16

муспи

преди 4 години

"Прегърнете се милиони" е чуждо на Бетовен, а танца на Сатаната във втората част е ясно на кого е танц - на владетелите на света, които и са милионите (вече милиардите), в образа на тези *$*?*. Приятели поети - той ги предпочитал пред музиканти, забелязали че пише по партитурата - Свобода, свобода... и му казали, че цензурата ще спре цялата симфония. Бетовен ги задраскал и написал - Радост, радост, като казал - все още ноти не могат да цензурират.

15

Тъжно

преди 4 години

Бетовен и Шилер искат всички хора да се чувстват като братя.Но в обединена Европа Меркел напуска едни, от чиято гледна точка ние сме неверници и ако гостите ни избият, ще влязат направо в Рая. Ние пък тук хрантутим едни други, които на своя език ни наричат дасове (роби), а себе си именуват роми(хора) - демек, ние не сме хора. От Уолстрийт пък се опитват да се разпореждат със съдбата ни други, чиито германски кръвни братя организираха октомврийския пуч през 1917 г. От тяхна гледна точка сме гои.

14

допълнение

преди 4 години

" това, което модата НЕПРЕКЪСНАТО разделя"Последно, за да не стане прекалено отегчително: Хората , според Одата, се предвижда да станат братя, но като влязат в Рая (Небесна, ние влизаме/ще влезем сияещи от огън в твоята светиня)

13

Анонимен

преди 4 години

Текстът на български е мноого далеч от текста на немски. В текста на немски има религиозни и исторически алюзии ( асоциации, препратки), които биха били съвсем неразбираеми и за образованите българи. Неточността започва от заглавието. Ода НА радостта може да се тълкува като "принадлежаща на радостта", като "за радостта", а всъщност е "към радостта", обръщение към радостта. (Както впрочем и " На хубавия син Дунав"). ..Откъс от оригинала "твоята магия ще свърже отново това. което модата разделя"

12

Краб Трее

преди 4 години

"Ода за лудостта"

11

Стамат

преди 4 години

Я па тия - одата на радостта избрали... Трябваше да изберете някой химн на Фреди питираса от Куин - по-щеше да ви отива!

10

Мари Лафоре

преди 4 години

Мирей Матийо - Himno a la Alegria! Няма я тази Франция и Европа вече!

9

Анонимен

преди 4 години

Абе хора..Това какъв "химн" са измислили за ЕС ни е най малкият ни проблем! Има много неща СБЪРКАНИ В ТОЗИ ЕС! Сякаш Американци са му писали "устава"! Който е ходил в казарма знае какво е устав! -:) ЕС си е Европейска организация.И изведнъж цъффа НАТО Американското! 2 Несъвместими организации! Вълк и овца. Знаете кой ще победи! -:) Каква е тая "любов" НАТО ЕС?! Защо трябва да "вървим" по чужд път? Кой и къде е нашият Европейски?!За в бъдеще.Кандидатки за ЕС..Без задължение ДА СА И В НАТО!ЕАрмия

8

Анонимен

преди 4 години

Ода на тъгата трябва да е химна на ЕС ! ЕС=Мизерия

7

Анонимен

преди 4 години

За да намразим тази хубава ода затова.

6

Бай Иван

преди 4 години

Няма проблем, скоро ще се замени с мучене на ходжа и мюезин, за което благодарете на сегашните управляващи ЕС ;) !!!

5

Радост до дупка

преди 4 години

Е как да не се радват европейските корупционери - къщи, апартаменти с асансьори и тераси. Какво повече може да иска един политик. А за народа - оди.

4

Анонимен

преди 4 години

Шилер. Той създава "Одата на радостта" като трапезна песен за своя приятелски кръг, който се събира край масата с бокали вино в ръка и с радост от живота в сърцата............................за това не се пее с текст, а само се свири! иначе ние ,малките народи, ще се усетим,че изобщо не сме на масата "с бокали вино в ръка и с радост от живота".......за тях - трапезата, за нас - музиката, която те поръчват.

3

истината боли

преди 4 години

защо не напишете кой лично е избрал и посочил химна на ЕС - бащата на ЕС разбира се или Калерги, обаче за него не пишете, щото плана Калерги няма да се хареса на стадото гласоподаватели!!

2

Анонимен

преди 4 години

Ода на глупостта.

1

Анонимен

преди 4 години

Скоро ще я заменят със зурна и воя на ходжата.