22

Анонимен

преди 4 години

При новите пенсионери за осигурителен стаж и възраст за първото полугодие на 2019, личният коефициент при мъжете е средно 1,168, а при жените 0,996, което дава 17,3% по-високи пенсии за мъжете. Като се прибавят и трите години в повече трудов стаж при мъжете, които дават още 8,4% по-високи пенсии за мъжете и ето ти разлика от над 27% е размера на новоотпуснатите пенсии.

21

Анонимен

преди 4 години

И други интересни неща има в статистиките на НОИ. Примерно половината от новите пенсионери са по трудов стаж и възраст, а останалите са по инвалидност или заболяване.Разликата в размера на пенсиите при мъжете и жените всъщност е по-голяма при пенсииите за трудов стаж и възраст, но като се намесят и инвалидните пенсии, при които жените получават по-високи пенсии от мъжете и разликата става само 100 лева.

20

Ами...

преди 4 години

Ами как няма да вземат с 10% по-малко пенсии, след като допреди няколко години трудовият им стаж беше с около 10% по-кратък, защото се пенсионираха 5 г по-рано?!То си е в реда на нещата - по-малък трудов стаж - по-ниска пенсия.

19

Цецо Мен

преди 4 години

До 10Точно заради предишния строй си успяла да го направиш. При сегашната ситуация и на теория не се връзват нещата. Не ми се еманципирай.

18

Цецо Мен

преди 4 години

Точно заради предишния строй си успяла да го направиш. При сегашната ситуация и на теория няма да ти се получи.

17

Анонимен

преди 4 години

А аз останах приятно учуден. Баща ми, обикновен даскал, който педантично декларираше доходите си и плащаше данъци за допълнителните си доходи(художник), за което всички му се смееха, се пенсионира с точно 40г. стаж и пенсия от 1080 лева.Да кажеш да е бил от ДС нещо - ми не е. Да е бил комунист нещо - ми не е. С политика също не се е занимавал. Връзки, нещо - пак няма(а ми се е искало да има, като негов син). Чак ми е странно! А сега ще му я вдигат с 6%. Ми хубу, няма лошо.

16

Анонимен

преди 4 години

Пенсиониралите се за осигурителен стаж и възраст при трета категория труд през септември 2019 при среден осигурителен доход (личен коефициент единица) и трудов стаж колкото е изисквания минимум, са получили пенсии от 408 лева при жените и 442,32 лева при мъжете. Разликата е заради трите години по-малко трудов стаж изискван за жените за 2019 година. Средната пенсия сега е 391,58 лева, т.е. пенсиониралите се по-отдавна получават значително по-ниски пенсии, а в тази средна са и първа и втора катего

15

Св.Петър

преди 4 години

На гишето пред портите на Господ:Мъжете живеят с 10 години по-малко! А..!?Това е расизъм!

14

анонимен

преди 4 години

Когато,жените сринете ,цялото общество с вашия *** и сбъркан феминизъм,тогава няма да взимате и това което ви дават сега.И ще зависите изцяло от мъжете за оцеляването си.Както е било през каменната ера и много след това.

13

Анонимен

преди 4 години

Около половината от тази разлика в заплащането се дължи на по-малкия трудов стаж на жените. Друга част от тази разлика е заради различните професии. Третата също голяма част от тази разлика е защото жените живеят по-дълго от мъжете, а се пенсионират по-рано, т.е. пенсионирали са се доста по-отдавна, а пенсиите на пенсиониралите се по-рано са значително по-ниски от пенсиите на пенсиониралите се по-късно.

12

Анонимен

преди 4 години

До 13. Жените живеят средно с 8 години повече. Така че подобни провокативни твърдения като в заглавието са напълно безпочвени.

11

Анонимен

преди 4 години

и това е новина защото?причините са няколко, но основните- по-малко трудов стаж- по-ниско платени позиции - все пак говорим за събития през миналия век, други ценности и тнако искате може да ги върнете на пазара на труда, да поработят още 5-6 години, за да изравнят статистиката. Интересно обаче с колко години повече жената си взима пенсията пред мъжа?

10

Анонимен

преди 4 години

Няма как при около пет години по-малко трудов стаж на жените, да получават пенсии колкото мъжете.

9

Хехе

преди 4 години

Затова чакаме да умрат работните ни мъже, та да взимаме вдовишки.

8

Анонимен

преди 4 години

До Цецо Мен"А какво и колко са работили. В предишния строй майките си гледаха децата."............в предишния строй бях сама с 2 малки деца, и работих 10 год. в строителството, за да взема двустаен апартамент, който изплатих САМА до стотинка. 1988-89-та работех до 16.30 на обекта, в жега и сняг, а след това карах трабанта си като такси. и по ТВ. ме показаха. пенсията ми в момента е 315 лв след 34 год. стаж.имаш ли за какво да роптаеш срещу мен ?

7

1

преди 4 години

Жените не са работили в ресори, където после вземаш голяма пенсия. Напр. мините и др. специфични професии.

6

много тенденциозно

преди 4 години

Защо не напишат какъв дял от социалните фондове отиват за жените?

5

Анонимен

преди 4 години

Жените взимат 100лв. по малко от мъжете. Но живеят по дълго и ги получават с 10 г. По дълго.

4

До 4

преди 4 години

Така е. Ако *** не бяха абортирали 6 милиона деца, друга работа щеше да е. Представете си, ако бяхме 20 милиона българи при комунизма. Колкото и да паднем, демографската криза няма да е толкова зле.

3

do 3

преди 4 години

в полицията и армията не са високи пенсиите. Само на тези които са били с високи чинове т.е. пак на някой хората !