20

Анонимен

преди 4 години

До AZИ сам можеш да се сетиш, че този който трябва да даде на лекарите са пациентите.Какво значи - ДАЙТЕ ИМ.Пациентите са тези които трябва да им дадат. Математически не се получава да плащаш 17лв месец здравна осигуровка, а лекарите да получават по 5000, сестрите по 3000, че и пари за нова техника да има.Откъде да дойде разликата?

19

Анонимен

преди 4 години

До 18Демографска криза има в цяла Европа. Само че, Западна европа си внася имигранти. Така че не доходите са причината за демографската криза. А ако намериш начин как да се оправят доходите на някой, който нищо не знае и нищо не може, че отгоре на това и го мързи - дай да те избираме за цар.

18

Анонимен

преди 4 години

БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ 20 ГОДИНИ Е В АГОНИЯ . НЕ МУ ОСТАВА МНОГО ВРЕМЕ ДА БЪДЕ ПОГРЕБАНО!!! ПОРЕДНИТЕ АБСУРДНИ НАРЕДБИ И ЗАКОНИ НА ПОРЕДНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР!!!!!!!!!

17

Анонимен

преди 4 години

Доходите, доходите са разковничето на проблема! Оправете всички доходи да отговарят горе-долу на европейските и няма да има проблеми с кадрите във всички отрасли. Няма да има кадрова и демографска криза!

16

AZ

преди 4 години

Държавната поръчка означава,че държавата плаща умственият труд който лекарите влагат ,за да усвоят трудните медицински науки. И в този смисъл младите лекари,че и старите не са длъжни никому с нищо.Срещу тази поръчка те са вложили труд.Дайте им 5000 лв начална заплата,която да се увеличава двойно и тройно с взетите специаности и ще ги задържите. За 1000 лв няма да ви хайдакат. Заробващите договори не маогат да ги спрат , а и противоречат на основни постулати на ЕС.

15

Анонимен

преди 4 години

Промените отново ще накарат младите лекари да напущат страната. по същата логика би трябвало да задържат и младите хора след 12 клас да нямат право да напущат страната след като държавата е плащала за образованието им. Това е дискриминация! Нали лишаха студентите по медицина от европейска стипендия, че не са приоритетни, а сега ще ги разпределят. Те също си плащат по 1000 лева на година за обучение по държавна поръчка.

14

Анонимен

преди 4 години

До Тато из ПравецТака е. Всяко ново е добре забравено старо.

13

Тато из Правец

преди 4 години

Така,така!!! Като през социализЪма-децата на властта в София,а децата на демоса у провинцията...

12

лили

преди 4 години

Няма смисъл нито от по-висока раждаемост, нито от повече лекари, защото после духват, а за нас остават само разходите, дори и да не са лекари, нали до 18 г. само вземат, отиват готови отгледани хора, просто проблемът е другаде, и това се знае много добре, стига с тези измишльотини за повече деца и пр.

11

Анонимен

преди 4 години

До JokoАма не може държавната поръчка при лекарите да означава това, а при другите - друго. Тогава държавата да вземе да осигурява работа по специалността на всички висшисти държавна поръчка!

10

Анонимен

преди 4 години

До JokoИма такъв момент. Но въпросът с "държавната поръчка" в България по принцип е сложен. От една страна, се предполага, че се плаща за кадри, от които страната има нужда. От друга страна, няма как да задържиш хората да не заминат. В идеалния вариант противоречието може да се избегне, ако завършващи в чужбина медици също търсиха работа в България. Но е невъзможно, не само заради заплащането - хората търсят добри условия за работа, перспективи за развитие, приемливи битови условия, ако щете.

9

Joko

преди 4 години

Деяне, ако си плащаш образованието, прави каквото искаш ! Но, когато си по "държавна поръчка" ще работиш където ти кажат !

8

Анонимен

преди 4 години

До House M.D.Гледал съм го, колега, но реалността никога не е като на филм. Знам, какво е било, но е било по друго време и реално в друга държава.

7

House M.D.

преди 4 години

Колега, преди да ми опонирате, трябваше да изгледате филма "Специалист по всичко".

6

Анонимен

преди 4 години

До House M.D.Това, че е отличник на курса, не означава, че ще издържи на напрежението след това и ще стане добър специалист. Разпределението си има своите предимства, когато оставането в страната се приема като даденост и заплатите са достатъчно високи. Но тук става въпрос на за Вълчи дол, а за това, че хората напускат страната. Реално не е законно да бъдат спирани. Всеки има право да се реализира в която държава иска. А защо тази система на отворен пазар не работи в България, е друга тема.

5

Анонимен

преди 4 години

Лекарят специализира в болница с модерна апаратура, а след това го пращат в мизерна болница, където оборудването е от 50 години. Там той забравя всичко, на което са го учили и после накъде. Никаква полза няма да има от това нещо.

4

House M.D.

преди 4 години

Това с разпределението вече го преживяхме. Отличник на курса, а го разпределят във Вълчи дол.

3

мак

преди 4 години

Държавата иска да осигури лекари там, където недостигат (но самата тя ги прогони). Младите искат София или друг голям град и смятат, че никой не може да им нарежда, къде да работят. Но е логично, че щом получаваш стипендия е редно да я върнеш, ако заминаваш за чужбина. Ако пък толкова не искаш в България, учи медицина там, където смяташ да заминеш, какъв е проблема? Общо взето идеята е безсмислена и няма да сработи.

2

Анонимен

преди 4 години

Това е нещо като порочен кръг. Държавата плаща за обучението на специалистите, но след това не може да осигури нормални заплати, защото нямала пари, и хората напускат страната. Не само с медиците е така. Не е ли по-разумно да се обучават по-малко студенти/специалисти, след което със спестените средства да се увеличат заплатите? Може би това ще има по-добър ефект. Хем нивото на специалистите ще е по-високо, защото няма да се взимат за студенти куцо и сакато.

1

Анонимен

преди 4 години

Хахаха умрял е някой за българските деца... никой не ви ще отрочетата, само на вас ви се струват невероятни, гледайте си ги в мизерните си условия и си ги пошлапвайте на воля!