26

Анонимен

преди 4 години

Четеш статията, а отдолу експертните оценки и мнения...

25

Бойчев

преди 4 години

Браво на авторката!Смислена и стойностна статия.

24

До 12

преди 4 години

Хахахах бах ти тъпия пост...какъв ускорител бе...абе четете какво е ускорител...реактора на Ферми е бил натрупани един върху друг уранови пръчки...поставяли ли са ги един по един като са следели броя на отделяните неутрони за да постигнат контролирана реакция бе да достигнат критична маса....като в Чернобил и да гръмне всичко....в съвремените атомни бомби критичната маса се постига по друг начин....

23

До 23

преди 4 години

Мария и Пиер Кюри откриват заедно с Бекерел откриват изкуствената и естествена радиация..а също и няколко радиактивни елемента...не са знаели нито пагубното действие на радиацията нито са имали представа за какво може да се ползва...освен това едната и нобелова награда е по химия...

22

Waffen SS

преди 4 години

Тази статия ме върна много години назад,когато кандидатствувах във ВМЕИ "Ленин" и физика във физико-математическият факултет/ФМФ/ към СУ.Тогава се готвех за изпита по физика и една година преди това бях си купил една книга "Популярная физика" от Джей Орир,който бил асистент и ученик на Енрико Ферми.Книгата бе написана на приятен и разбираем език.Донесе ми само отлични оценки,защо си подготвях уроците по нея

21

Анонимен

преди 4 години

Стига сте с.али глупости,атомната енергия я открива Мария Кюри и прави много експерименти с радиоактивни вещества и атомна енергия и именно затова умира от лъчева болест,а тъй като съпругът и е френски учен - Пиер Кюри,само Франция е могла да притежава знанията за атомната енергия и никой друг!А естествената радиоактивност я открива френския учен Анри Бекерел.Никой освен Франция не е имала знанията относно атомната енергия!

20

Анонимен

преди 4 години

И в крайна сметка нищо не е открил,а ако е работел с атоми и уран,да се е гътнал отдавна,като Мария Кюри.Пълни глупости.

19

Mdaaa

преди 4 години

Боряна Павлова е неграмотен журналист. Пропуснете.

18

До Боряна....

преди 4 години

Абе госпожо, пишете по абсолютно непозната за вас тема. Ако не уважавате себе си, то не се подигравайте с читателите.

17

молдуванец

преди 4 години

да не е някой който надува молове?

16

неотрони?

преди 4 години

не отрони царевица на прасетата?

15

V

преди 4 години

Междодругото в Молдова и Украйна се продава на черния пазар уран 235 .Ако някой от вас е мераклия може да си направи атомна бомба по инструкциите които съм дал :) Ако сложите 0,05 % от грама ще разтопите реактора ,но никой няма да пострада. Ако сложите един грам с квартала е свършено с 100 грама с града е свършено .Дори малко да вдигате дозата мощноста се вдига многократно :))) Трябва ви праволинеен ускорите на частици и познат молдуванец :)))

14

Анонимен

преди 4 години

Навремето през 1939 г. френският физик Ланжвен внушава на френското правителство да не прехвърля в Европа 1200 т уранова руда от Белгийско Конго в Белгия - за да не попадне тоя уран в ръцете на германците. Той внушава на Айнщайн да въздейства на президента Рузвелт за започване на проекта за американска атомна бомба, в който участват към 200 европейски физици и към петдесетина американски. До тоя момент америкаците са си нямали хабер, че може да има атомна бомба.

13

Анонимен

преди 4 години

Напишете нещо за кръстника на ковид 19,коя е тази гад,къде напразно похарчи парите на родителите си да учи години наред,за да стане масов убиец на хора.

12

Трите папи

преди 4 години

В бг, на учен с подобна фамилия, биха предложили да се занимава със земеделие и да му отпуснат 1500лв.безлихвен кредит за разсад.

11

Анонимен

преди 4 години

Еее не е могъл да направи атомна бомба през 1930-та.През 1944 американците хвърлят целият ресурс на една огромна държава в бързото разработване и създаване на атомното оръжие.А в Италия и Германия физиците са били по-скоро екзотична забележителност.Хитлер например не е бил особено голям фен на новите технологии смятал е че размерът на оръдието и танкът са от по-голямо важност отколкото количеството и възможноста да се възстановят бързо загубите.

10

V

преди 4 години

Аз бях чел нещо по въпроса много отдавна. Това което разбрах е че първия реактор първо не беше от тия ,а от друг американец ,много преди проекта манхатан .Реактора представлявал ускорител на честици ама праволинеен ,а не пръстеновиден като сегашните. Та с него е бомбардиран уран 235 с неотрони и съответно верижна реакция .Тука няма никаква кретична маса а верижна реакция .Един неутрон избива три ,а те още по три и така нататък. Но може и аз да греша щото го четох отдавна.

9

Физика

преди 4 години

Създател на първия в света ядрен реактор и първата верижна реакция. Наричан е архитект на ядрената епоха и архитект на атомната бомба. Повече няма , какво да се каже.

8

браво

преди 4 години

Това е най-стойностната статия ,която съм чел от месеци !

7

1

преди 4 години

Теоретичен проблем със създаването на атомна бомба на базата на уран 235 по принцип не е имало години наред преди това. Проблемът е бил този рядък изотоп да се извлече от рудата, при това в достатъчно чисто състояние, така щото да се постигне малка критична маса. Основните технически решения са били с центрофуги, които обаче трудно и скъпо отделят близки по маса изотопи. След това идва идеята за реактори, където Ферми има ключова роля като изследовател и конструктор.