19

Скептик

преди 4 години

До 70-те години на Западна Европа е имало драконовски закони срещу промяна на категория, предназначение и всякакъв вид спекула с евтина земеделска земя за изграждане на скъпарски жилища. След премахване на драконовски в данък почва източването на парите от икономиката и надуването на имотния балон. Сещайте се кой е бил обслужен и кой се възползва от спекулата. Това е основната причина за упадъка.

18

Анонимен

преди 4 години

Къде в София няма презастрояване??!

17

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 17Само че в границите на дядовата си нива 16 може да си построи кокетна къщичка с малък частен парк около нея, вместо да я продава за 1 000 лв.помниш ли, че имаше един шмекер Анжел, който през 90-те години завлече много хора с пари, обещавайки им "Град на мечтите". Само че софийските шопи отказаха да му продадат току що реституираните ниви на дядовците си.

16

До Геолог

преди 4 години

Нищо не ви пречи да отидете в община "Изгрев" и да се поинтересувате.Картите, за които писах, бяха показани и в МУЦПО, чиято сграда се намира на територията на тази община. Беше преди повече от 10 г. и за съжаление не помня коя гражданска организация организира онези срещи с обществеността.Какви сгради има върху разломите не знам, но улиците бяха отбелязани. Самите разломи минават там, където има жилищни райони.За проблемите с водопровода изнесоха лекция. Разбрахме, че положението не е розово

15

Анонимен

преди 4 години

Искам си нивата на дядо ми. Панелният блок да се събори.

14

баба мара

преди 4 години

и в люлин е същото съсипаха ни живота с това презастрояване и небостъргачимислете на местните избори с главите си защото до края на живота си ще светим с лампите по панелките

13

antrazit

преди 4 години

Само като му видиш мазната физиономия ти става ясно за корумпирания кмет .Във Връбница 1 и 2 яко се строй, направо болковете са на улицата ,няма място за тротоар ,майка с количка неможе да мине и мислите че него знае това ли но рушвета е важен . това било кмет да защтитава интересите на гражданите в квартала и да решава проблеми .*** долен.

12

Шопо

преди 4 години

По-старите селянье не искат по-нови селянье...

11

Анонимен

преди 4 години

До преди десетина години с. Обеля си беше баш село . Сега и то стана квартал на София и всички се разпищяха, че не им е добре. Как ще ви е добре като всеки има по една нива и иска да строи и то без пари. Еми...и...и съжалявам другари.

10

шоп

преди 4 години

До ЕмиИ в момента влачиш детето по 25 км. всяка сутрин на училище или детска градина, защото до тези 4.5 дка едва ли има някаква читава инфраструктура.

9

Мая

преди 4 години

Всичко в София е презастроено

8

Еми

преди 4 години

В момента да живееш в гетото София трябва да си най-големия изпадняк. Изгониха ме - комшии, ***, строежчета на всеки свободен сантиметър, прахоляк и мърсотия. Продадох си панелката за 120000 евро и слава богу. Тая бетонена кутийка не струва и 1/5 от това. Построиха ми къщичка на 25 км от София с двор 4,8 дка за да съм далече от "комшии" за половината пари. Няма такъв рай - да слушаш щурчетата, а детето е толкова щастливо по цял ден навън. А вие се бутайте като *** в кутийките ...

7

Анонимен

преди 4 години

Всички квартали се презастроиха ,няма как с такива закони и да ритаме и да викаме така ще е докато не сменим законодателите. До нас направиха толкова близо блок аз съм на 5 етаж нито слънце виждаме а и всеки скандал в съседите се чува ,всеки купон също ,можем яйца да си прехвърляме от тераса на тераса....Няма такава държава .Големците дето се намърдаха на народната трапеза с по 25 бона зяаплата на месец си направиха палати с огромни дворове а за народеца гета !

6

Има и карта,от която

преди 4 години

може да се види къде водопроводната мрежа е много стара.Строителите изглежда или не се интересуват, или предпочитат да си траят, ако намерят парцел на хубаво място.Пак еколози и "зелени" могат да ви ориентират. Има такива места в София, за които е чудно как все още успява да тече вода от чешмите там. Местните общински управине може да не са ориентирани по въпроса, както и Голямата община.Това е един от важните въпроси, които неотложно трябва да се решат, но изглежда, че не е изгодно за някои

5

Интересувайте се

преди 4 години

Който ще строи или възнамерява да си купи апартамент в София да знае, че има карта на разломите. Постарайте се да я намерите и избягвайте да купувате жилищен имот там, където има разлом, защото при земетресение може да стане беля. Тези разломи не са малко под София, не ги знам наизуст за да ги изброя. Само веднъж видях такава карта, когато имаше някакво гражданско обсъждане в община "Изгрев" преди години.Могат да ви ориентират някои от по-изявените активисти-еколози.Има и друга интересна карта

4

Анонимен

преди 4 години

Не знам каква е истината, но засега липсват коментари, подкрепящи презастрояването, тоест няма *** и антиеколози, тоест интересът към Обеля не е толкова драстичен, колкото към Лозенец. Тоест има проблем И в Лозенец, Младост и т.н., но този път няма да има изказвания на защитаващи интересите на "ощететените" предприемачи, защото предприемачите не могат да си го позволят засега.

3

За Обеля не знам,

преди 4 години

но "Лозенец" го презастроиха.Чудят се къде да боднат някой и друг небостъргач в Центъра, за да не създават нова инфраструктура в Софийското поле, където може да се строи без да се пречи на никого и където има чист въздух колкото щеш.Аман от алчни спекуланти и от корумпирани общинари!

2

Анонимен

преди 4 години

това с подпочвените води е вярно. Кв. Витоша навремето са давали парцели на по-обикновени въртоглави да си строят къщи с двор, същото е и с Кръстова вада и манастирски ливади. Ако някой от собствениците на нови жилища се позаинтересува от документацията ще види, че не е правена геоложка оценка или да си викне един геолог да му каже на правилното място ли е построен блока му. Ако се почне проверка на реституцията всички пътища, пътеки, магистрали водят към завряния зет.

1

ъъъъ

преди 4 години

засега може да няма, но ще има...