28

Скептик

преди 4 години

Траките Перси ли са?Българите, които и да са те, не са били случайно на митниците на всички разклонения на пътя на коприната към Европа. Волжка България от Самарканд, Дунавска България от Константинопол, Панония и Ломбардия от Рим. Не случайно стават част от Златната орда. Омуртаг приема подарък от златно съкровище. Карл Велики напада Аварската държава за да заграби Златно съкровище, което поддържа неговия род на власт няколко поколения

27

Богомил

преди 5 години

Ние сме траките, създали първата цивилизация, преди Египет и Шумер, разнесли знанията си чак до Индия, при похода на тракийския цар Дионис/ариите/, повече от 1000г. преди Александър.Хуните са част от нас.От 5-ти до 7-ми век под името българи контролираме териториите от Германия до Урал.Но с времето съществуването на такава огромна империя става невъзможно.Отделят се Волжска България, Хазария ,Киевска Рус, Авария, Унгария/Оногурия/ и накрая-виж картата, България е разделена на още 10 части.Съдба.

26

а

преди 5 години

До ШибиРибиНе само това, покорни души, само като опре ножа до кокала се бунтували.

25

ШибиРиби

преди 5 години

Е че сме разбойници се знае от време оно

24

Слава Русия

преди 5 години

Докато има Русия,ще има световен мир.

23

трагедия

преди 5 години

Напишете статия за гроба на Момчил. Напишете за връх "Свобода", където ДПС са издигнали паметник на поробителя, на Родопите, някой си баба, докато малко по-встрани е паметната плоча на Момчил

22

Анонимен

преди 5 години

Потомците на Момчил са с фамилно име Бимбелови - от "бим бели", хиляда пакости.Който се интересува, да потърси материали за тази фамилия в мрежата и оттам да се ориентира в каква книжнина може да прочете повече.

21

Златото на Вълчан

преди 5 години

го издирват и до днес, макар че е твърде вероятно то да е в пещерите при завоя на Янтра. Но мястото е много трудно достъпно.Не се дава гласност и на факта, че Вълчан е давал големи суми на Евлоги Георгиев, за да бъдат употребени за образование на будни българи и за създаване на българско висше училище.Просто на някои не им се иска да се коментира фактът, че е твърде вероятно Софийският университет да е изграден със злато от Второто българско царство.По-приемливо им звучи да е от братя Георгиеви

20

Анонимен

преди 5 години

Тази вечер Калоян пируваhttps://tekstove.org/song.25402-Slavi_Trifonov_i_KuKu_Bend-Kaloqnova_pobeda

19

Анонимен

преди 5 години

България е държава от 1300 години, Рассия се появи преди 2 века и скоро ще изчезне.

18

Анонимен

преди 5 години

......на вдовиците и сираците на онези руски воини, които биха загинали в тази война.И дете няма да повярва на тиражираните през комунистическо време версии, че Вълчан разполагал с толкова злато благодарение на това, че ограбвал турски хазни /месечните заплати на чиновниците в някой град или район/. После измъдриха версията, че Вълчан сигурно е открил съкровище от римско време.Много им е трудно на някои да преглътнат факта, че има оцелели потомци на средновековни български аристократи.

17

Анонимен

преди 5 години

Дали случайно през петте века, докато сме османска провинция, турските султани периодично сключват споразумения с някои от потомците на Момчил, за военна помощ? Случайно ли някои от тези потомци се придвижват съпровождани от въоръжени дружини с числеността на батальон?Случайно ли бива приет от висши руски чиновници пратеник на Вълчан войвода - един от потомците на Момчил, който прави предложение ДА ПОЕМЕ РАЗНОСКИТЕ на евентуална Освободителна за България война, а после ДА ИЗПЛАЩА ПЕНСИИ .......

16

Анонимен

преди 5 години

В даден момент Момчил се сватосва за една от византийските принцеси, но този брак не се осъществява. Родословието на Момчил е проследено исторически чак до 20-и век, негови потомци се считат децата на сестра му Ефросина.Дали случайно един от шведските крале дарява на един от потомците на Момчиил специална лента със синя бродерия, каквато по онова време в Западна Европа носят само херцозите, като знак на сана им? А на жена му дарява "огърлица на графиня".

15

Разбойник???

преди 5 години

Докога казионните ни учЕни-историци ни, а след тях и чели-недочели нужната историческа книжнина журналисти, ще повтарят клише, често използвано от византийските историци? всеки български владетел, който в даден момент не им е удобен, бива набеждаван, че е лице с потекло от най-низшите социални слоеве.Момчил е деспот /една от най-високите аристократични титли/. Момчил има своя флота в Бяло море, има своя кавалерия и пехота. Съюзява се ту с търновското царство, ту с южната ни съседка.

14

Анонимен

преди 5 години

Ако бяхте чели повечко щяхте да знаете. Жената на момчие е ромейка от Кантакузиния род. Зад гърба на мъжа си се договаря с Императора и нарежда на гарнизона да залостят вратата. Договорките са повече от ясни, не е нужно да се коментира. Малко се знае, че Момчил е имал флота и е водил морски сражения с турската и византииската флота и ги побеждава. Изгаря ги и ги унищожава напълно. Не е бил разбойник а болярин с мераци за цар или крал, както си му е бил реда по онова време.

13

Шоп

преди 5 години

До Анонимен 1:А то по байтошево като че ли да беше истина!

12

отАв$тралияяСидней

преди 5 години

Аз в австраляяя съм си сам герой и говоря на енглиш и ми цАливат ръката от уважение

11

От бореца

преди 5 години

Поради това, ние сме обречени и поради перманентния досег със злото, много от по- нискокачествените и лабилни екземпляри деградират и преминават на страната на злото (mor. ДОР).!.

10

привет от Германия

преди 5 години

През лятото на 1345 обаче щастието се обръща. На 7 юли Момчил отива в крепостта Перитор, подготвен за дълга обсада. Но населението й неочаквано отказва да му отвори вратите..........................Че кой ще отвори врати на разбойници и хайдути , които ограбват всичко което им се появи на пътя и пред очите , ограбвали са включително бедни и богати българи ! Вие ми покажете български войвода ,който да не е бил престъпник ?!

9

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 8"Не е вярно,че няма легенди,има,дори народни песни има,не сте търсили."Да, легенди имаме даже много от тях са съвременни! А от народните ни песни се оглушава и човек почва да страда от "анти-акълие" че думата зат..пява е цензурирана!