90

дядо Лико

преди 4 години

И още нещо: през лятото на 1944 година Англия изготвя план според който Турция която е неутрална до момента, да се включи във войната като окупира България. За да осуети английският план за турска окупация на България, СССР ги изпреварва и обявява война на България на 6 септември 1944 год.

89

Анонимен

преди 4 години

до 58 "защо руснаците не са ни освободили още 1397 г." Руското Царство е създадено 20-30 години преди това и води десетина войни с Османската Империя. В Кримската война 4Османската Империя е пред пълна катастрофа. Тогава Западна Европа (Англия, Франция, Австро-Унгария) прави коалиция за спасяването на османците и Русия губи войната. Освобождението на България се отлага отново. През 1878 година Русия е готова да превземе Цариград и Беломорието, но Англия спира разгрома на турците.

88

НОМЕР2

преди 4 години

Какво да очакваме от един военен, член на БКП! Няма да спомене за Задунайската губерния, няма да спомене, че целта на поредната руско-турска война са били проливите...За комунистите патриотизмът се измерваше според любовта към СССР! За съжаление има все още много същества с българско гражданство, които нямат нищо общо с патриотизмът и българофилството! Те са си *** или по-точно путинофилистици!

87

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 87Някак си събри, румънци и гърци сами я свършиха тази работа.А руският влак и до сега ни друса.

86

дядо Лико

преди 4 години

Преди 50 години в новото село имаше няколко "уземки" и къщи изплетени от върбови клонки измазани с кал и сламен покрив. Светлина през стъкло замазано директно в стената(без дограма). Уземката се прави в изкопан трап(около 1 метър), покрит с дървени клони, слама и земята от изкопа. В началото на 19 век по времето на Османското "Присъствие" в Северозападна България е имало БЪЛГАРСКО "ОТСЪСТВИЕ ", цели села са били ограбени , избити, изселени и заличени.

85

дядо Лико

преди 4 години

до Анонимен 84Роден съм в Северозападна България, всеки на десния бряг на река Лом. След наводнение преди 160 години, селото се премества на отсреща на левия бряг. В моите спомени отпреди 70 години на мястото на старото село имаше останали две воденици и стара църква и НИКАКВИ останки от къщи. Представа за къщите от това време може да добиете от картина на Мърквичка рисувана през 1891година "Къща УЗЕМКА в село Вълчедръм". Репродукция на картината има в "История на село Медковец".

84

Свободен

преди 4 години

Северна Добруджа е дадена от Русия на Румъния като компенсация за Молдова в същата тази война. Пиротско е дадено да Сърбия за минималното и участие. Войната е спечелена благодарение на отзвука от Априлското възстание и ненамесата на Англия .Но въпросът е не какво и защо са искали руснаците, а защо 150 години по-късно политическата ни върхушка продължава да възпитава българите като роби, които не могат да определят съдбата си.

83

ШибиРиби

преди 4 години

А бе като цяло народа си пада по възстановките. Истинските боеве са за всеки друг но не и за българската армия. Сори.

82

До Жо

преди 4 години

На Шипка са загинали около 400 български опълченци. Чест и слава! И два ПОЛКА руски бойци - Орловският и Брянският - 4-5 пъти повече от нашите момчета."Радецки пристига с гръм" и спасява позицията. И кого е водел по двама на кон?Дядо Вазов е патриот и с всичко е искал да вдигне самочувствието на народа ни. За което - благодарностите ни!"Сократ ми е брат, но истината ми е по-скъпа!".Самочувствие не може да се гради с кражба на чужди заслуги!*** в Шипченската църква и виж имената, написани там!

81

Анонимен

преди 4 години

До ЧИТАТЕЛКъсмет е и хващаме последния влак с последната руско-турска война. Ако не беше тя, сега щяхме да сме турци. При балканските войни и ПСВ губим и Северна Добруджа.

80

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 84"Няма трикольор, няма химн!"Да, сега имаме трикольор и химн и пак сме си граждани на държавата Гуууввнняяррияяя! Тесногръдият индивид не може и мрази да мисли и непрекъснато си намира идоли и кумири за да заличи горенаписаното, но това което не може да прикрие е лицето на държавата в която живее! Повечето хора са живяли в землянки и пещери но вече не живеят за разлика от пожечето българи които са закърмени с пещерното мислене и сляпо вярват че то е традиция!

79

ЧИТАТЕЛ

преди 4 години

Русия е имала само една цел - Босфора.За него води ред войни с Турция, въпросната руско-турска война е 12 (дванадесета) . Кой живее на територията на Блъгария изобщо няма значение.Казашките есаули нееднократно са грабили и опожарявали села и градове в североизточна България, в това число и нееднократно е разграбвана Провадия.Руските генерали остават в България 10г., докато Стамболов не изплаща т.н. "освободителен дълг", и ги изгонва. До Стамболов министър на отбраната винаги е руски генерал.

78

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 79Глупендер, аз съм живял достатъчно дълго, за да помня българските села през 40-те години, т.е. доста след Освобождението. Помня жалките мазанки - плет и кал, ама варосани и чисти, с подове от глина. А какво ли е било по времето на Освобождението? Имало и изрязани в льоса жилища - землянки в С.България, забравих научното им название.Ако не беше Освобождението, сега щяхме да сме като кюрдите в Турция, само че по-смачкани, които бихме останали християни! Няма трикольор, няма химн!

77

Анонимен

преди 4 години

Има една голяма истина и тя е че повечето българи са сральовци! Не са ни виновни нито американци, нито руснаци, нито турци затова че не може да се оправим вече 30 години уж след голямата свобода! В момента никой не ни е поробил а робията идва от българи към българи! Това е най-точната истина за държавата, в момента Гууввнняяяррияяя!

76

Анонимен

преди 4 години

До Архангел ПсувнаилРангелчо, внучка е на достооен войник, смел и уважаван и от противниците си! Лично Императорът му е върнал сабята в знакна уважение. Руснаците умеят да ценя достойните! Не биха го направили на Сюлейман Паша, долен жидомасон!Но, питам, колко десетки майцепродавци , пишуркащи тук, са достойни за уважението, което заслужава това кадънче! Тя не ни е враг, а драскачите-българофоби - да! Срам!

75

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 40Когато Цар Освободител е премахнал крепостничеството, в Северна Америка е имало Гражданска война за освобождаването на чернокожите от РОБСТВО! В пределите на Руската империя крепостничеството е било премахнато много по-рано, напр. във Финландското княжество. Най-големите иззверги са били полските шляхтичи, там са набивали на кол провинилите се крепостни. Което в руските земи не е било никога! Глупости са това, че българите са живеели в китни селца, цветя, много животинки и т.н.

74

Анонимен

преди 4 години

До АнонименКопривщица са плащали данък спокойствие на кърджалите, но останалите села са ограбвани и опожарявани ако не си платят.

73

Анонимен

преди 4 години

Абе отидете до Копривщица и вижте къщите на тогавашните българи па тогава пишете

72

Анонимен

преди 4 години

Тия къщи са на бейовете, спахиите и иничарите повечето, защото е имало доста повече турци от сега и особено в градовете и по-големите села. Градовете са били на 70-80 % турски тогава. Дори София е била с 10 % българи а останалите турски аскер и черкези.

71

до t2

преди 4 години

специално за теб ще напишем изходящия номер на имперския документ.