24

Преслав

преди 3 години

През 893 г., след Преславския църковно-народен събор, градът е обявен за столица на България, като се превръща и в седалище на първата българска книжовна школа. Преславската книжовна школа се развива като важен литературен и културен център в България и в славянския свят, където са служили изявените средновековни писатели и учени Наум Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Презвитер Козма, Черноризец Храбър, Тудор Доксов и други.

23

Анонимен

преди 3 години

понятието *** не влиза в българските медии преди на прокопиев да си спазари пропагандата от американска фондация, същият *** редовно посещава онзи американски "чанел" където му е абсолютно позволено да "ролплейва" като хитлер или неонацист и си мисли че и тук е позволено и едва ли не в реалният живот.

22

Анонимен

преди 3 години

Понятието славяни навлиза след руско-турската война не и преди това. Освен това, цялата история е подменена във връзка с ТРАКИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ.

21

Анонимен

преди 3 години

Стъкмистика на квадрат. Българите мигранти едва ли са запазлили нещо като гледам тукашните Робертовци Силвестри Гери-Николини и Георг Жоржовци как карат на герундий и вносни думички на килограм. То не е мъфини смутита коучинг вижън фейс хейт пилинг кетъринг чекинг ивент тиимбилдинг и какво ли още не.

20

От

преди 3 години

15 милиона в света, а в България 6 милиона, значи 9 милиона са в чужбина, срамота, срам и позор, затова селата ни тънат в разруха, а 2-3 града са пренаселени и едвам се живее в тях, трагедия.Да се мисли стратегия, поне тези, които има възможност пак да се върнат тук за постоянно, има как, Унгария го показа, Чехия и не само те.Трябва да се направи нещо!Да ни е честит днешния празник, да опазим и съхраним и за следващите поколения българската просвета и култура!Да се съхраним като народ!

19

майтап

преди 3 години

Тия почти са изчезнали,почнали да ги броят!?

18

Димо

преди 3 години

Уча български език скоро година и половина. Мога ли вече да се смята като българоезичен?

17

42

преди 3 години

преди да цъкате, може да си проверите в гугъл излъгал ли съм поне за едно нещо от написаното.

16

42

преди 3 години

Не знам кво цъкате минусчета на това което бях писал. Това, че кирилицата е акцептирана изцяло тогавашна гръцка азбука с добавени няколко знака за липсващи в гръцкия звуци си общоизвестна истина. Че сегашната и графична форма произлиза от т. нар. "граждански шрифт", налижен от Петър Велики под влияние на латиницата - също. И това, че англосаксонска литертура - и поезия, и проза, и историчски съчинения, и преводи на староанглийски има отпреди преславския "Златен век" също е вярно. Преди да цъкате

15

42

преди 3 години

...събран от най-затънтените диалекти по критерий максимално да се различава от датския. И ето - има си го.

14

42

преди 3 години

Примерите с австрийския, чилийския и т. н. са непредставителна извадка. Защото има и предостатъчно обратни премери с хърватски, черногорски и босненски, молдовски, португалски, норвежки, таджикски, урду, които се различават не особено много съответно от сръбски, датски, фарси, хинди, че да бъдат определяни при желание и като диалекти или като "писмени норми". Въпрос на желание на съответната държава. А вариантът на норвежкия, наричан "ниношк" е едно към едно с македонския. Език, изкуствено....

13

Анонимен

преди 3 години

15 милиона заедно с нас,бе.И защо да не са,след като само през последните 10-20 години избягаха 2 милиона.Като прибавим и децата им,които са родени навън,цифрата може и да излезе.Освен това сме дали писменост на руснаци,сърби,македонци.

12

АнонименА

преди 3 години

Абе как ги преброи тези 15 милиона? Егаси "науката". Ами що не ги изкара 20 милиона или 11 милиона?

11

до SS

преди 3 години

до SS - Взел си азиатка за жена, пък ръси мъдрости. Аз азиатец не бих пипнала с пръст дори, но ок, други разбирания. После се чудим, защо сме на първо място от целия свят по изчезване. Върху гробовете на дедите ни римляните ще си друсат кючеци.

10

ВЪПРОС НА ИНТЕЛЕКТ

преди 3 години

НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНАРОДЕН СЪМ И ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ ЖИВЯЛ В СОФИЯ.СЪПРУГАТА МИ КОЯТО ЦЯЛ ЖИВОТ Б.Г.АДМИНИСТРАЦИЯТА Я ВОДИ ЧУЖДЕНКА МЕ КОРЕГИРА ВЪВ ФИННИ ПИСМЕНИ НЮАНСИ В РОДНИЯ МИ ЕЗИК,КОИТО МАЛКО БЪЛГАРИ БИХА ЗАБЕЛЯЗАЛИ ИЛИ НАЙ ЧЕСТО НЕ ГИ ЗНАЯТ.СЪЩАТА ТЪЗИ АДМИНИСТРАЦИЯ КОГАТО ТЯ ЗАВЪРШИ ИНЖЕНЕРСТВО В ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ- СОФИЯ ОБАЧЕ НЕ ЗАБРАВИ ДА РАЗПРЕДЕЛИ ЧУЖДЕНКАТА В РОДНИЯ ГРАД НА БАЩА И..

9

seira

преди 3 години

СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА Е В "ПРЕСТЪПЕН ДЪЛГ" КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА!!!НАРОДЕ!!!!!

8

Анонимен

преди 3 години

"няма кубински, чилийски, австрийски, швейцарски език и никой в тези страни не се притеснява да нарича езика си съотв. испански и немски"--трябва да се обяснява на доцента и колегитей от института защо там е така, а тук е другоячеи примерът е неудачен. Във всички тези държавиима консенсус по въпроса и политическа воля да се работи за единен литературен език. Докато вБългария и Северна Македония такъв консенсус от двете страни няма. В едната страна твърдятедно, а в другата -- нещо друго.

7

SS

преди 3 години

Когато майката е чужденка езика е в отстъпление.НЯМА ТАКОВА НЕЩО,АКО МЪЖА Е НА МЯСТОТО СИ.СЪПРУГАТА МИ Е АЗИАТКА С ДРЪПНАТИ ОЧИ.СИНА МИ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ,И АНГЛИЙСКИ.СЪПРУГАТАТА ОСВЕН МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК ГОВОРИ БГ И АНГЛИЙСКИ.ДОКАТО НАУЧИ ЕЗИКА НИ В КЪЩИ ГОВОРЕХМЕ НА ENGLISH.СЕГА ПЛЕЩИ ПО ЦЯЛ ДЕН НА НАШИЯ ЕЗИК УСТАТА И НЕ СПИРА.

6

ЩО Е ТО

преди 3 години

славянска писменост? Някой да обясни.Няма английска, френска, немска писменост?Защо?

5

кирилица

преди 3 години

А руския не е ли български диалект ползван от още 100 млн.