Сладкото жужена на хлебопекарната ми подобрява психиката достатъчно. Тя работи - аз се кефя. Въобще е приятно, когато у дома кипи труд - хлебопекарна, пералня, айробот и т.н. едновременно; тъкмо време да поиграем с децата.
Мачкането става с две ръце и е като гимнастика за ставите. Шушлцобките ги слагам с малко пръст в голяма саксия и постепенно се преобразуват на пръст компост за цветя.
Аз правя домашно кисело мляко:Меря с термометър за аквариум и го чакам да изстине до 45 градуса. Две тенджери по 7 лита. После шест часа в памучни одеала и го слагам в марля два слоя метър на метър цедя го и пия суроватката другото в кутии в хладилника. Заквасвам с Елби или Пробиотик бор чвор.Или беля леща:Сварявам я за минута с вода с малко сода. После добавям студена вода и я мачкам докато не се отделят шушльобките , промивам и ги изсипвам. Техниката става с боб и нахут.
На този от първия коментар мога да кажа, че дядо ми, който правеше предимно баници, козунаци и хлябове беше един от най-честните и щастливи хора които човек може да познава. Нямаше никакво образование, трудил се е от 14 до 63 когато почина и винаги се е гордял с работата си при това с право.
До Анонимен ръженото тесто-задължително към него поне 50 % нормално брашно.не разчитайте на машината толкова.особено за по-големи количества. имах я преди време и я използвах само за измесване.после допълнително оформях на ръка. в момента карам на ръка.към обикновеното брашно от най-евтините можете да слагате всякакви продукти.първо обаче се научете да усещате самото тесто.нито твърде меко ,нито прекалено твърдо.
Купихме си хлебопекарна Филипс, черната, бутоните са долу, има и програма за кисело мляко. Някой, който я има, да даде рецепта за типов/ръжен хляб, че нещо стават или глетави, или тухлички. Ако може, и брашното - марка, тип
Нали знаете какво е първоначалното значение, което е било влагано в думата "лейди"? Така наричали "жената, която пече хляба". Тя била най-важната сред жените в домакинството и съпруга на лорда.Първоначално "лорд" е означавало "собственикът на земята".
Печенето на хляб подобрява психиката