21

Анонимен

преди 4 години

Над хиляда човека у нас чакат бъбрек, а дали ще дочакат.... През ден са на хемодиализа и на кой му пука.....Но това, че няколко човека са спасили други, без никого да карат на сила, а напротив -получили са пари за това, било престъпно.Подла, мизерна, порнографска, фалшива държава.

20

Анонимен

преди 4 години

Ако на някой от нас ни се наложи за дете, дали няма и той да ползва услугите на тези хора, защото тук ще си чака и докато чака ще си отиде.Спасили са човешки животи и казват, че били престъпници, а "великата ни държава и нейните доктори" ги убиват, обаче са невинни....ЗАМИСЛЕТЕ СЕ

19

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 17По Тошово време не можеше да идеш до турция.

18

Анонимен

преди 4 години

Българи продават органи в евроатлантическа и евросъюзна България??!! Май всичко в "Русофилския доклад" е вярно 100 процента. Колко са случаите от Турция? Трябва да има статистика. Медиите са слепи и глухи за някои теми.

17

Анонимен

преди 4 години

Кога по тошово време можеше да се случи подобно нещо? Питам аз до отговор не очаквам, защото съм роден средата на милият век.

16

@15

преди 4 години

Съвсем сериозно, всеки е собственик на собственото си тяло. Ако дарителят не е излъган с нищо, не е принуден от никой, къде виждаш престъплението? Значи ако Х реши да дари бъбрека си на приятел или просто познат, за който е чул че има нужда, е законно, но ако Х реши да го дари на познат срещу заплащане, е престъпление. От къде на къде? Действието е същото. Да не говорим, че очевидно да продаваш кръв не е престъпление (което според мен е дори по-гнусно). Защо няма хайки за платени кръводарители?

15

Анонимен

преди 4 години

Те и бабите, дето хвърлят пачки от балкона го правят доброволно, ама някой умник е решил, че е незаконноТи сериозно ли!?

14

Анонимен

преди 4 години

И реално, България има огромен проблем с даряването на органи. Няма достатъчно и хората си умират ей така от нежеланието на държавата да се изправи пред проблема. Обаче богатите турци си плащат и нямат проблем с органите. Всичко това би се решило, ако даряването в България се направи по подразбиране. Тогава само трябва да се купят 1-2 хеликоптера и органи ще има за всички нуждаещи се, защото хората няма да спрат да се избиват по улиците скоро. И никой няма да плаща за органи.

13

Анонимен

преди 4 години

В случая даряването е напълно доброволно, така че не разбирам къде е престъпната схема. Явно проблемът е, че едни хора изкарват едни пари и не се отчитат където трябва. Което разбира се е ужасно. Но иначе, човек може да живее с един бъбрек, и е разрешено на близки и приятели да даряват бъбреци когато се наложи. Т.е. това е много сива зона, която спокойно може да се регулира. Не казвам, че само богатите имат право на живот, но от друга страна и бедните трябва да могат да изкарат нещо.

12

Анонимен

преди 4 години

Тея сега ги транжирайте и кой от кво се нуждае. Иzроди

11

Lemmy

преди 4 години

До къде стигнахме, да си продават хората бъбреците на криминални типове за да могат да си купят хляб. Браво на Българското правителство че до тук доката обикновенният Българин.

10

Анонимен

преди 4 години

Държавата ако го узакони това и се плаща на искащи да дарят,ще излезе по-евтино на НЗОК и на всички нас.Обаче няма кой да смуче системата тогава.Няма диализни апарати и консумативи да се плащат толкова и на някой ще му спре кранчето.Това е истината и не е само за бъбреци.Накачили са се едни свои хора там на върха и те взимат пари затова,че има хора болни от някои болести.И за лекарства и за апаратура,за всичко си има човек,който смуче държавна пара и нарочно не се решават проблемите.

9

Анонимен

преди 4 години

Значи щом има търсене ще има и предлагане.Никой не е дарил насила бъбрек,а и не се извършва в България операцията.Човек чака,чака орган,ама няма и се принуждава да търси друг начин.Да изглежда престъпно,но реално е хуманно,един помага на друг,срещу съответно заплащане естествено.

8

Анонимен

преди 4 години

Т.е. тея могат ад ги осъдят за документна измама - че представят лица за далечни роднини. От там нататък, донорите доброволно продават органите си. Сензация щеше да е, ако ги упояваха и после тея се събуждат с липсващи телесни части.

7

Анонимен

преди 4 години

И това в нашата просперираща държава и прекурор като Гешеф? Не нмой да бъди!

6

Анонимен

преди 4 години

За цигари и алкохол се плащат акцизи и то не малко на 1 кутия цигари от 5 лева 3-4 лева са само акцизи и никой не е длъжен да става донор, ако не желае.

5

Анонимен

преди 4 години

В Германия тоя проблем с нуждата от органи го решиха с прииждането на бежанците,а тук явно с нуждаещи се от пари донори.

4

Анонимен

преди 4 години

Разбираме, че донорите доброволно продават бъбреците си. Значи човек има правото да си уврежда тялото чрез алкохол, цигари, тъпчене с *** и опасни спортове. Но няма правото да си уврежда тялото чрез продажба на части от него или чрез наркотици. Не разбирам двойния стандарт. Или да бъдат наказвани всички които с глупостта си носят щети на здравноосигурителната система или да бъде позволоено човек да прави каквото си иска с тялото си. Не виждам логика да има нещо по средата.

3

Анонимен

преди 4 години

За плода от късните аборти колко ли припечелват?

2

Анонимен

преди 4 години

Затова никога няма да се запиша за донор при смъърт тия касапи са го обърнали на търговия.