18

У

преди 3 години

Аз съм работил 11-12год на кораб и 99% съм сигурен, че засядането е резултат на небрежност, предоверяване и неопитен капитен. От години има тенденция, да се промотират млади момчета на по 30-35год за Ст.пом.к-ни и Капитани. Не всички са готови и често се предоверяват на апаратурата, оставят се на автомат, "кара" се в плитчини или несървирани места заради GSM обхват..,изобщо-не добра морска практика. Да не говорим, че почти няма европейци, освен малкото от източна. Някъде стават пом. к-ни с курс!

17

Анонимен

преди 3 години

Заради подобна безотговорност преди 8г заседна пасажерският лайнер Costa Concordia с трагични последствия.

16

Анонимен

преди 3 години

В Уикипедия, и не само там, има инфо за инцидента. Корабът е mv Wakashio - 200хил. т , дълъг 300м бълкер (насипни товари), под панамски флаг плаващ под баласт от Китай за Бразилия. Операторът е Митсуи. Заседнал е на 25 юли. Екипажът е свален. Оттогава са успели да източат почти цялото гориво, около 4000т, останали са около 100т, но са затруднени от 5м вълни.Екипажът празнували рожден ден и доближили на 2 мили, за да имат wifi обхват. Абсолютен фал. Интересно кой въобще е бил на мостика.

15

Анонимен

преди 3 години

До Бай МакедонРазбира се, че е къде-къде по-маловажна от новината за разлятата нафта край Норилск. Тогава почти цял месец световните медии ни плашеха с опасността разлятата нафта по някакъв фантастичен начин да преодолее разстоянието от 850 км. и да замърси Северния Ледовит океан. А тук ситуацията е на 6. Само повярвайте, че няколко хеликоптера са успяли да отстраняванят превозваното количество нефт. Колко стотици хиляди тона нефт превозва танкер с големината на тепе?

14

Анонимен

преди 3 години

Пак са имали късмет, че това не е истински танкер с петрол, а журналистически танкер! Някой на кораба пак си е ровел из дупките, когато не трябва.

13

Анонимен

преди 3 години

Не е срамно да питаш ако не ти е ясно - какво означава разцепен на две - по дължина или по ширина ?------- По дължина. Цепенето се прави по дължина. Дървото се цепи надлъжно и се чупи или реже напречно.

12

Ф.С.В.

преди 3 години

Обикновенно един такъв балкер 200 000 тона DWT- има в машинното отделение поне 1200 тона мазут и поне 500 тона дизел за агрегати и главна Машина -така че разлива е от машинното -явно корпусът се е сцепил понеже носът е в плитчините а кърмата в дълбоки води - и затова кърмата е потънала -Корпусът колкото и да е здрав -не може да издържи на такава "позиция " на кораба! Мъчили са се да източат гориво -но дотам-Иначе ако беше танкер и то пълен -щеше да ГОВОРИМ за 200 000 тона ПЕТРОЛ! Катастрофа!

11

ДО 10

преди 3 години

Може ли пак да повторите ?Не е срамно да питаш ако не ти е ясно - какво означава разцепен на две - по дължина или по ширина ?

10

Ф.С.В.

преди 3 години

ЗА НЕВЕЖИТЕ МЕДИИ -ТОВА НЕ Е ТАНКЕР!!!!-А БАЛКЕР -НАСИПНИ ТОВАРИ!!! АМА ТАКА Е -КАТО ДОМУСЧИВ УНИЩОЖИ ФЛОТА НА БМФ -КОГА ЩЕ ВИДИТЕ ТАНКЕР?? БИЛ СЪМ НЯКОЛКО ГОДИНИ НА ТАНКЕР "ХАН АСПАРУХ" НАЙ ГОЛЕМИЯТ БГ ТАНКЕР -ДОСТА ПО ГОЛЯМ ОТ ТОВА КОРИТО КОЕТО ПОТЪВА))

9

Анонимен

преди 3 години

Япошките цапат морета и океани с петрол и гигантски количества радиация, избиват китовете и всякакви китообразни, които могат да ядат! С много гъсти мрежи излавят рибки по 2 см, сушат ги и ги захаросват - голям деликатес! Ето кой плаче за солени санкции!Мой близки два пъти ходиха до Мавриций - кътче от рая на Земята! Разработен курорт, за разлика от още по-красивия Реюнион!

8

Sata NATO

преди 3 години

Защо всеки път превеждате английскста дума "split" буквално? Не разбирате ли, че на български "разцепил се на две" има друго значение? Корабът се е пречупил през средата, а не се е разцепил по дължина.

7

НЕКОЙ

преди 3 години

Това не е танкер, а бълкер. И не е разливът от нефт, а от корабно гориво.

6

У

преди 3 години

Даже някой да е много бос по корабите, може да различи танкер от друг вид кораб по огромния брой тръби в/у палубата и една централна пътека(catwalk)през целия кораб от носа до надстройката. Заседналият кораб е за насипни товари(bulkcarrier) и явно се прави каквото трябва да намалят замърсяването. Аз погледнах ББС и морските сайтове и пишат че повечето гориво е събрано, а плажовете ги чистят още. Няма драма като в Мексиканския залив.

5

бракувай

преди 3 години

яко го набъкали,ръждясало корито и умора на метала

4

морски

преди 3 години

Това не е танкер, а кораб за насипни товари!

3

Бай ти

преди 3 години

Сега американците да пуснат бактерии,които ядат петрол и после още 3 години под карантина целия свят.

2

Анонимен

преди 3 години

Джапанките пак оплескаха обстановката. То не беше радиация от Фукушима, танкери изливат мазут, японки акат на метеното. Абе въобще големи ***

1

Анонимен

преди 3 години

Мъка баце!