40

hahah

преди 3 години

ще не си таковат майките тия

39

Анонимен

преди 3 години

ти! Това са неистово напъни за защита на паразитния бизнес на колекторите

38

Mister Cro_адвокат

преди 3 години

ията си от длъжниците! Банките, в момента, в който няма какво да вземат от длъжника, продават дълга на колекторска фирма. Продажбата/цесията се извършват с рамкови договори с приложения към тях, които представляват вземания обикновено от стотици физически лица под списък. Такива несъбираеми дългове банките продават срещу продажна цена, която е много ниска..за жълти стотинки както се казва! Идва въпросът защо банката не е ощетена, когато продаде дълг за жълти стотинки, но давността щяла да ги още

37

Mister Cro_адвокат

преди 3 години

Елементарно е, чепикът ги стяга там, че огромната част от изпълнителните дела са в периода 2009, 2010г., т.е. последица от тогавашната световна финансова криза. Деветдесет и девет процента от вземанията по тези дела са цедирани/т.е. продадени от банките на колекторски фирми. Ако се въведе десетгодишната абсолютна давност, около 80%-90% от вземанията на колекторите ще бъдат погасени, т.е. изпълнителните дела ще бъдат прекратени!!! Но това няма да ощети банките, защото те са продали отдавна вземан

36

Анонимен

преди 3 години

Когато банката така ти помага да си плащаш вноските, когато си изпаднал в затруднение, че дългът ти се увеличава многократно. Когато ти запорира бизнеса, да ходите,имотите и ти блокира цялата дейност. Когато банката чрез ЧСИ ти продава имотите на символична цена/почти ги подарява, за да е сигурно,че някой ще ги купи/. Как да се покрие дълга? Лесно е да се говори, когато не си преминал през деветте кръга на ада, как всички длъжници са некоректни.

35

ВЕЧНИЯТ ДЛЪЖНИК

преди 3 години

Концепцията за "Вечния длъжник" и УНАСЛЕДЯВАНЕ на дълговете в ЕС е е на път напълно да изчезне, но "ние" си я защитаваме. Да, вероятно трябва да се реформира малко съдебата практика в тази насока, НО Е БЕЗУМНО ДА ПРОДЪЛЖАВА КАКТО Е В МОМЕНТА. Умниците дето са против, нека да кажат как да стане, какво точно да се промени в съдебната практика? Ама не, те си искат да бъде както си е било. Е, НЕ СТАВА. Пример:почива бащата на колега, с който 15 години не са имали връзка и колегата наследява дълг

34

Анонимен

преди 3 години

Такава държаеа като България излезла от СОЦА. С репресирани собственици на земеделска земя, отнети насилствено машини, сечива, имоти. В новия живот и социален ред. Този давностен срок трябва да е по малък - пет години.. Много наследници на въранати имоти без кредит немогат да си възтановят ограбеното от комунизма.

33

Анонимен

преди 3 години

В Европа банката е в истинска зависимост от клиента си кредитиполучател. И максимално му помага да възтанови кредита , който му е отпуснала. Тук е точно обратното. Кредитора може да изеърти нов процент отгоре да изплащаш . И може ,ако види ,че ти тръгва дейността да ти завиди и да ти го спре следващия кредит по всякакъв начин. Една такава " добросъвестна " банкова чиновничка е разстрекяха в Бургас от един военен.

32

Анонимен

преди 3 години

Давност от 10г е нужен не само за да може един човек да се съвземе от потенцялна криза или състояние на фалит, но и за да може да не се прехвърля този дълг на роднините му. Безобразие е да си длъжник до живот, това само говори че управлението е все още от робовладелци !!!

31

Анонимен

преди 3 години

Кихаш рушвети през това време, сетне кой от къдет е .... честито. Без коментар ...

30

Анонимен

преди 3 години

В България Добросъвесте кредитор няма. Кредитора гледа да закопа кредитополучателя си - клиента си. Това го прави с една единствеба цел да вземе максимално пари от клиента си след подписване на договора. Дори и когато клиета се издължи коректно. Банката /чиновника/ му изеърта номер, че не си е платил 8лв за закриеане на сметката и го прехвърля на колекторска фирма. И така започва втория рунд, докато "добросъвестния кредитор" си смаже 100% клиентаси.

29

Анонимен

преди 3 години

За сега знам от опит, че НЕ ДОБРОСЪВЕСТЕН КРЕДИТОР Е Прокредит банк /2008г./. И още няколко.. А преди нея пак от опит бе фалирала една друга банка. И не мога да се сетя за Добросъвестен Кредитора в България.

28

Който

преди 3 години

е взимал трябва да връща! Без разминаване!

27

Анонимен

преди 3 години

Добросъвестен Кредитор. Има ли такъв в България и в коя Бака е?

26

до 26

преди 3 години

Навсякъде в цивилизования свят има давност. Давност няма в Централноафриканската република.

25

Анонимен

преди 3 години

Защо в други държави няма давност? Каква е причината да има давност в блатото? Прикриване на мафията, нали?

24

фирмените дългове

преди 3 години

Вижте каквно стана като фалира ноторната банка. Оказа се че е отпуснала огромни кредити на фирми с капитал 2 лева. Сега синдикът на банката няма друг избор, освен да поиска несъстоятелност на фирмите -длъжници. Резултатът-дадения кледит за милиони на фирма няма да бъде върнат,, след края на производството по несъстоятелност. Тоест-пред вас 4 милиарда лева отпуснати кредити се зануляват, и няма да бъдат върнати. А ни се говори, как пък гражданите трябвало да дължат, докато са живи. Това няма да с

23

фирмените дългове

преди 3 години

Значи богаташите регистрират фирми, дългът е на "името на фирмата". След фалита-не връщат дълга. А бедните-дължат докато са живи. Това трябва да се промени-и 10 годишната давност е решение. Щом като богаташи не си връщат дълговете-като си фалират фирмите, и бедния трябва да може да "чисти " дълга. Или ще забраните на фирмите да фалират, и ще запишете,че за дълг на фирма отговаря и собственикът на фирмата-лично, или ще позволите и на бедните да чистят дългове-с давност, а и с личен фалит.

22

фирмените дългове

преди 3 години

Аз предлагам в ТЗ да се запише-фирмадията отговаря за дълговете на фирмата си. Като регистрираш ЕООД, при отиване в процедура на несъстоятелност съдружника да отговаря и с личното си умищество-лични влогове, коли, имоти. В момента-като фалира фирматати ти-не връщаш фирмения дълг, но и не отговаряш лично. Не гражданските дългове, а фирмените дългове, които след фалит може да не платиш са огромния проблем. Фирми могат да не платят-след фалит, а гражданин вечно дължи. Това не може да продължава.

21

аман бе

преди 3 години

Щом като фирми мога да не плащат-като фалират, трябва да има и защита за гражданите. Напълно законно фирмите не плащат дългове-след фалит. Значми фирма може да не плати, а гражданин дължи докато е жив. Защо БТПП не предложиха отмяна на уредбата на фирмените фалити и лична отговорност на фирмаджиите за дълговете на фирмите им?В целия ЕС има и личен фалит и 10 годишна абсолютна давност. Нищо драматично няма да се случи и в България!