36

Анонимен

преди 4 години

Железничар - човек работещ със желязо!!!! Ша падна от гредата...

35

Анонимен

преди 4 години

През 50-те години на миналият век,надникът плащан от ТКЗС-то за ръчно вадене на дънери и коренища от изрязани дървета е бил 0.42лв. Още тогава сме задминали американците,но няма снимки от тогава.А си изкарал фотоапарата,а си хванал пътя за Белене.

34

ПроСоТо

преди 4 години

боже,колко сте сдухани!..Айде некой да ми каже от къде са минали един по един работягите,та са насядали на гредата?..С въртолет ли са ги "натъкмили"?..Това е една от първите МАНИПУЛАТИВНИ снимки !..Интересна е ,защото е ПЪРВАТА!!..СЕГА "технологиите" дават възможност на мераклиите да правят какви ли не "снимки"....Кеф ти от Земята,кеф ти от Луната,кеф ти от Марс.....

33

Анонимен

преди 4 години

Бившият даскал е прав - строели са хората, дори за минимална надница, защото са знаели, че просто техните внуци ще живеят малко по-добре от тях. Демографският ни срив, не е нищо повече от липса на всякаква перспектива за бъдещето на страната.Народа не е ***, да се плоди за да може поколенията да живеят като животни. Затова едни се изнасят, други просто съществуват колкото още им е писано, а трети просто крадат каквото е останало за крадене.

32

Анонимен

преди 4 години

ахаха, соца бил фалирал.... много ясно, че ще фалира като още края на 70-те някои другари искаха да се премине към капитализъм... Иначе нямаха шанс да откраднат толкова много.

31

Анонимен

преди 4 години

а с мотичката за 50 стотинки надник по баи тошово време защо няма снимка

30

Жо

преди 4 години

До Бивш учителДА, КОМУНИСТИТЕ бяха царе на пропагандата. Такива книжки съм виждал много. В ЦК на БКП имаше специален отдел "Пропаганда", който се оглавяваше от Втория човек- Борис Велчев.Истината беше друга.Социалистическата система на производство не стигна доникъде.Фалира.ФАЛИРА даже световния хегемон на социализма СССР.Няма нужда да въздишате по онова време, когато всички бяхме равни, а някои бяха по-равни от другите.В пропагандните книжки не пише нищо за активни борци и правоимащи.

29

Анонимен

преди 4 години

Бивш учител-продължение. Учениците бяха шокирани, че сме имали машиностроене, транспорт, енергетика... Нещо повече-като видяха на една машина надпис-завод Арсенал Казанлък, не повярваха, че сме правили и фрези и стругове в България.Те мислеха, че всичко сме внасяли...За 15 години учителски стаж, за пръв и единствен път ми се случи, ученици да мълчат шокирани, и да мълчат, от една снимка.Пропагандата, не само комунистическа, е голямо нещо...

28

Анонимен

преди 4 години

Бивш учител-Продължение. Книгата бе "35 години народна власт", черно бял албум с фотографии.Имаше глави"Транспора в България", "Енепгетиката в Б-я", Машиностроенето в Б-я", "Селското стопанство в Б-я", и-"Когато се наливаха основите".Там, сниман пред един изкоп, старец с цълвули и калпак, държи вол за капистрата, а в каруцата на вола-цемент на торби по 50 кг.Снимката се казва-"На строежа на завод в Димитровград" На другата страница-3 етажен завод-"същия завод, след 3 години". Учениците в шок.

27

Бивш учител

преди 4 години

"Представете си ако има подобна снимка от СССР или България по време на изграждането на заводите и националните обекти какви коментари щеше да има"---Да, има такава снимка. 2000-та година, в училището, в което работех, директора реши да изкара малко пари, като даде библиотеката за отпадъци. Спасих няколко книги, една бе със снимки, и я видяха учениците, обвиниха ме че съм комунист, но като видяха обикновен старец, с волска каруца, какви заводи е построил в Димитровград-млъкнаха.

26

Анонимен

преди 4 години

Докато тия са били в криза Германия започвала икономически бум заради един зъл канцлер 🙃

25

Анонимен

преди 4 години

Тези работници отдавна ги няма. Това са хора които са родени през 19 век ако е имало накой който е бил по млад то той е бил роден в началото на 20-ти век. А самата снимка е монтаж. Едвали е имало такива смелчаци да висят на една греда на 100 метра височина. Открай време краварите умеят да манипулират хората. В днешно време не им вървят манипулациите ако в началото на 20 век са вървяли. Тогава хората са били по лековерни всичко са взимали за истина.

24

Жо

преди 4 години

В НАЧАЛОТО на статията се разбира, че въпросните мъже са ЖЕЛЕЗАРИ, т.е. работници изграждащи железни конструкции.Изненадата е, че в края на статията те са наречени ЖЕЛЕЗНИЧАРИ- хора работещи в железопътния транспорт.

23

Ангел

преди 4 години

Empire State Bilding е завършена година по рано от датата на въпросната снимка. И точно тогава става на мода да снимаш работници висящи на стотици метри .Има много по добри снимки от тази правени в най-високата по онова време Empire

22

Всички са деад

преди 4 години

Средната им продължителност на живота е била макс 50 до 60 години, заради лошите им условия на труд. Иначе можеше някой от тях да е доживял до днес - затова обаче са работили като българите в Германия днес.

21

Ха честито

преди 4 години

Другарете от Днес. ру мълчат като наакани по един друг въпрос.Приземяване, приземяване, приземяване...

20

Анонимен

преди 4 години

Яаа колко каскета имало в Ню Йорк, а язе си мислех, че а само в Русия.

19

Анонимен

преди 4 години

Имало е много трудови злополуки по това време. Средата на труд не е била благоприятна. Америка е била в криза, но я е преодоляла.

18

Край

преди 4 години

Няма дебели хора на тази снимка.

17

Анонимен

преди 4 години

Мен тая работа какво ме интересува?