31

Август

преди 3 години

Беше ми преподавател в УПК. Тогава имаше такава форма на задължително образование след гимназията. Невероятен Човек! От него се научих, как се владее вниманието на учениците в час. Поклон Учителю!

30

Анонимен

преди 4 години

Бойни изкуства тогава тренираха само ,, проверени хора,,.Факт

29

Анонимен

преди 4 години

И какво ме занимавате с тоя комунист

28

ПЕТКОВ

преди 4 години

ДОПЪЛВАМ: ДАЙ БОЖЕ ГОСПОДИ ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ ЛИЧНОСТИ КАТО НЕДЮ РАНЧЕВ, АКО МНОГО МНОГО СМЕ КАТО НЕГО, БЪЛГАРИЯ ЩЕ УСПЕЕ. ТОЙ ОБУЧИ ПЛЕЯДА ОТ ДОБРИ СТРОИТЕЛНИ ИНЖЕНЕРИ, СТРОИТЕЛИ И АРХИТЕКТИ. НЕКА В БЪДНИТЕ ГОДИНИ ДА СЕ НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ С ДОБРО ТОВА КОЕТО Е ДАЛ ОТ СЕБЕ СИ ЗА БЛАГОТО НА НАШЕТО ВЕЧЕ ИЗМЪЧЕНО ОТЕЧЕСТВО, ОЩЕ ЕДИН ПЪТ - БОГ ДА ГО ПРОСТИ !

27

петков

преди 4 години

ТОЗИ НИ Е КОЙ ДА Е, ТОВА Е НЕДЮ РАНЧЕВ ЛЕГЕНДАТА НА СТАРА ЗАГОРА, ПОЗНАВАХ ГО ОТ ТРЕТИ КЛАС КОГАТО БЯХ НА ЛАГЕР В РАВДА А ТОЙ СПАСИТЕЛ, НЕ СЪМ НЕГОВ ВЪЗПИТАНИК НО ДО КРАЯ НА ЖИВОТА МУ ГО УВАЖАВАХ И ПОЗДРАВЯВАХ КОГАТО ГО ВИДЯ. ТОЙ БЕШЕ МЪЖ, КРАСИВ НО НИКОГА НАДМЕНЕН УВАЖАВАН ОТ ЦЕЛИЯ ГРАД. БОГ ДА ГО ПРОСТИ !

26

Аз

преди 4 години

Беше име в града под липите и всички знаеха кой е Ранчев,без да са му ученици.

25

читател

преди 4 години

Странно, когато чета биографични бележки за хора от соца, никога не срещам БКП, ДКМС партийни и комсомолски секретари, профсъюзни, няма соц-реализъм, няма художници портретисти (на ЦК на БКП), няма ги ония, дето създаваха велики оратории за конгресите,всички споменавани просто се велики....

24

Питър

преди 4 години

Интересен човек.Статията можеше да е много добре, но трябва да се уточни каква е била трагичната му гибел.

23

Анализатор

преди 4 години

Явно след тридесет години преминали в маскировка на демократи, комунистите най-накрая решиха, че е време да ни напомнят за "славното" минало. След бай ви Киро в Ютюб, сега и такива статии в някои сайтове и телевизии. Кои са следващите? Вела Благоева, Петко Енев, Цола Драгойчева...?После се чудим защо младите бягат от България и не искат да се връщат в държавата на червената мафия и ДС.

22

Ясен Желязков

преди 4 години

Имаше такива хора, ама едно време. Сега ги няма, само има спомени.

21

Ясен Желязков

преди 4 години

Случка от годините му като директор на СПТУ по строителство, да кажем между 1985-1989 година. Част от учениците, известни с неподчинението си и буйния си нрав, раздразнени от силния и непоколебим характер на директора, му правят номер. Събират се 10-12 ученика и го причакват на тъмно място ( тогава спираха тока). За техен ужас ги наранява и разпръсква, като на следващия ден уточнява точно кои са били по белезите. Един по един ги вика в кабинета, но не за да ги бие, а да им обясни, че не са прави

20

Анонимен

преди 4 години

до стаменВиж сега имаше си и минуси, но за образованието специално, за дисциплината, за уважението към хората беше друго.------- Само да уточня - онова едно време беше още неумрялата българска традиция. Сегашното е резултат от комунизма. Бате ти Бойко и Иван Гешев са продукти на комунизма.

19

5

преди 4 години

До 7 А жена му , която е фактическият автор на това "похвално слово " , в една своя статия преди време писа колко са били репресирани със съпруга си при "комунизма " !? До такава жестока степен , че той е идигнат за директор на училище -номенклатура на Общинския комитет на БКП , а тя -директор на Окръжният център за художествена самодейност -номенклатура на Окръжния комитет на БКП ! Колко мъки са изтърпели от тази репресия само те си знаят ! А такива като тях днес с кола да ги ринеш !

18

Браво

преди 4 години

Браво, че сте се сетили да пишете за него.Учебниците му са ненадминати и днес. Няма вече кой да напише такива.Ликвидираха се строителните училища /СПТУ/ за обучение на работници от времето на Ранчев. Днешните и бъдещите сгради се строят от хора без професионална училищна подготовка. Хванати от улицата се правят на майстори, учейки се на обекта от малкото останали живи бивши ученици завършили строително СПТУ.

17

Jon

преди 4 години

Беше ми треньор по джудо преди 40 години изключителен човек.

16

Анонимен

преди 4 години

Звучи като голям човек. Спортът е много важен - калявa и психика и физика. Хубаво е човек да е образован и начетен, но спорта си много важен.

15

Анонимен

преди 4 години

Истински,голям българин,човек кален и благороден.Може и комунист да е бил,в това няма нищо лошо.Нито е убил,нито е измамил някого.Бил е личност и е създавал личности.Поклон пред паметта му

14

7

преди 4 години

Абе , много хвалебствена статия . Просто не мога да го позная от това писание под диктовката на съпругата му -паметник направо да му се издигне .И наименуването на училището също бе една изхвърлявщина .Това беще еднодългерско СПТУ с най-слабите ученици , а методите му като директор бяха твърде съмнителни от педагогическа гледна точка .За склонностите му към нежния пол да не говорим изобщо . С кучетата плашеше ромите от квартала , което бе положително !

13

До Liotcik

преди 4 години

Напротив, ти статията чете ли доста по-прогресивно и с разчупено мислене човек за онези времена. Ти края на 60-те и началото на 70-те да прави извънкласни занимание на своя глава как ти се вижда?

12

Liotcik

преди 4 години

Потомствен комунист. По физиономията си личи олигофренията му ...... Добрата новина е, че вече е в казана и цяла вечност ще се пържи .