26

Мл.

преди 4 години

Абре човече,влиянието на Иван Асен II не е стигало само до Солун,както си го казал- до Атина и Дубровник е стигало,до Цариград и Централна Русия!

25

Анонимен

преди 4 години

Проф.Овч. трябва повечко да чете, а по-малко да копа под лъчите на парещото слънце....

24

Емануил,

преди 4 години

Не му ли беше брат на Теодор Комнин?А иначе войската на Теодор Комнин е била и по голяма и по добре въоръженаИсторията се прави от силни личностиМасата ако няма кого да следва, независимо дали военачалник, религиозен водач или общественик си е просто тълпаАман от соцялистически реализъм!

23

Нищо ново

преди 4 години

До Анонимен 19: Не Теодор Комнин, а брат му, Мануил Комнин, е женен за дъщеря на Иван Асен II. Ако проф. Овчаров беше чел "История" на византийския хронист Георги Акрополит, или поне беше гледал филма "Сватбите на Йоан Асен" нямаше да му се струва, че той е открил връзките на българската държава по времето на Иван Асен II със Солун.

22

Дубровнишка грамота

преди 4 години

на Иван Асен 2..........или Прилепската, или в Дяволската област, или в Арбанашката земя или да отиват до Солун навсякъде да купуват и продават свободно,без всякаква вреда, да нямат забрани във всички области на царството ми и в градовете и клисурите,но да ходят и купуват и продават безгрижно,като всеверни и обични гости на царството ми. Който ли пък им навреди в каквото и да е било нa клисурите, на тържищта и където и да е другаде, против закона на търговията, то да се знае, че то........."

21

Дубровнишка грамота

преди 4 години

на Иван Асен 2"Моето царство дава тази повеля (разрешение) на дубровнишката страна, на обичните и всеверни гости на царството ми да ходят по цялата страна на царството ми с каквато и да било стока, да внасят и изнасят или каквато и да е стока да пренасят и до която и да е земя или област да дойдат: до Бдин, Брничево и Белград, до Търново и цялото Загорие,като достигнат до Преслав и Карвунската област,или до Крънската област,или Боруйската,или в Одрин и в Димотика,или в Скопската област,или При

20

Анонимен

преди 4 години

Ватопедската грамота е дарствен хрисовул,издаден от цар Иван Асен II на манастира Св. Богородица Ватопедска в Атон.С Ватопедската грамота цар Иван Асен II подарява на манастира селото Семалто в Серска област.

19

карта

преди 4 години

карта на българското царство през управлението на Иван Асен 2,Солун влиза България,както и земите на юг от Солунhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Campaigns_of_Ivan_Assen_II.png

18

Анонимен

преди 4 години

Теодор Комнин не му е просто протеже,а и зет,оженен за дъщерятя на Иван Асен 2,./Упс грешка

17

Анонимен

преди 4 години

И нещо друго,династията на Комнините е и с българска кръв

16

Анонимен

преди 4 години

Теодор Комнин не му е просто протеже,а и зет,оженен за дъщерятя на Иван Асен 2,т.е дъщеря му на Иван Асен е в управлението на Солун.

15

Анонимен

преди 4 години

До опеченАз съвсем почнах да давам заето с този, след като обяви Влад Цепеш за родом от Свищов! То македонците, ако го слушат него има бая да си съчиняват.

14

факт

преди 4 години

влиянието му е стигало до под кривата круша. Передастки глупости, никого не е победил, а войската, т.е. войниците тогава са се биели, убивали, били са убивани и осакатявани за прищевките на първосигналнитеаристократи". Жалко, че не е имало няколко СВД-та тогава с 2 раници с патрони, и няколко хладнокръвни точни стрелци да пробият по 1 дупка в главите на тогавашните богопомазани и самоназначени управници", царе и прочие *** с човешки тела. Следват описания на божие или дяволско наказание...

13

Анонимен

преди 4 години

Овчаров е син на Овчаров.В нашата т нар наука всички са я синове ,я дъщери на някого .

12

Анонимен

преди 4 години

То нас акъла все ни е до Солун ,е и ?Някакви велики постижения освен две три победи ,военни ?То и татарите оплячкосаха Европа и Азия ,и !??

11

Кинтите

преди 4 години

Моят любим герой Пинокио пък ги бере от дърветата.

10

Анонимен

преди 4 години

Бойко Борисов е новия Иван Асен втори .

9

Анонимен

преди 4 години

Глинени монети или нещо по-хайтек - металокерамика?

8

опечен

преди 4 години

До Анонименама то доста народ търсеше и още търси дипломата на т.н. Проф.Овчаров - ама нема и нема такава, а и такъв университет като неговия в Москва нема - има Славянски университет ама в Харков, ама дали го е завършил - един Бог знае

7

Анонимен

преди 4 години

То и днес стигаме до Солун на море но ....