48

скръб са там

преди 4 години

Аз съм се записвал в БТ 2 пъти. Първият през 2002ра-тогава не ми намериха работа и се преквалифицирах сам. Тази година 2ри път. Служителките се лутаха, искаха да търся Булстат-и на стари фирми от моя телефон, обясняваха ми, че няма смисъл да се записвам, два-три пъти "нямаше връзка с интернет", да съм отидел друг път и т.н. Мисля, че това не е никакъв посредник за търсене на работа, а една излишна служба за помощите при безработица. Спокойно могат да ги изплащат и без тях(Бюрото по труда).

47

До 46

преди 4 години

Съзнавал ли, че казваш, че средната заплата в България е примерно 5000-6000 лева или 10000 лева? Според последните публични данни на НАП има 39500 човека с средномесечен доход над 5000 лева. Доход е не само заплата.

46

до 45

преди 4 години

И какво по-точно е станало?! Масовият добре платен човек, работещ интелектуална работа, не е докоснат от кризата. Изритаха група сервитьори, арматуристи и подобни нулево квалифицирани. Една друга подобна групичка се върна с подвита опашка, изритана от ЕС, защото трудът й е заменим от всеки и като хора са ненужни. Всеки би ги заменил. А интелигентния човек няма кой да го замени толкова лесно. По-страшното е в Германия и САЩ какво става, а не някакви си сервитьори как са на улицата. Дреме ми.

45

до 43

преди 4 години

Какво прави един от 200 000 души със заплата над 9000лв. или един от останалите стотици хиляди, които взимат над максималния осигурителен праг в сайт са новини?! Интересен въпрос. Ами, четат новини, и се опитват да просвятлят глупавия бачкатор да започне да се осигурява на реалната си заплата за собственото си добро. Това правят, както виждаме от няколко коментара по-долу.

44

сериал

преди 4 години

До Анонимен Ти какво би правил ако си на тяхно място, на мястото на тези с големите заплати под карантината?

43

Анонимен

преди 4 години

Но тези, които се хвалят с високи заплати ми е чудно какво правят във форума.Би трябвало да имат повече въображение дори и в условие на социална изолация.

42

факт

преди 4 години

Обществото нямаше милост към досегашните безработни.

41

Хмм

преди 4 години

Когато се опитваш да врътнеш системата, накрая системата те врътва теб. Ако всички се осигурявахме на реалните пари даже и прага сами щяхме да искаме да се увеличи с идеята, че ако ни съкратят за някакво време ще си останем на стандарта докато не си стъпим на краката. Всички карат на принципа - не е важно аз да съм добре, важното е вуте да е зле.

40

До 36 и 39

преди 4 години

И аз така,. Взимам осемцифрена заплата и като гледам как парите дето ми удържат отиват към такива като вас. ...

39

до 36

преди 4 години

В подобно положение съм. И аз взимам почти петцифрена заплата и, като гледам какво изплащам самият аз и какво- работодателят ми ежемесечно за разни търтеи сервитьори, бармани и подобни със заплати в плик, ми става малко неприятно. Искам парите ми да отиват за пенсии, за лекари, за образование, а не за дребни необразовани тарикати и чисти роби, които се осигуряват на минимална, за да спестят някой лев. Е, сега това им излиза прескъпо де.

38

до 37

преди 4 години

Изплащат, да. Баща ми се пенсионира наскоро и си взе сумата накуп. И аз самият работя от 10 години в IT сектора и до момента съм натрупал над 35000лв.. И аз бих си ги взел накуп.

37

Петър

преди 4 години

Да попитам какво стана с втория стълб на пенсионното. Май трябваше вече на първите да изплащат!

36

до 35

преди 4 години

Ами, какво да ти кажа- аз взимам петцифрена заплата и в момента издържам ежемесечно по няколко сервитьора. Ако мен ме съкратят, именно заради техните мижави заплатки в плик, аз ще взимам 60% от прага. Май не си хич на ясно какво се взима като обезщетение- жълти стотинки. И прагът е мижави 3000лв., именно заради слугинажа, който си взима заплатите в плик и който НИЕ с високите заплати издържаме сега. Както и ние плащаме пенсии, заплати на държавни служители и какво ли не.

35

Хмм

преди 4 години

С цялото ми уважение към сервитьорите. Ама хак да е сега. Вместо да се осигурявате на истинските пари и да си получавате истинските заплати само на бакшиши разчитахте, а тях на трудовата борса не ги зачитат. На мен що не ми плащат с башиши и на почти всички останали нормални хора. Хак да им е и на таксиджийте. Все нямат да върнат, все малко им било. Да не говорим че огромна част от тях даже и книжка нямат. Всички хора трябва да се осигуряват на парите, които взимат за да няма мрънкане след това.

34

Хах

преди 4 години

До АхаТо и на работа никой не те е наел насила!!Такива условия ти е предложил ''работодателя'' и за да не умреш от глад се съгласяваш.

33

Психиатър

преди 4 години

До АнонименСега всички дето се мислехте за големи тарикати да не се осигурявате на пълна заплата се оправяйте.

32

Аха

преди 4 години

Който се е съгласил да му плащат под масата си е негов проблем. Пак опираме до това, че ти си се съгласил, а не че някой те е накарал насила.

31

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 30Някой да те е карал насила да подписваш такъв фалшив договор? Тези дето са го направили си заслужават съдбата.

30

Анонимен

преди 4 години

Някакъв пита как щели да го накарат да напусне, ами много лесно- От утре започват да ти плащат сумата срещу която се разписваш ( в болшинството от случаи се разминава с която са ти плащали до оня ден) и ако не те бърка да вземаш 600 вместо 1400- работи си .

29

Аха

преди 4 години

Може, и още как, май не разбираш принципите на правото. Нищо, преди 3 години на един бизнесмен колекторите му прибраха всичко и малко го респектираха. Сега работи като охрана, пък младо момче, на 42 години, ама за 5 дни му побеля косата, още не може да се разбере защо.