5

Анонимен

преди 4 години

части на света

4

Анонимен

преди 4 години

Аз само се опитвам да обогатя историческите ти познания с художествени уточнения. :))) Предполагам, че в различните частни на светия "кралското" червено е било с различен нюанс.

3

Анонимен

преди 4 години

До АнонименАми не знам за нюансите,но знам,че цвета на владетелите е бил червен,това го пише не само за византийците,но и когато Тервел получва кесарска титла от византийците, е описано как го покриват с червена хламида - т.е. със символа на царската власт.

2

Анонимен

преди 4 години

Червено и пурпурно са различни цветове. Пурпурното е лилаво-червен цвят. Неслучайно purple се провежда като лилав. Багряното пък е червено-оранжево. То се смята за свещено на Изток и при древните славяни.

1

Анонимен

преди 4 години

Глупости,червеното е цвета на царете и владетелите, някога, само византийските императори са имали право да носят червен(пурпурен) цвят и техните семейства, който друг е носил червен цвят е бил наказван строго, понякога дори със смърт, затова императорите се наричат "Багрянородни". В България князете и царете също са носили червен цвят,червеното е цвета на владетелите!Червеният цвят е бил изключително скъп в Средновековието.