53

Анонимен

преди 4 години

Много просто! При рента(има и понятието пенсия) от 1000 евро пенсионния процент е около 60% което прави 1666 евро средна заплата - като ударението е в "средна". Т.е. има и по виссока и по ниска. Пенсионерите са чиновниците (както навсякъде в света) взимат между 2800 и мисля до 5000 евро (висш чиновник) Има таван на пенсиите, на рентите не, но само шефовете като на Сименс, Даймлер и.т.н. могат да взимат и повече от 30000 евро НА МЕСЕЦ. Протосмъртния обаче повече 2200 евро не може да вземе.

52

Глобала

преди 4 години

В съвременния свят няма значение кой си, какъв си, а как живееш. Качествен живот има почти навсякъде. Например в Кения, колкото и да е странно. В Кения климата е съвършен - вечно лято. Плодове, зеленчуци в изобилие за който има пари. Също идеален живот има по океанските атоли, някои островни групи и т.н. Който притежава имоти и средства може да си живее навсякъде добре , стига да не е ***. Светът е глобализиран.

51

men

преди 4 години

остави дето прибраха целия арапоафрикански зоопарк. ами цяла източна европа която потопиха в бедност и мизерия, обраха младите, кадърните, образованите и оставиха сбирщина пенсионери, малцинства и по един винету да ги води? унищоженото земеделие, унищожените заводи, унищожените съдби на милиони бели хора. през фара им е. е и на мен ми е през фара за тях.

50

Смърт за германците

преди 4 години

Не ми е жал за народ който позволи да му се изсипят милиони мюсулмани жадни ЗА ПАРИ И НЕВЕРНИЧКИ ! Коит от тях виждат и разбират накъде отиват нещата отдавна се изнесоха в България .Едни си купиха къщи на село и направиха немски затворени селища,други живеят в градове с наеми от порядъка 200, 300 БЪЛГАРСКИ ЛЕВА и им остават предостатъчно за алкохол , еване ,дори пътешествия .. и така докат умрат в блаженство ! А българите живеем като кучета няма пари за един ковчег

49

Анонимен

преди 4 години

До 48Пълни глупости.

48

Анонимен

преди 4 години

Където си поискат общо взето.

47

Анонимен

преди 4 години

който е имал бизнес/висше образование, и на старини ще е добре---Не винаги. Истината е, че доста бездомни в Германия са с фалирал бизнес. Висшето образование също не е никакъв критерий за добър живот, често тези с професионално са много по-добре платени от висшистите. Дългото следване с докторантура често води до старческа бедност, има цяла система за безплатно или страшно ниско платено стажуване на млади учени с години, работните места често са за по няколко месеца, след това безработица.

46

Анонимен

преди 4 години

Веднъж бях в немски старчески дом и издръжката са 1700 евро значи, че парите се крадат! Самите жилищни условия не бяха лоши, но се пестеше всичко. Закуската беше 2 филии гаден хляб с маргарин и сладко от най-евтиното, салам и кашкавал само по един резен на човек. Живущите - лежащо болни на катетър или ***, не с всичкия си, а за прането на чаршафите след определен брой се плащаше допълнително по 2 евро на пералня. Персоналът неук и претоварен, медицинска сестра идваше само веднъж седмично.

45

Анонимен

преди 4 години

и там, като почти навсякъде, пенсията зависи от работата, който е имал бизнес/висше образование, и на старини ще е добре, който е бил чистач, и на старини ще е зле. който иска хубави старини да се подсигурява сам още докато работи, да не разчита само на държавна пенсия, дори да е с висок доход.

44

Анонимен

преди 4 години

Пишете глупости - средната пенсия в Германия за мъжете е около 3200 евро, а за жените около 2600 евро---Човек, дори такива заплати са рядкост! Истината е, че масовите заплати в Германия са между 1200 и 2500 евро нето, включително с висше образование, на запад малко по-високи от източните. Вече има пенсии, с които не може да се наеме какъвто и да е подслон, да не говорим за други разходи. Средни заплати и пенсии няма, има бедни, свръхбогати и изчезваща средна класа.

43

men

преди 4 години

ако не беха паляците и българите да им робуват за по 1000 евра на месец по 24 часа на ден и всичките български лекари не беха избегали на там щеше да има хуманитарна криза в обетованата земя дойчистаня. здравните застраховки ги удвояват през 4-5 години за да могат да си гледа мюслитата. половината пенсионирани немци немат 5 еврака в жеба да се усмихнат. те в швейцария тези дето са били средна класа емигрират, за какво си говорим тогава.

42

човек

преди 4 години

Да кажа честно, Дойче Веле не пише само за Русия лоши работи.По телевизия Дойче Веле на английски език (имаме я на кабелната) гледах репортаж за германските пенсионери и така наречените работещи бедни.Това, че някои получават над 1000 евро пенсия не значи че никой не получава по-малко.Една учителка по музика, не знам като си събра точките за пенсия, показа някаква смешна сума, приличаща на пенсия на български пенсионер!Та и там не всичко е розово.

41

Анонимен

преди 4 години

до 43Глобалния свят доведе до това, че ако конкурентите ти отидат на място, където плащат 10 пъти по малко разходи за производство, нямаш избор, и и ти трябва да отидеш. Няма бягане от това. Начина е да се инвестира в интелектуална собственост и да се пази ноу-хауто в страната и останалото да се аутсорсва. Света се промени и за обикновените бачкатори в индустриалното производство ще става все по-зле. Иначе, германските пенсионери ако са работили читава работа дори когато са "зле" са ОК

40

Анонимен

преди 4 години

42, да така е, но е различно дали е става дума за "по-малко" в смисъл достатъчно, или недостатъчно за нормален живот. Изнасянето на производството е важна, но разбира се не единствена причина за намаляване на социалните фондове за пенсионерите. Така или иначе, изнасянето на п-вото не е добра идея. Вече и берем плодовете.

39

Анонимен

преди 4 години

до 41Истината е, че пенсионерите, освен ако не са собственици на нещо, винаги ще получават сравнително малко спрямо времето когато са работили и започват да живеят значително по-зле. Това е жестоката реалност на човешкото общество: докато има недостиг на ресурси тия които са най-малко полезни са и най-зле възнаградени. Има и държави изключения, но в тях по-правило парите не идват от многото работа а от нещо което е фрий (природни ресурси, уникално местоположение и пр).

38

Анонимен

преди 4 години

Това е цената да си изнесеш производството в Китай, или другаде из Азия.

37

Анонимен

преди 4 години

Както е тръгнало, нашите пенсионери ще се изравнят с немските, но не защото нашите ще получат по-добър живот, а защото онези ще слязат две три стъпала надолу.

36

Анонимен

преди 4 години

до 38Нищо не се е променило: ако са работили сега пак могат да го правят. Разликата е, че едно време чакаха да се пенсионират за круизите, а сега ходят на круизи многократно преди въобще да са станали пенсионери. То между другото така е и по-добре, защото така по-добре се живее. Като станеш на 70 кел файда че ще срещнеш хубава мадама на круиз. Иначе и в миналото не са били много пенсионерите с Мерцедеси, и сега не са. Това са градски легенди, че всички пенсионери са карали Мерцедеси

35

Анонимен

преди 4 години

До Ютуб коментариНищо тъжно няма. Ако наистина вземат такива пенсии им е по-добре някъде на топло и светло. Германия може да добра за икономика, но за живеене на старини не е, защото времето в по-голямата част от страната е мизерно и обществото е ориентирано към бачкащите. Всичко друго е второстепенно. Хората доброволно се изнасят към Средиземноморските страни и с право. Тия дето пишат за тъжното са някакви хора дето още не са стигнали за пенсиониране и си мислят че там за всичко е най-добре

34

Анонимен

преди 4 години

Преди няколко десетилетия се носеха легенди за живота на немските пенсионери, круизи, нови мерцедеси, яко угаждане. Считаше се, че докато работят опъват яко жили, ама после започва истинска наслада :) Сега, това изобщо не ми се връзва с тия старчески домове и малки (за Германия) доходи. Изглежда нещата са се променили значително, и то не в добра посока.