньове няма и ми е все тая кой прави домати, чушки, корнишони и туршии;)
Българите вече живеем като западняци, това със бурканитe, зимнината и домашната ракия му мина времето.
До гостАз съм роден в София и баба ми и дядо ми винаги са правили буркани. Не виждам ищо селско в това, зависи от генерацията. Това че сегашните тийнове не знаят как се правят буркани, не ги прави граждани, а по-зависими от магазините и джънк фууда. Селско е може би да ти пращат буркани по пощата, но не и да ги правиш и складираш в мазето. С домашната ракийка зимата, не ми пука въобще какво ще си помисли някой. Да не би купената ракия да е по-добра с всичките химикали и захар натъпкани в нея?
Вижте цените на основните хранителни продукти в Румъния и ще забравите за туршия и консерви!Домати,сирене,хляб,месо,плодове - всичко в България е два пъти по скъпо!
Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани